Δεύτερο κρούσμα κορονοϊού στις Βρυξέλλες, εργαζόμενος στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Δεύτερο κρούσμα κορονοϊού στις Βρυξέλλες, εργαζόμενος στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Και δεύτερο κρούσμα COVID19 επιβεβαιώθηκε σε μέλος του προσωπικού των Ευρωπαϊκών Θεσμών στις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά σε εργαζόμενο στο κτίριο του Συμβουλίου των Κρατών Μελών.

Συγκεκριμένα, το προσωπικό ειδοποιήθηκε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ότι υπάλληλος της ασφάλειας πληροφοριών που εργαζόταν στο κτίριο νόσησε από τον ιό και ως εκ τούτου λαμβάνονται μέτρα για τον ίδιο και για 19 άλλα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή.

Την ίδια ώρα η ΕΚΤ ανακοίνωση αναστολή όλων των αποστολών της από τη Φρανκφούρτη στις Βρυξέλλες μέχρι τις 20 Απριλίου, ως μέτρο μη διάδοσης του ιού.

Πρώτο κρούσμα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας

Νωρίτερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA) επιβεβαίωσε σήμερα με γραπτή ανακοίνωσε ότι ένα μέλος του προσωπικού του είναι θετικό στον COVID-19.

Το μέλος του προσωπικού είναι επί του παρόντος στο σπίτι του σε αυτοαπομόνωση, δεδομένου ότι τα συμπτώματα εμφανίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου. Ο υπάλληλος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία (Μιλάνο και Cortina) και επέστρεψε στις Βρυξέλλες στις 23 Φεβρουαρίου.

Ο υπάλληλος πληροφόρησε έγκαιρα τον Οργανισμό και από τότε η EDA έχει προβεί σε διάφορα βήματα. Συγκεκριμένα: η EDA βρίσκεται σε στενή επαφή με τις βελγικές υγειονομικές αρχές ως έθνος υποδοχής, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), το Διοργανικό Ιατρικό Συμβούλιο της ΕΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η EDA ενημέρωσε προσωπικά τα λίγα μέλη του προσωπικού που βρίσκονταν σε στενή επαφή με τον ενδιαφερόμενο συνάδελφο τέσσερις ημέρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και ζήτησε από αυτά τα μέλη του προσωπικού να αυτο-απομονωθούν για 14 ημέρες ως προφύλαξη.

Η EDA έλαβε ως προληπτικό μέτρο - με βάση τις οδηγίες του διοργανικού ιατρικού συμβουλίου της ΕΕ - την απόφαση να ακυρώσει όλες τις συνεδριάσεις που θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις της και θα διοργανωθούν από την EDA εκτός των εγκαταστάσεών της μέχρι τις 13 Μαρτίου 2020 συμπεριλαμβανομένης

Επιπλέον, κανένα μέλος του προσωπικού της EDA δεν θα παραστεί σε εξωτερικές συνεδριάσεις πριν από τις 13 Μαρτίου 2020. Η EDA έχει ήδη πραγματοποιήσει απολύμανση του γραφείου και των σχετικών εγκαταστάσεων συνάντησης του ενδιαφερόμενου προσωπικού.

Η EDA θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και να παραμείνει σε στενή επαφή με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές προκειμένου να ακολουθήσει αυστηρά την καθοδήγησή τους.