Κοροναϊός: Φόβοι για μετάδοση του ιού μέσω των αποχετεύσεων

Η έκρηξη των κρουσμάτων κοροναϊού τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα και κυρίως τους επιστήμονες που πλέον φοβούνται ότι κάτι τους έχει διαφύγει σχετικά με τον τρόπο διάδοσης του ιού.

Αφορμή στάθηκε ένα πρόσφατο περιστατικό με δύο ενοίκους της ίδιας πολυκατοικίας που νόσησαν σχεδόν ταυτόχρονα, με διαφορά 10 ορόφων και χωρίς να εισέλθει ο ένας στο διαμέρισμα του άλλου. Το συμβάν αυτό γέννησε την απορία για το αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσα από τις σωληνώσεις των αποχετεύσεων.

Τι συνέβη στην πολυκατοικία των ασθενών; 

Οι υπεύθυνοι των υγειονομικών υπηρεσιών του Χονγκ Κόνγκ εκκένωσαν και έβαλαν σε καραντίνα δεκάδες ενοίκους της πολυόροφης πολυκατοικίας, όταν διαπίστωσαν ότι οι δύο διαφορετικοί ένοικοι που νόσησαν, δεν είχαν μεταξύ τους επαφές.

Οι υγειονομικές αρχές που πραγματοποίησαν επιτόπια έρευνα στα διαμερίσματα διαπίστωσαν ότι στο μπάνιο της 62χρονης ασθενούς, που διαμένει 10 ορόφους πιο κάτω από τον πρώτο άνθρωπο που νόσησε στην ίδια πολυκατοικία, υπήρχε ένας σπασμένος σωλήνας.

Εκτός, όμως, από αυτά τα δύο επιβεβαιωμένα περιστατικά, ακόμα τέσσερις άνθρωποι που ζουν σε τρία διαφορετικά διαμερίσματα έχουν εμφανίσει συμπτώματα του κοροναϊού, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα δημόσιας Υγείας του Χονγκ Κόνγκ, Sophia Chan.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι ερευνητές δεν έχουν επιβεβαιώσει αν ο κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Διεθνή συντονισμό ζητά η ΕΕ για την αποτροπή εξάπλωσης του κοροναϊού

Ο…  “super-spreader” του κοροναϊού

Ταυτοποιήθηκε ο “super-spreader” του κοροναϊού ο οποίος έχει μολύνει τουλάχιστον 11 ανθρώπους, σύμφωνε με την εφημερίδα “Only Star”.

Πρόκειται για τον 53χρονο Steve Walsh, πατέρα δύο παιδιών και αρχηγό προσκοπικής ομάδας, όπου τα παιδιά τον φωνάζουν Shere Khan.

Ο Steve Walsh βρίσκεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο του Λονδίνου αφότου νόσησε από τον κοροναϊό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα