Το Βερολίνο δηλώνει αλληλέγγυο με την Ελλάδα αλλά δεν καταδικάζει την Τουρκία

Το Βερολίνο δηλώνει αλληλέγγυο με την Ελλάδα αλλά δεν καταδικάζει την Τουρκία

Κριτική στην Άγκυρα για την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και προσπάθειες να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι διαλόγου. Βασικός στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι η διατήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Το Βερολίνο δηλώνει αλληλέγγυο με την Ελλάδα

Η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει για τη "δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα" και ότι αντιμετωπίζει "τεράστιες προκλήσεις" δήλωσε σήμερα στο καθιερωμένο μπρίφινγκ της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο Βερολίνο. "Η Ελλάδα", πρόσθεσε, "θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει την αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών κρατών και οπωσδήποτε αυτή της γερμανικής κυβέρνησης. Η αλληλεγγύη αυτή είναι τόσο πολιτική όσο και πρακτική." Όπως ενημέρωσε, την αλληλέγγυα στάση της Γερμανίας εξέφρασε άλλωστε και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας το Σαββατοκύριακο. Τηλεφωνική συνομιλία είχαν και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας με τον ομόλογο του Νίκο Δένδια, δήλωσε στην Deutsche Welle εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου. Ο κ. Ζάιμπερτ απέφυγε να ασκήσει κριτική αναφορικά με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μη δέχεται προσωρινά αιτήσεις ασύλου ή τον τρόπο αντιμετώπισης προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Αποκλειστικά υπεύθυνη η Τουρκία

Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα απασχόλησε σχεδόν εξ ολοκλήρου την ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα. Για πρώτη φορά από τότε που έχει δημιουργηθεί η ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα η γερμανική κυβέρνηση πήρε δημόσια θέση. Η κατάσταση είναι σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ "πολύ ανησυχητική". Χωρίς περιστροφές κατηγόρησε την τουρκική πλευρά πως διαδίδει στους πρόσφυγες και μετανάστες ότι "ο δρόμος για την ΕΕ είναι πλέον ανοιχτός." Όπως κατέστησε σαφές: "Αυτό δεν συμβαίνει". Απευθυνόμενους δε προς του πρόσφυγες στην Τουρκία τους προειδοποίησε να μην επιδιώξουν να έρθουν στην ΕΕ.

Αν και η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί την Άγκυρα υπεύθυνη για τις εξελίξεις στα σύνορα ο Στέφεν Ζάιμπερτ επιδίωξε να μη ρίξει λάδι στη φωτιά και κοπούν οι γέφυρες με την Άγκυρα. Από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι ο βασικός στόχος του Βερολίνου είναι η διατήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό. Όπως τόνισε στο μπριφινγκ, η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί πως η συμφωνία "είναι καλή για τις δύο πλευρές, ότι βοηθά και ότι θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ και να τηρηθεί." Παρ' ό,τι η σημερινή κατάσταση δεν συνάδει με το "πνεύμα αυτής της συμφωνίας" γεγονός είναι ότι η Τουρκία δεν την έχει ακυρώσει, επεσήμανε ο κ. Ζάιμπερτ.

Υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία

Η Γερμανία αναγνωρίζει ότι η Τουρκία "φέρει ένα τεράστιο βάρος" έχοντας υποδεχτεί 3,5 εκ. πρόσφυγες, τόνισε στη συνέχει. Προκειμένου να τη βοηθήσει η ΕΕ έχει υποσχεθεί 6 δις ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη μεταβιβαστεί 3,2 δις. Δεδομένου ότι η Άγκυρα δεν είναι ικανοποιημένη με τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας και της ροής των χρημάτων θα πρέπει το όλο ζήτημα να συζητηθεί μαζί της. Αλλά και η κατάσταση στην περιοχή Ίντλιπ στη βόρεια Συρία θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ, να απασχολήσει την ΕΕ. Προκειμένου να επιτευχθεί μια αποκλιμάκωση της έντασης σε αυτή την περιοχή η καγκελάριος Μέρκελ έχει επικοινωνήσει με τον τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του έχει προτείνει μια συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν, εκτός από τους δύο, οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Τέλος, τη Δευτέρα η γερμανική πρωτεύουσα βρίσκεται ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Μαργαρίτης Σχοινάς προκειμένου να συμμετέχει σε συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών. Στο περιθώριο του συνεδρίου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Παναγιώτης Κουπάρανης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα