Σαφές μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τη Τουρκία: Σταματήστε τη νέα πρόκληση

Σαφές μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τη Τουρκία: Σταματήστε τη νέα πρόκληση

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει άμεσα τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μεσημέρι της Τρίτης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος Τύπου, Μόργκαν Όρταγκους, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αποδοκιμάζει τις νέες τουρκικές Navtex και ζητά από την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις, ώστε να ξεκινήσει διάλογος με την Ελλάδα.

Αναλυτικά, αναφέρει

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση της Τουρκίας στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανεωμένη τουρκική δραστηριότητα έρευνας σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει την επανάληψη των κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την σχεδιασμενη  πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα.

Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν διαρκείς λύσεις».

Με κλειστό GPS στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis με τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han βγήκε από το λιμάνι της Αττάλειας συνοδεία περίπου πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων το πρωί της Δευτέρας και έκλεισε το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού λίγο πριν τις 10 το πρωί της Τρίτης.

Το τελευταίο στίγμα του εντοπίζεται σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου.

 

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα