Έκρηξη στη Βηρυτό: Περισσότεροι από 60 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται

Έκρηξη στη Βηρυτό: Περισσότεροι από 60 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται

Πάνω από 60 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται στη Βηρυτό, τέσσερις ημέρες μετά την έκρηξη στο λιμάνι που κατέστρεψε την πρωτεύουσα του Λιβάνου και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 150 ανθρώπους, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

«Ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 154, εκ των οποίων οι 25 δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμα πάνω από 60 αγνοούμενοι.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι τουλάχιστον 120 από τους 5.000 και πλέον τραυματίες από την έκρηξη της Τρίτης βρίσκονται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση.

Βηρυτός: Τη στιγμή της έκρηξης ερχόταν στον κόσμο το παιδί τους - Συγκλονιστικές περιγραφές

Καζάνι που βράζει ο Λίβανος

Ενώ τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν την άνιση μάχη τους με τον χρόνο στην προσπάθεια για ανεύρεση επιζώντων από την πολύνεκρη έκρηξη της περασμένης Τρίτης, ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, έθεσε χθες για πρώτη φορά το ενδεχόμενο ξένης ανάμειξης στο τραγικό συμβάν.

«Η αιτία δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Υπάρχει πιθανότητα ξένης ανάμειξης μέσω ρουκέτας, βόμβας ή με άλλον τρόπο», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος είναι χριστιανός Μαρωνίτης, ενώ το κόμμα του συνεργάζεται με τη φιλοϊρανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ. Προσέθεσε, όμως, ότι ενδέχεται η τραγωδία να προήλθε από ατύχημα ή αμέλεια, όπως ήταν η αρχική εκδοχή που είχαν υποστηρίξει τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ.

Στις ίδιες δηλώσεις, ο Αούν αποκάλυψε ότι ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επισκέφθηκε τη Βηρυτό την Πέμπτη, «να μας δώσει αεροφωτογραφίες, ώστε να διαπιστώσουμε τι συνέβη» και ότι «αν οι Γάλλοι δεν τις έχουν, θα τις αναζητήσουμε από άλλες πηγές».

Σημειώνεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για τις αιτίες της έκρηξης, κάτι που ζητούν επίσης Λιβανέζοι πολιτικοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις, εκφράζοντας τη δυσπιστία τους για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει αμερόληπτη έρευνα. Επί του παρόντος, οι διωκτικές αρχές έχουν συλλάβει και ανακρίνουν 20 κατώτερους αξιωματούχους του λιμένα και του τελωνείου της Βηρυτού, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για εγκληματική αμέλεια σχετικά με την αποθήκευση 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πρωτεύουσας.

Μαζί με την ανθρωπιστική βοήθεια, η Γαλλία έστειλε στον Λίβανο συνεργείο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, το οποίο συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό των αιτίων της καταστροφής. Οπως δήλωσε ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας, Ντομινίκ Αμπεναντί, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ατύχημα, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη για οριστικά συμπεράσματα. Υπέρ της διεξαγωγής ανεξάρτητης, διεθνούς έρευνας τάχθηκε και ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Υψηλής Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τη νύχτα της Πέμπτης ξέσπασαν οι πρώτες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πολιτών, οι οποίοι χρέωναν στο πολιτικό σύστημα της χώρας την ευθύνη για το τραγικό συμβάν, στην περιοχή του Κοινοβουλίου. Ορισμένοι διαδηλωτές προκάλεσαν καταστροφές και εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. Το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για σήμερα. Στην επίσκεψή του στη Βηρυτό, ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ μιας βαθιάς πολιτικής αλλαγής στον Λίβανο, βρίσκοντας ευήκοα ώτα στη χριστιανική περιοχή όπου περιόδευε, με το πλήθος να φωνάζει συνθήματα για «επανάσταση» και «αλλαγή καθεστώτος».

Στο μεταξύ, τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν και χθες, τρεις ημέρες μετά την έκρηξη, τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια. Στο έργο των Λιβανέζων διασωστών συμμετέχουν και συνάδελφοί τους από τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ελλάδα και άλλες χώρες, που έχουν σπεύσει να προσφέρουν βοήθεια. Μέχρι χθες το απόγευμα, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανερχόταν σε 154, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς δεκάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ αρκετοί εκσφενδονίστηκαν από το ωστικό κύμα της έκρηξης στη θάλασσα. Από τους 5.000 τραυματίες, περισσότεροι από 120 συνεχίζουν να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο Ισραήλ προκλήθηκε ανησυχία χθες, όταν ήχησαν οι σειρήνες που προειδοποιούν για πυραυλική επίθεση στα σύνορα της χώρας με τον Λίβανο. Στη συνέχεια, όμως, το δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο κατέστησε σαφές πως επρόκειτο για εσφαλμένο συναγερμό. Το τελευταίο διάστημα, η ένταση στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου έχει αυξηθεί λόγω της δράσης της Χεζμπολάχ στη Συρία και των επιδρομών της ισραηλινής αεροπορίας εναντίον της. Πάντως, η κυβέρνηση του Ισραήλ ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι δεν έχει την παραμικρή εμπλοκή στο συμβάν της Τρίτης (κάτι για το οποίο, άλλωστε, ούτε η Χεζμπολάχ διατύπωσε καμία κατηγορία), ενώ έσπευσε να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη γειτονική αραβική χώρα, που δοκιμάζεται σκληρά από τις επιπτώσεις της έκρηξης.

Διεθνής βοήθεια

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ κινητοποιούνται με εντατικούς ρυθμούς για να προσφέρουν χείρα βοηθείας στον Λίβανο. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) σχεδιάζει να εισαγάγει αλεύρι σίτου και δημητριακά για τους φούρνους και τους μύλους, ανησυχώντας για τη διατροφική κρίση που απειλεί να προκαλέσει η καταστροφή της κεντρικής αποθήκης σιτηρών. Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα διαθέσει 15 εκατ. δολάρια ώστε να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες υγείας του Λιβάνου, ο οποίος συν τοις άλλοις αντιμετωπίζει και δεύτερο κύμα της COVID-19. Παράλληλα, η UNICEF έκανε έκκληση για 8,25 εκατομμύρια δολάρια, καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι και 100.000 παιδιά του Λιβάνου έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους λόγω των καταστροφών από την έκρηξη. Την πρώτη δόση της βοήθειας στον Λίβανο, ύψους 17 εκατ. δολαρίων, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η αρωγή περιλαμβάνει τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό και ενίσχυση του λιβανέζικου Ερυθρού Σταυρού. Σε ανάλογες χειρονομίες προέβησαν η Βρετανία, η Σαουδική Αραβία, η Δανία, η Αίγυπτος και άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα