Αγιά Σοφιά: Με διάσημο μπακλαβά και προσκλήσεις η πρώτη προσευχή

Αγιά Σοφιά: Με διάσημο μπακλαβά και προσκλήσεις η πρώτη προσευχή

Η Αγιά Σοφιά μετατράπηκε σε τζαμί και στην Τουρκία οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις. Μυστικοπάθεια στο έπακρο κατ’ εντολή Ερντογάν για το τελικό αποτέλεσμα. Οι φωτισμοί, τα τεχνολογικά κόλπα και ο πιστός ιμάμης – αηδόνι.

Λίγες μέρες πριν την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στις 24 Ιουλίου στην Αγιά Σοφιά και οι Τούρκοι ειδικοί που έχουν αναλάβει τις εργασίες της μετατροπής του ναού από μουσείο σε τζαμί, δουλεύουν νυχθημερόν για τα… θέλω του Ερντογάν.

Ποια είναι αυτά; Μα να αφαιρέσουν από το μεγαλοπρεπές εσωτερικό του ναού κάθε τι που θα φέρνει στο νου το ορθόδοξο χριστιανικό παρελθόν που έχει η Αγιά Σοφιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τις τελευταίες ώρες τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στόχος είναι με την μέθοδο της συσκότισης να καλυφθούν όλες οι αγιογραφίες και τα υψηλής αισθητικής ψηφιδωτά που βρίσκονται μέσα στους τρούλους και τα ψηλά σημεία του ναού.

Με άλλα λόγια φώτα και προβολείς που άλλοτε αναδείκνυαν το μέγιστο του κάλλους θα σταματήσουν να λειτουργούν, ενώ άλλα θα αλλάξουν κατεύθυνση και θα στραφούν προς το μαρμάρινο δάπεδο, το οποίο θα καλυφθεί με χαλί που θα ξεπερνά τα 14χιλ τμ. Ουσιαστικά οι ειδικοί θεωρούν πως το μυστικό της επιτυχίας τους θα κρύβεται στον φωτισμό του χώρου, καθώς αυτό που επιθυμούν περισσότερο απ’ όλα είναι με τεχνητό τρόπο να αφαιρέσουν μέρος από το ύψος του ναού, ώστε μπαίνοντας το βλέμμα να μην είναι ερευνητικό, αλλά να συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία.

Έτσι θα «κρύψουν» την Αγιά Σοφιά

Από την άλλη με την χρήση blackout υφασμάτων στοχεύουν να καλύψουν τα ψηφιδωτά εκείνα που βρίσκονται στον γυναικωνίτη του ναού και φαίνονται από όποιο σημείο κι αν σταθείς, ειδικά εκείνο που φέρει τον τίτλο “Δέηση” με την Παναγία και τον Ιωάννη τον Πρόδρομο αριστερά και δεξιά από τον Ιησού Χριστό να τον εκλιπαρούν να συγχωρέσει τον κόσμο κατά την Δευτέρα Παρουσία. Αυτά που θα μείνουν ως έχουν θα είναι όλα εκείνα τα σημεία του ναού, όπου τα ψηφιδωτά και οι αγιογραφίες δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόσωπο, αλλά θεωρούνται διακοσμητικά μοτίβα της βυζαντινής περιόδου.

Όσοι εργάζονται όλες αυτές τις ημέρες προς την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού δουλεύουν με απόλυτη προσήλωση, ενώ συμπεριφέρονται λες και έχουν υπογράψει κάποιο χαρτί εμπιστευτικότητας με τους κυβερνώντες, καθώς μέχρι στιγμή δεν έχουν διαρρεύσει πληροφορίες σχετικά με το πως θα είναι το τελικό αποτέλεσμα ενώ δεν έχουν κυκλοφορήσει και καμία φωτογραφία από το εσωτερικό των εργασιών.

Με προσκλήσεις και… μπακλαβά η πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά

Για την ημέρα της πρώτης προσευχής το επιτελείο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζει με απόλυτη προσοχή την λίστα με όλα τα ονόματα των καλεσμένων, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν από κοντά την πρώτη επίσημη έναρξη του τζαμιού, που βάση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον κορονοϊό δεν θα ξεπερνούν τα 400 με 500 άτομα. Στο εξωτερικό του ναού θα μπορούν να βρίσκονται όσοι το επιθυμούν ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες των αρχών, ενώ ειδικά για την ημέρα αυτή μετά το τέλος της προσευχής, θα μοιραστούν σε όλους κομμάτια μπακλαβά μια προσφορά της Φατμά Σαχίν το γλυκό της οποίας έχει δοκιμάσει μέχρι και διάσημη χολιγουντιανή στα Σαρλίζ Θερόν.

Τα “αηδόνια” της Τουρκίας

Προσευχές θα είναι εκεί για να διαβάσουν ο Αλί Ερμπάς, διευθυντής της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας και ο Φερούχ Μουστουέρ που θεωρείται το “αηδόνι” μεταξύ των ιμάμηδων.

https://www.newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα