ΗΠΑ: Ας διδαχτούμε από τους Έλληνες τον σεβασμό για τη ζωή των ηλικιωμένων

ΗΠΑ: Ας διδαχτούμε από τους Έλληνες τον σεβασμό για τη ζωή των ηλικιωμένων

Τον σεβασμό των Ελλήνων προς τους ηλικιωμένους εξαίρει άρθρο από τον διεθνή Τύπο, το οποίο προτρέπει τους πολίτες των ΗΠΑ να διδαχθούν από τη στάση και τη συμπεριφορά των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο thehill.com, και αποτελεί ακόμη ένα θετικό σχόλιο για τη χώρα μας από τον ξένο Τύπο, αυτή τη φορά σχετικό με το πώς αντιμετώπισαν οι Έλληνες τους γονείς και τους παππούδες τους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

«Η μητέρα μου έγινε 70 ετών αυτό το Σαββατοκύριακο» ξεκινάει το άρθρο, το οποίο υπογράφει ο Peter Kaldes. «Όπως τυπικά συμβαίνει την περίοδο του κορονοϊού, της ευχηθήκαμε διαδικτυακά με ψηφιακές αγκαλιές και φιλιά. Για να πω την αλήθεια, είναι εξαιρετικά τυχερή. Με τον πατέρα μου, την οικογένεια και τους φίλους κοντά, αλλά και την ευχέρειά της στην ψηφιακή πραγματικότητα, είναι καλά εφοδιασμένη για να αντιμετωπίσει τη ζωή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό που με θλίβει είναι ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να προσβληθεί από Covid-19».

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Kaiser Family, πάνω από 50 εκατομμύρια ενήλικες μεγαλύτεροι των 65 ετών, (σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός των Αμερικανών σε αυτές τις ηλικίες), διατρέχουν τον κίνδυνο να νοσήσουν βαριά εξαιτίας του κορονοϊού, λόγω υποκείμενων νοσημάτων όπως διαβήτης και καρδιολογικά προβλήματα. Η έκδοση του περιοδικού της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης ανέφερε προσφάτως ότι το ποσοστό θνησιμότητας σε ανθρώπους άνω των 65, που νοσηλεύονταν με Covid-19 στη Νέα Υόρκη ήταν σχεδόν 27%. Από αυτό προκύπτει ότι ο κορονοϊός μπορεί να σκοτώσει σχεδόν το 1/3 του αμερικανικού πληθυσμού άνω των 65 ετών, τονίζει το άρθρο.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην αποτυχία των αμερικανικών Αρχών να προβλέψουν την επιδραση που θα είχε η πανδημία στους ηλικιωμένους και στην έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού, όπως αντιδραστηρίων για τεστ. Επίσης κάνει λόγο για την καθυστέρηση των Πολιτειών, όπου οι ηλικιωμένοι αποτελούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, να λάβουν μέτρα για την κοινωνική απόσταση και για καραντίνα, και όταν αυτά πάρθηκαν από τις Αρχές παρατηρήθηκαν φαινόμενα ηλικιωμένοι ακόμη και να φτάνουν στα όρια της πείνας, εξαιτίας της εξάρτησής τους από προγράμματα βοήθειας στο σπίτι.

«Υπάρχουν ακόμη και ηλικιωμένοι που ζουν σε οίκους ευγηρίας, που έχουν γίνει εστίες μόλυνσης από κορονοϊό. Εκείνοι είναι συχνά απομονωμένοι στα δωμάτιά τους, χωρίς ελπίδα κάποιος να τους επισξεφθεί, και πεθαίνουν μόνοι. Μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχε εντολή οι οίκοι ευγηρίας να αναφέρουν κρούσματα Covid-19. Τώρα ξέρουμε ότι η χώρα μας έχει περισσότερους από 16.000 θανάτους που συνδέονται με κορονοϊό σε οίκους ευγηρίας - περισσότερους από τον συνολιό αριθμό θανάτων σε Γερμανία, Ιράν και Κίνα. Αποτέλεσμα της έλλειψης προετοιμασίας του κράτους ήταν να επιβαρύνεται το σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοί του και να φτάσουμε στο σημείο να επιλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει» αναφέρει ο αρθρογράφος.

«Μπορούμε να μάθουμε πολλά από τους φίλους Έλληνες»

Το δημοσίευμα αποτελεί και έναν έπαινο στον σεβασμό που δείχνουν οι Έλληνες στους γηραιότερους.

«Αν οι Αμερικανοί σεβόμασταν τους μεγαλύτερους όσο τα δολάρια στους τραπεζικούς λογαριασμούς, θα ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι;» αναρωτιέται ο Kaldes.

«Κοιτάξτε την Ελλάδα. Παρά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχει αποτρέψει την καταστροφή μέχρι στιγμής, παρ' όλο που διαθέτει έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς της Ευρώπης. Στην ελληνική κοινωνία, οι γηραιότεροι και η καλή υγεία εκτιμώνται εξίσου. Οι Έλληνες εύχονται στα γενέθλια "Να τα εκατοστήσεις" και κάθε γεύμα ξεκινάει με ένα "Στην υγειά μας". Μπορούμε να πούμε ότι αυτές οι αξίες βοήθησαν ώστε η χώρα να έχει λίγα κρούσματα και θανάτους από κορονοϊό σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συνεχίζει.

«Οι ΗΠΑ μπορούν να μάθουν πολλά από τους φίλους Έλληνες. Ίσως αν βάζαμε σε προτεραιότητα τους ηλικιωμένους και δεχόμασταν τις συμβουλές τους σε καιρό κρίσης (άλλωστε πολλοί από αυτούς έχουν επιζήσει από πολέμους και οικονομικά κραχ), θα τους εκτιμούσαμε αντί να τους θυσιάζουμε στην ανάγκη να συνεχίσουμε τις ζωές μας».

Ο αρθρογράφος αναφέρεται για μία ακόμη φορά στη μητέρα με συγκινητικό τρόπο:

«Όσο και αν σέβεται τις αποστάσει και φοράει τις νέες μοδάτες μάσκες, η μητέρα μου ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Δεν έκλαψε όταν η 9χρονη εγγονή της τραγούδησε μέσω διαδικτύου το Happy Birthday, αλλά είναι άνθρωπος και της λείπουν η στοργή και οι αγκαλιές των εγγονιών της. Το όνομα της μητέρας μου είναι Zoi, που στα ελληνικά σημαίνει ζωή, όνομα ταιριαστό. Η χώρα μας χρειάζεται να σέβεται περισσότερο τη δική της ζωή».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα