Σε τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία οι δυνάμεις του Άσαντ

Σε τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία οι δυνάμεις του Άσαντ

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος πλησίασαν σήμερα στα σύνορα με την Τουρκία, όπου τα στρατεύματα της Άγκυρας και οι Σύροι αντικαθεστωτικοί που βοηθούν την τουρκική εισβολή εξακολουθούν να πολεμούν εναντίον των Κούρδων. Διπλή καταδίκη από την ΕΕ, η οποία καταδίκασε την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και προετοιμάζει κυρώσεις εναντίον των παράνομων γεωτρήσεων που πραγματοποιούνται στα ανοικτά της Κύπρου, ωστόσο δυσκολεύεται να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα. Ανυποχώρητος ο Ερντογάν.

Οι δυνάμεις είναι ανεπτυγμένες στην περιφέρεια της Ταλ Τάμερ, νότια της μεθοριακής πόλης Ρας αλ-Άιν, όπου διεξάγονται μάχες, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Δαμασκός με με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), αιχμή του δόρατος των οποίων είναι η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας και οι οποίες ελέγχουν τη βορειοανατολική Συρία.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επιβεβαίωσε την άφιξη «μονάδων του αραβικού συριακού στρατού» στην Ταλ Τάμερ.

Στο μεταξύ, συριακά κυβερνητικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν και στην Αΐν Ίσα, στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην πρώτη γραμμή του εδάφους όπου οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επέμβαση από την περασμένη εβδομάδα.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν, όπως υποστήριξε, την είσοδο στην Αΐν Ίσα, όπου κάτοικοι καλωσορίζουν την άφιξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων.

Εξάλλου, ο συριακός στρατός αναπτύχθηκε στην πόλη Τάμπκα, κοντά στη Ράκα, σύμφωνα με συριακά κρατικά ΜΜΕ, αποκαθιστώντας το 'πάτημα' του κράτους σε μια περιοχή όπου βρίσκεται ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα.

Οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολέμησαν για εβδομάδες προκειμένου να καταλάβουν την Τάμπκα και το γειτονικό φράγμα από το Ισλαμικό Κράτος το 2017.

Η αναπτυξη του συριακού στρατού ακολουθεί τη συμφωνία ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις για την ανάπτυξη του συριακού στρατού στην περιοχή.

Νέο παραλήρημα Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε σήμερα υπονοούμενα ότι οι Κούρδοι εσκεμμένα αφήνουν ελεύθερους «ορισμένους» κρατουμένους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προκειμένου να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να εμπλακούν στο μέτωπο, απ’ όπου η Ουάσιγκτον επιχειρεί να αποσυρθεί.

«Οι Κούρδοι θα μπορούσαν να αφήνουν ελεύθερους ορισμένους για να μας αναγκάσουν να εμπλακούμε» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι αυτούς τους τζιχαντιστές μπορεί «εύκολα να πιάσει εκ νέου η Τουρκία ή οι ευρωπαϊκές χώρες απ’ όπου προέρχονται».

 

«Όμως, πρέπει να ενεργήσουν σύντομα» υπογράμμισε ο μεγιστάνας.

«Δεν θα εμπλακούμε σε άλλο έναν πόλεμο μεταξύ ανθρώπων που πολεμούν μεταξύ τους εδώ και 200 χρόνια» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Άραγε, αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν πραγματικά ότι θα πρέπει να εισέλθουμε σε έναν πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ; Οι ατέρμονοι πόλεμοι θα σταματήσουν!».

Οι κουρδικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι σχεδόν 800 συγγενείς των ξένων τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από έναν καταυλισμό εκτοπισμένων, κοντά στο πεδίο των μαχών.

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, «η Ευρώπη είχε την ευκαιρία να πάρει πίσω αυτούς τους κρατουμένους του Ισλαμικού Κράτους, όμως δεν ήθελε (να αναλάβει) το κόστος. "Αφήστε τις ΗΠΑ να πληρώσουν", έλεγαν».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε παράλληλα ότι «σημαντικές κυρώσεις» σε βάρος της Τουρκίας ενδέχεται να ανακοινωθούν σύντομα ως απάντηση στη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Άγκυρα εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία.

«Σημαντικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας έρχονται!» ανέφερε σε ένα tweet, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς λίγο μετά στον Λευκό Οίκο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν επιβεβαίωσε ότι η ομάδα εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου θα συναντηθεί σήμερα για να συζητήσει το θέμα.

«Σαφώς δεν είναι πολύ αργά προκειμένου οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «είναι μια περίπλοκη κατάσταση», καθώς η Τουρκία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

Μία ημέρα αφότου η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι αποσύρει 1.000 στρατιώτες από τη Συρία, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι μια διπλωματική ομάδα των ΗΠΑ που εργαζόταν σε σχέδια σταθεροποίησης στη βορειοανατολική Συρία έχει εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο αξιωματούχος είπε πως οι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στη Συρία, αλλά έχουν ξεκινήσει οι πρώτες φάσεις της αποχώρησης, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες. Δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν χθες πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν σχέδια για την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία μέσα στις ερχόμενες ημέρες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπεραμύνθηκε της θέσης του όσον αφορά τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία, λέγοντας πως η ενότητα της στρατιωτικής συμμαχίας δεν πρέπει να διαρραγεί στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος.

Διαιρέσεις έχουν εμφανιστεί στο εσωτερικό της στρατιωτικής συμμαχίας αφότου η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ξεκίνησε την επίθεσή της στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, με κυβερνήσεις της ΕΕ να απειλούν με κυρώσεις την Άγκυρα. Την Παρασκευή ο Στόλτενμπεργκ επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη.

«Δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τα κέρδη που επιτύχαμε απέναντι στον κοινό μας εχθρό», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε μια συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, απαντώντας σε ερωτήσεις Γάλλων και Ιταλών εκπροσώπων που είχαν επικρίνει τη συμβιβαστική, όπως τη χαρακτήρισαν, προσέγγισή του προς την Τουρκία.

«Η Τουρκία είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ… Κινδυνεύουμε να υπονομεύσουμε την ενότητα που χρειαζόμαστε στη μάχη κατά του Νταές (Ισλαμικό Κράτος)», είπε.

Αναγκαίος συμβιβασμός

Ηγέτες των Κούρδων της Συρίας δήλωσαν πως η συμφωνία τους με τη Δαμασκό, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, επικεντρώνεται προς το παρόν στην ανάπτυξη στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων και οι δύο πλευρές θα μιλήσουν αργότερα για την πολιτική διευθέτηση.

Ο κορυφαίος κούρδος πολιτικός Αλντάρ Τζελίλ δήλωσε πως αυτό «το επείγον μέτρο», το οποίο επιβλέπει η Ρωσία, σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, έχει στόχο να μπλοκάρει τουρκικές επιθέσεις στα σύνορα.

«Αφού οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν την περιοχή και έδωσαν το πράσινο φώς για την τουρκική επίθεση, υποχρεωθήκαμε να ερευνήσουμε μια άλλη επιλογή, η οποία είναι διεξαγωγή συνομιλιών με τη Δαμασκό και τη Μόσχα για να βρεθεί μια διέξοδος και να αποτραπούν αυτές οι τουρκικές επιθέσεις», δήλωσε ο ανώτερος κούρδος αξιωματούχος Μπαντράν Ζία Κουρντ.

«Αυτή είναι μια προκαταρκτική στρατιωτική συμφωνία. Οι πολιτικές πλευρές δεν συζητήθηκαν, αυτές θα συζητηθούν σε μετέπειτα στάδια».

«Η προτεραιότητα τώρα είναι να προστατευθεί η ασφάλεια τον συνόρων από τον τουρκικό κίνδυνο», δήλωσε ο Τζελίλ. «Βρισκόμαστε σε επαφή με την κυβέρνηση της Δαμασκού για να βρούμε κοινό έδαφος στο μέλλον».

Ανυποχώρητος ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι δεν νομίζει πως θα υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα στο Κομπάνι της Συρίας μετά την ανάπτυξη συριακών στρατευμάτων στα σύνορα και προσέθεσε πως ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δείξει μια «θετική προσέγγιση».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από μια επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα εφαρμόσει τα σχέδιά της για την πόλη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας και θα εγκαταστήσει εκεί Άραβες. Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης θετικό βήμα την κίνηση των ΗΠΑ να αποσύρουν περίπου 1.000 στρατιώτες από τη βόρεια Συρία.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος Ρώσος κοινοβουλευτικός δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία δεν σχεδιάζει να καταλάβει συριακό έδαφος με τη βία και άρα δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μια ανοικτή τουρκο-συριακή διαμάχη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο βουλευτής, ο Κονσταντίν Κοσάτσεφ, έκανε το σχόλιο αυτό μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα αποσύρουν τα εναπομείναντα στρατεύματά τους από τη βόρεια Συρία λόγω της επέκτασης της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης εκεί. Η Ρωσία είναι στενός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Διπλή καταδίκη από ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και προετοιμάζει κυρώσεις εναντίον των παράνομων γεωτρήσεων που πραγματοποιούνται από την Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου, ανακοίνωσαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών σε κοινή δήλωσή τους.

«Η ΕΕ καταδικάζει τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας, η οποία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια του συνόλου της περιφέρειας» και συμφώνησε να υιοθετήσει «περιοριστικά μέτρα με στόχο τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα ή ενέχονται στις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο», διευκρινίζεται στις δηλώσεις που υιοθετήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Reuters, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύθηκαν επίσης να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, όμως δεν επέβαλαν στη χώρα το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων που επεδίωκαν η Γαλλία και η Γερμανία.

Το Συμβούλιο των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αναφέρει σε δήλωσή του πως η στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία έχει «δραματικές συνέπειες» και επισημαίνει πως μερικές χώρες της ΕΕ έχουν σταματησει τις εξαγωγές όπλων στη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με τα συμπερασμάτα της σημερινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επαναβεβαιώνεται η «πλήρης αλληλεγγύη» του Συμβουλίου της ΕΕ προς την Κύπρο, «όσον αφορά το σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Επιπλέον, το συβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 ιδίως σε ό,τι αφορά την «οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας», η οποία πρέπει να γίνεται «με διάλογο και διαπραγμάτευση καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας».

«Το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφωνεί με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και τον Επιτροπή να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό», καταλήγουν τα συμπεράσματα του συμβουλίου για τη δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ΕΕ δυσκολεύεται να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα

Οι χώρες της ΕΕ εξέφρασαν σήμερα τη μεγάλη ανησυχία τους για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, όμως αναγνώρισαν την αδυναμία τους να καταλήξουν σε κοινές ενέργειες ώστε να ασκήσουν πίεση στην Άγκυρα.

«Δεν έχουμε μαγικές ικανότητες, όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ασκήσουμε όλη τη δυνατή πίεση για να βάλουμε τέλος σ' αυτή τη δράση», δήλωσε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Η Ιταλία, ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων της Τουρκίας, ζήτησε χθες, Κυριακή, να επιβληθεί «ευρωπαϊκό μορατόριο στις πωλήσεις όπλων» στη χώρα αυτή.

«Είναι δύσκολο να φθάσουμε σε ομόφωνες αποφάσεις», παραδέχθηκε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος έχει προκριθεί για τη θέση του ύπατου αντιπροσώπου της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Πρόκειται για συμφωνίες που έχουν συναφθεί από την καθεμιά χώρα ξεχωριστά με την Τουρκία» και η απόφαση να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων αφορά την κυριαρχία κάθε κράτους μέλους, υπογράμμισε.

«Η ισπανική κυβέρνηση υποστηρίζει την αναστολή των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία», διαβεβαίωσε ο Μπορέλ. Η Ισπανία ανακοίνωσε την αποχώρηση τον Δεκέμβριο της ισπανικής συστοιχίας πυραύλων Patriot η οποία έχει αναπτυχθεί από το ΝΑΤΟ στα Άδανα, στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας.

Η Γαλλία θα ζητήσει σήμερα την ταχεία σύγκληση του μηχανισμού συντονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να διατυπωθεί μια κοινή θέση της Ένωσης, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.

Το Παρίσι θέλει επίσης να συγκαλέσει σύνοδο του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, μέλη του οποίου είναι οι ΗΠΑ και η Τουρκία, ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Βρισκόμαστε σε μια απίστευτη κατάσταση», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Ένα μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, μπορεί να τιμωρηθεί από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ με εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων, υπογράμμισε. «Και τι θα συμβεί αν η Συρία επιτεθεί στην Τουρκία; Θα γίνει επίκληση του άρθρου 5;», ερώτησε. Επίθεση εναντίον χώρας μέλους της συμμαχίας θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μελών, προβλέπει το άρθρο αυτό του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα