Τζο Μπάιντεν: Η τραγωδία που σημάδεψε τη ζωή του

Τζο Μπάιντεν: Η τραγωδία που σημάδεψε τη ζωή του

Σαν αρχαία τραγωδία η ζωή του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ο οποίος από πολυμελή φτωχή οικογένεια κατέκτησε το μεγαλύτερο αξίωμα έχοντας στο "βιογραφικό του" τις οδυνηρότερες απώλειες που μπορεί να βιώσει άνθρωπος.

Ο Τζο Μπάιντεν μετά από εκλογικό θρίλερ αναδείχθηκε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ στην τρίτη διεκδίκησή του. Έτσι, από αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα, ο 77χρονος Μπάιντεν επιστρέφει στον Λευκό Οίκο πανηγυρικά ως πρόεδρος.

Ο Τζο Μπάιντεν γεννήθηκε το 1942 στο Ραστ Μπελτ του Σκράντον στην Πενσιλβανία. O πατέρας του, Τζόζεφ, ήταν πωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Ήταν το μεγαλύτερο από τα τέσσερα αδέλφια του και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο σπίτι των παππούδων με την οικογένεια να αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες.

Ο Τζο Μπάιντεν ήταν δημοφιλής στο σχολείο και εξελέγη πρόεδρος της τάξης αρκετές χρονιές, προτού η αθλητική του επιτυχία τον οδηγήσει στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, όπου έπαιξε ποδόσφαιρο. Τελικά αποφοίτησε με πτυχίο στην πολιτική επιστήμη.

Όπως έχει παραδεχτεί δημόσια, ως παιδί είχε δεχτεί μπούλινγκ. Πήρε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ το 1965, ενώ το 1966 παντρεύτηκε την αγαπημένη του, Νίλια Χάντερ, όπου μαζί απέκτησαν τρία παιδιά.

Μετά την αποφοίτησή του, ο Μπάιντεν επέστρεψε στο Ντέλαγουερ για να εργαστεί πριν στραφεί γρήγορα στην πολιτική, υπηρετώντας στο συμβούλιο του Νιου Καστλ από το 1970 έως το 1972. Εκλέχτηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ το 1972 σε ηλικία 29 ετών, και έγινε ο πέμπτος νεότερος γερουσιαστής στην ιστορία της χώρας

Η καταξίωση χέρι χέρι με την μεγαλύτερη τραγωδία της ζωής του

Σε ηλικία 29 ετών γίνεται ο πέμπτος νεότερος γερουσιαστής στην ιστορία της χώρας και σχεδόν ένα μήνα αργότερα θα βιώσει μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της ζωής του όταν η σύντροφός του και η μόλις ενός έτους κόρη τους, χάνουν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα όπου τραυματίζονται και οι δύο γιοι του που επέβαιναν στο αυτοκίνητο.

Αντιμέτωπος με την παραίτηση από τη ζωή αλλά και από το αξίωμα που μόλις είχε κατακτήσει ο Μπάιντεν τελικά γίνεται γερουσιαστής και δίνει τον όρκο του μέσα στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν τα δύο του αγόρια.

Ο ίδιος άλλωστε έχει παραδεχτεί πως τις πρώτες μέρες μετά το τροχαίο είχε σκεφτεί να δώσει τέλος στη ζωή του αλλά αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να εγκαταλείψει τους δύο γιους του.

"Το σκέφτηκα, αλλά δεν το έκανα. Είχα σκεφτεί πώς θα ήταν απλώς να πάω στη γέφυρα και να πηδήξω και να τελειώνω για πάντα" είχε δηλώσει.

Ως γερουσιαστής κατέκτησε την μεγαλύτερη θητεία στο Ντέλαγουερ, καταφέρνοντας να επανεκλεγεί έξι φορές.

Ο Τζο Μπάιντεν συνέχισε να εργάζεται, και λίγα χρόνια αργότερα γνώρισε τη δεύτερη σύζυγό του, Τζιλ Τζέικομπς, σε ένα τυφλό ραντεβού. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν μια κόρη μαζί, την Άσλεϊ, το 1981.

Στη συνέχεια ο Μπάιντεν διεκδικεί για πρώτη φορά το χρίσμα των Δημοκρατικών το 1988, αλλά αποσύρεται αφού αποκαλύφθηκε ότι τμήματα της κομματικής ομιλίας του είχαν κλαπεί από τον αρχηγό του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος Νιλ Κίνοκ.

Είκοσι χρόνια αργότερα, η προεδρική του εκστρατεία για το 2008 δεν κέρδισε ποτέ δυναμική και αποχώρησε από την κούρσα.

Η μοίρα τότε έρχεται να ξαναχτυπήσει τον Τζο Μπάιντεν, αφού ο γιος του Μπο θα διαγνωστεί με όγκο στον εγκέφαλο και τελικά θα χάαει τη μάχη με τη ζωή το 2015, σε ηλικία 46 ετών.

Την ίδια ώρα, το όνομα του δεύτερου γιου του υποψήφιου των Δημοκρατικών, δικηγόρου Χάντερ Μπάιντερ, τα τελευταία χρόνια έχει εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα με τον 50χρονο Χάντερ να έχει να αντιμετωπίσει και προβλήματα εθισμού σε ναρκωτικά και αλκοόλ.

Η σχέση του με τον Μπαράκ Ομπάμα

Ο Μπάιντεν ήταν ο πρώτος υποψήφιος για το χρίσμα ο οποίος έγινε αντιπρόεδρος.

Τον Νοέμβριο του 2012, ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν επανεκλέχθηκαν για δεύτερη θητεία, νικώντας το Ρεπουμπλικανικό δίδυμο των Μιτ Ρόμνεϊ και Πολ Ράιαν.

Η στενή σχέση του Μπάιντεν με τον Ομπάμα ήταν εμφανής καθώς ο τελευταίος τον εξέπληξε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, στις 12 Ιανουαρίου 2017, λίγες μέρες πριν εγκαταλείψουν τα αξιώματά τους.

Ο Ομπάμα, μάλιστα, μιλώντας για τον Μπάιντεν αναφέρθηκε σε αυτόν ως "ο αδερφός μου".

Το 2020 διεκδίκησε εκ νέου το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές και τελικά το εξασφάλισε αφού έμεινε ο μόνος υποψήφιος στην κούρσα των προκριματικών μετά την απόσυρση όλων των αντιπάλων του.

Ο τραυλισμός

Ο Ντόναλντ Τραμπ τον κατηγορούσε ως Sleepy Τζο ή ότι καθυστερούσε να μιλήσει επειδή ξεχνά τι θέλει να πει, αλλά το πραγματικό πρόβλημα του Τζο Μπάιντεν που είχε από μικρό παιδί είναι ο τραυλισμός.

"Ακόμη το κάνω μερικές φορές, ιδίως όταν είμαι πολύ κουρασμένος" παραδέχθηκε ο ίδιος και επεσήμανε ότι "δεν έχει να κάνει με τη νοητική ικανότητα". Σημείωσε ότι ξεπέρασε το πρόβλημά του χωρίς να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια, αλλά διαβάζοντας δυνατά μπροστά στον καθρέφτη ποιήματα του Ιρλανδού Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, ενώ απέδωσε τα εύσημα και στη μητέρα του: "Μου έλεγε, Τζόι μην το αφήσεις αυτό να σε καθορίσει. Να θυμάσαι ποιος είσαι, μπορείς να το κάνεις. Κάθε φορά που έβγαινα έξω με ενθάρρυνε. Το ξέρω πως ακούγεται χαζό αλλά πραγματικά έχει σημασία".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα