Στους 6.000 οι θάνατοι, πάνω από 300.000 τα κρούσματα κορονοιού στην Αργεντινή

Στην Αργεντινή ξεπεράστηκαν χθες Τρίτη τα ορόσημα των 6.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 και των 300.000 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Οι αρχές της χώρας της Λατινικής Αμερικής κατέγραψαν 235 θανάτους μέσα σε 24 ώρες, έναν από τους βαρύτερους ημερήσιους απολογισμούς ως εδώ. Έκαναν επίσης λόγο για 6.840 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Ως αυτό το στάδιο οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ανέρχονται σε 6.048 και οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 έχουν φθάσει τους 305.953.

Πάντα σύμφωνα με τα κυβερνητικά δεδομένα, 223.531 άνθρωποι που είχαν μολυνθεί έχει κριθεί πως αποθεραπεύθηκαν.

Ο τρέχων δείκτης θνητότητας στην Αργεντινή των 44 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας, σε 115 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, είναι η δηλαδή ο τρίτος χαμηλότερος σε όλη την περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής, πίσω από αυτούς που καταγράφονται στην Ουρουγουάη και την Παραγουάη.

Προχθές Δευτέρα έγινε στο Μπουένος Άιρες διαδήλωση, με την υποστήριξη της αντιπολίτευσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα περιορισμού και κοινωνικής απομόνωσης, που οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση θεωρούν πως καταπατούν τις ελευθερίες των πολιτών.

Τα μέτρα περιορισμού έχουν χαλαρώσει μεν στη μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες, αλλά συνεχίζουν να είναι αυστηρά σε αρκετές επαρχίες. Θα παραμείνουν σε ισχύ ως τουλάχιστον την 30ή Αυγούστου.

Ο Δρ. Λουίς Κάμερα, μέλος της επιτροπής στην οποία ανέθεσε η κυβέρνηση της Αργεντινής να συντονίζει την αντιμετώπιση της πανδημίας, επισήμανε πως μολονότι τα κρούσματα μόλυνσης, οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας και το ποσοστό πληρότητας των νοσοκομειακών κλινών ευρύτερα δεν αυξάνονται, έχουν σταθεροποιηθεί σε επίπεδα που η χώρα δεν αντέχει.

«Η καμπύλη των μολύνσεων σταθεροποιήθηκε, έχει φθάσει σε ένα πλατό, αλλά το επίπεδο αυτό είναι πολύ υψηλό. Στη Νότια Αμερική το λέμε altiplano, για να το διακρίνουμε από τις περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο», εξήγησε ο Δρ. Κάμερα μιλώντας στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Χθες Τρίτη ο διευθυντής του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (ΠΑΟΫ) επισήμανε ότι η πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα που επιβλήθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσής της έχουν προκαλέσει αληθινή κρίση ψυχικής υγείας στην περιφέρεια, λόγω της γενικευμένης ανησυχίας, του άγχους, της κατακόρυφης αύξησης της κατανάλωσης αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα