Βρετανία: Τέλος στα σενάρια για χαλάρωση του lockdown

Βρετανία: Τέλος στα σενάρια για χαλάρωση του lockdown

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή σήμερα σε ό,τι αφορά τα μέτρα και τους περιορισμούς για τον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένου του lockdown, αλλά ο πρωθυπουργός στην Βρετανία θα θέσει τα επόμενα βήματα της στρατηγικής της δεύτερης φάσης την Κυριακή.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, η Βρετανία θα προχωρά με βήματα και σταθμούς, λαμβάνοντας υπόψη υπεύθυνα και με προσοχή τα πέντε κριτήρια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ραμπ, στην καθημερινή ενημέρωση της κυβέρνησης σε ότι αφορά τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού.

Τα κεφάλια… ακόμα μέσα στην Βρετανία

Προς το παρόν θα παραμείνουμε στην υπάρχουσα οδηγία, διευκρίνισε ο υπουργός και τόνισε: «Ο ιός δεν νικήθηκε ακόμη, είναι θανατηφόρος και επικίνδυνος». Υπογράμμισε ότι η αγνόηση του μέτρου κοινωνικής απόστασης θα θέσει σε κίνδυνο τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε δεύτερη έξαρση της πανδημίας. Ωστόσο, συμπλήρωσε αναφορικά με τα επόμενα βήματα, ότι «μερικές αλλαγές μπορούν να γίνουν γρηγορότερα και άλλες αργότερα», αλλά οποιαδήποτε αλλαγή θα γίνει υπεύθυνα, μετά από τις συστάσεις και τα δεδομένα που θα λάβει η κυβέρνηση από την επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή. «Οποιεσδήποτε αλλαγές θα είναι μετριοπαθείς, μικρές, σταδιακές και πολύ προσεκτικά επιτηρούμενες» και φυσικά η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει την επιλογή να ανατρέψει τις αλλαγές αυτές, εάν κριθεί απαραίτητο, είπε.

Αναφορικά με την επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργούς με τους πρωθυπουργούς των αποκεντρωμένων κυβερνήσεων Σκοτίας, Ουαλίας, και βόρειας Ιρλανδίας, ενόψει της ομιλίας του την Κυριακή, ο Ντομινίκ Ραμπ, διαβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρηθεί μία κοινή προσέγγιση, ακόμη και εάν κάποιες από αυτές τις περιοχές προχωρήσουν με διαφορετική ταχύτητα. Νωρίτερα σε ενημέρωσή της, η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νικόλα Στέρτζον, κατέστησε σαφές ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί το μήνυμα «μείνετε σπίτι» και ότι τα μέτρα του lockdown στην περιοχή θα μείνουν σε ισχύ, με μοναδική ίσως εξαίρεση κάποια αλλαγή που να αφορά την άσκηση των πολιτών σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με τα δεδομένα για τα επιβεβαιωμένα περιστατικά με κορονοϊό, ο αριθμός νέων θανάτων το τελευταίο 24ωρο είναι 539, και ο συνολικός αριθμός τους φτάνει τους 30.615, ενώ ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού κυμαίνεται στο 0,5 και 0,9. Χθες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 86.500 διαγνωστικά τεστ.

Η αναπληρώτρια ιατρική επικεφαλής της Αγγλίας, Τζένι Χάρις, σχολιάζοντας τα δεδομένα, δήλωσε ότι σε όλες τις περιοχές διαπιστώνεται πτώση του αριθμού περιστατικών με κορονοϊό σε νοσοκομεία (κατά 16% την τελευταία εβδομάδα).

Από την πλευρά του ο επικεφαλής στατιστικολόγος της κυβέρνησης, Ίαν Ντάιαμοντ, δήλωσε ότι συμφωνεί με τον αριθμό που παρουσίασε σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή επιστημών ο καθηγητής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, Τζον Έντμουντς, για 20.000 νέα περιστατικά κάθε μέρα. Επίσης συμφωνεί με την ανάλυσή του για αύξηση του δείκτη αναπαραγωγής του ιού, ίσως εξαιτίας των περιστατικών στα κέντρα φροντίδας.

Μεγαλύτερος ο αριθμός των ασυμπτωματικών περιστατικών δείχνει αρχική έρευνα

Μία από τις σημαντικές άγνωστες πτυχές που σχετίζονται με τον κορονοϊό είναι το πόσοι άνθρωποι κολλούν τον ιό αλλά παραμένουν ασυμπτωματικοί. Νέα έρευνα του κέντρου Μαθηματικής Μοντελοποίησης των Μολυσματικών Ασθενειών της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου εκτιμά ότι ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος από τις μέχρι τώρα υποθέσεις.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα της εξάπλωσης του ιού στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, όπου το 80% των επιβατών και του προσωπικού υποβλήθηκαν σε διαγνωστικά τεστ. Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με πληροφορίες για το πότε οι άνθρωποι ανέπτυξαν συμπτώματα και μοντελοποιώντας το πως μπορεί να εξαπλώθηκε ο ιός, η ερευνητική ομάδα υπολόγισε ότι το 72% των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου που μολύνθηκε από τον κορονοϊό έμεινε ασυμπτωματικό.

Σύμφωνα με μία αρχική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που δημοσίευσε η ερευνητική ομάδα, διευκρινίζεται ότι για κάθε ασυμπτωματικό περιστατικό παραμένει άγνωστο το πόσο μολυσματικό ήταν, αν και εικάζεται ότι δεν θα ήταν τόσο, όσο στον βαθμό ενός περιστατικού με συμπτώματα.

Επίσης, η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι τα ασυμπτωματικά περιστατικά ευθύνονται για το 11-84% όλων των μολύνσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Λόγω των αρχικών σταδίων της έρευνας, η ομάδα σκοπεύει να εμπλουτίσει τα δεδομένα της και με άλλες περιπτώσεις, ώστε να έχει πιο ακριβείς υπολογισμούς για τις επιπτώσεις των ασυμπτωματικών περιστατικών στην εξάπλωση του ιού.

Ο επικεφαλής της έρευνας, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας, Ρέιν Χούμπεν, εξήγησε ότι υπάρχουν λίγοι αξιόπιστοι υπολογισμοί για την αναλογία των ανθρώπων με Covid-19 που δεν έχουν συμπτώματα και το πως αυτοί «συνεισφέρουν» συνολικά στην εξάπλωση του ιού. Επεσήμανε ότι αυτή η πληροφορία είναι σημαντική για την χάραξη πολιτικής προς μία περισσότερο αποτελεσματική στρατηγική, συμπεριλαμβανομένης της εξόδου από το lockdown.

Σημειώνεται ότι καθηγητές της συγκεκριμένης Σχολής είναι μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής (Sage) προς την κυβέρνηση σχετικά με το θέμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα