Απίστευτος Ερντογάν: Ο Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν ηγέτης και των Ορθοδόξων

Απίστευτος Ερντογάν: Ο Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν ηγέτης και των Ορθοδόξων
Σε δηλώσεις του προς τα στελέχη του κόμματος του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δήλωσε ότι «το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι επισκέψιμο όπως το τζαμί του Σουλτάναχμετ και το τζαμί Σουλεγμάνιγιε». «Ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν ηγέτης και των Ορθοδόξων, ήταν ο κυβερνήτης τους. Κι εμείς έχουμε εκκλησία των Ρωμιών Ορθοδόξων. Η Αγία Σοφία ήταν τζαμί και μετατράπηκε σε μουσείο. Τώρα έγινε πάλι τζαμί», κατέληξε Τούρκος Πρόεδρος, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ.
 
Σήμερα πραγματοποιείται το υπουργικό συμβούλιο για την Αγία Σοφία και το σχέδιο για το πώς θα καλυφθούν τα ψηφιδωτά και οι αγιογραφίες. Όλα τα τα σχέδια θα παρουσιαστούν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε το Mega. Ο Ερντογάν μάλιστα φέρεται να έδωσε εγγυήσεις στην συνομιλία του με τον Πούτιν για την προστασίας των ψηφιδωτών και των αγιογραφιών, αλλά και της απρόσκοπτης πρόσβασης των χριστιανών στην Αγία Σοφία, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του Real FM.
 
Όπως αναφέρει η Daily Sabah, η πολιτιστική, ιστορική και πνευματική αξία της Αγίας Σοφίας δεν θα επηρεαστεί από την πρόσφατη απόφαση του τουρκικού ΣτΕ να μετατραπεί σε τζαμί. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν δήλωσε στην εφημερίδα ότι στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας, η Τουρκία έχει επίσημα αναγνωρίσει την Παγκόσμια Πολιτιστική της Αξία και χειρίζεται το μνημείο ανάλογα από την εγγραφή της στη λίστα της UNESCO το 1985.
 
Πηγή: enikos.gr
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα