Ευρω-χαστούκι στην AirBnB: Προέχει η μακροχρόνια μίσθωση σπιτιών

Ευρω-χαστούκι στην AirBnB: Προέχει η μακροχρόνια μίσθωση σπιτιών

Οι ευρωπαϊκές πόλεις, που έχουν αποδυθεί σε σταυροφορία κατά των βραχυχρόνιων μισθώσεων ιδιωτικών κατοικιών, όπως αυτές της Airbnb, απέκτησαν σήμερα νομική στήριξη μετά τη γνωμοδότηση ενός συμβούλου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο οποίος θεωρεί πως έχουν δίκιο να αντιτίθενται σε τέτοιου είδους μισθώσεις στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν το πρόβλημα της έλλειψης σταθερής στέγης για τους κατοίκους τους.

Η ραγδαία ανάπτυξη του ιστότοπου για την ενοικίαση τέτοιων χώρων και διαμερισμάτων κατά την τελευταία 10ετία έχει δημιουργήσει μία επιπλέον πρόκληση στις δημοτικές αρχές πόλεων όπως το Άμστερνταμ, η Νέα Υόρκη, το Παρίσι ή η Βαρκελώνη, που κατηγορούν την Airbnb ότι συμβάλλει στο να επιδεινωθεί το πρόβλημα στέγης κι ιδιαίτερα της λαϊκής στέγης για τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα των κατοίκων τους.

Η υπόθεση που εκδικάσθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο (CJEU) αφορούσε δύο ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στο Παρίσι, που οι δημοτικές αρχές τους έκοψαν πρόστιμο επειδή είχαν παραχωρήσει τις κατοικίες αυτές στο Airbnb χωρίς να τους έχει δoθεί άδεια.

Οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στη γαλλική δικαιοσύνη, η οποία ζήτησε σχετική γνωμοδότηση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο Γενικός Συνήγορος του Δικαστηρίου Μιχάλ Μπόμπεκ γνωμοδότησε πως το γενικό συμφέρον μπορεί να υπερκεράσει τις ευρωπαϊκές διατάξεις περί ελευθερίας προσφοράς υπηρεσιών.

«Η έλλειψη μακροχρόνιας στέγασης συνιστά έναν υπερισχύοντα λόγο υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, ικανό να δικαιολογήσει ένα εθνικό μέτρο, το οποίο αξιώνει να υπάρχει άδεια για την επαναλαμβανόμενη μίσθωση μίας κατοικίας για βραχύ χρονικό διάστημα σε μία παροδική πελατεία», γνωμοδοτεί ο Μπόμπεκ.

Από την πλευρά της, η Airbnb ανακοίνωσε πως λαμβάνει υπόψη της αυτή τη μη δεσμευτική γνωμοδότηση: «η Airbnb δεν είναι διάδικος στην υπόθεση αυτή, που αφορά μόνο την μίσθωση δευτερευουσών κατοικιών στο Παρίσι. Oι συντριπτικά περισσότεροι οικοδεσπότες στο Παρίσι μοιράζονται την πρώτη κατοικία τους και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήδη έχει αποφανθεί για την κανονιστική ρύθμιση του Airbnb στην Ευρώπη», τονίζει στην ανακοίνωσή της η αμερικανική εταιρεία.

Το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Οι δικαστές κατά βάση ακολουθούν συνήθως τέτοιες γνωμοδοτήσεις.

Το Παρίσι με 60.000 διαθέσιμα καταλύματα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό καταχωρίσεων στον κατάλογο της Airbnb, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο. Ο δήμος επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να ενοικιάζουν τα διαμερίσματά τους σε βραχυχρονιες μισθώσεις το πολύ για 120 ημέρες τον χρόνο.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα