Έτρωγε ένα σακουλάκι γλυκόριζα κάθε μέρα και πέθανε

Ένας εργάτης οικοδομών από τη Μασαχουσέτη αγαπούσε πολύ τα γλυκίσματα μαύρης γλυκόριζας, μόνο που αυτά θα του στοίχιζαν τελικά τη ζωή του.

Ο άντρας έτρωγε ένα σακουλάκι γλυκόριζας τη μέρα, κάποιες φορές και περισσότερο από ένα, για ένα διάστημα αρκετών εβδομάδων, μια κατάσταση που απορύθμισε τα θρεπτικά συστατικά του οργανισμού και έκανε την καρδιά του 54χρονου να σταματήσει να δουλεύει, σύμφωνα με τους γιατρούς.

«Ακόμα και μια μικρή ποσότητα γλυκόριζας να φας, αυτό μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος», γράφει χαρακτηριστικά ο καρδιολόγος του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, Dr Neel Butala, σε άρθρο του στο περιοδικό «New England Journal of Medicine» όπου και περιγράφει το τραγικό περιστατικό.

Το πρόβλημα με τη μαύρη γλυκόριζα είναι το οξύ της, εξηγεί, το οποίο υπάρχει ωστόσο και σε άλλα προϊόντα ζαχαροπλαστικής που περιέχουν εκχύλισμα από τη ρίζα του φυτού. Γιατί μπορεί να ρίξει τα επίπεδα καλίου σε επικίνδυνα χαμηλά, προκαλώντας σημαντική ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ακόμα και 50 γραμμάρια μαύρης γλυκόριζας τη μέρα για δύο εβδομάδες μπορούν να επιφέρουν αρρυθμία στην καρδιά, ειδικά σε ανθρώπους άνω των 40 ετών.

Ο θάνατος βέβαια του τραγικού άντρα δεν είναι συνηθισμένη περίπτωση. Κατέρρευσε τρώγοντας το γεύμα του σε αλυσίδα φαστ φουντ. Οι γιατροί βρήκαν επικινδύνως χαμηλά επίπεδα καλίου στον οργανισμό του, που οδήγησαν σε αρρυθμίες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα