Πιο ακριβός ο καφές στο τραπέζι – Ανατιμήσεις φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ

Πιο ακριβός ο καφές στο τραπέζι – Ανατιμήσεις φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ

Με φορο-καπέλο επιβαρύνονται από σήμερα, 1η Ιουλίου, όσοι απολαμβάνουν τον καφέ τους στην καφετέρια ή στο καφενείο. Ο καφές για όποιον τον καταναλώσει εντός καταστήματος επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%, ενώ όποιος παραγγείλει τον καφέ του σε «πακέτο» και τον πάρει στο χέρι θα τον πληρώσει φθηνότερα, καθώς εφαρμόζεται ΦΠΑ 13%.

Ο συντελεστής ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ αλλά και στο τσάι, στο κακάο, στο χαμομήλι και τα άλλα αφεψήματα μετά από τέσσερα χρόνια «μετακόμισε» στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% από το 13%. Στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, 13%, παραμένει μόνιμα ο καφές που θα παραγγέλνει ο καταναλωτής με delivery ή όταν θα επιλέγει take away, δηλαδή στο χέρι. Παράλληλα, στο 13% μονιμοποιήθηκε ο συντελεστής ΦΠΑ στα κόμιστρα των ταξί   

Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 24% φέρνει αυξήσεις στην τιμή του καφέ κατά 11%. Για παράδειγμα, ο ελληνικός καφές σε ένα καφενείο, ο οποίος μέχρι χθες κόστιζε 2,5 ευρώ, σήμερα πωλείται 2,80 ευρώ, ενώ ο freddo espresso των 3,80 ευρώ, αν καταναλωθεί στην καφετέρια, φτάνει να πωλείται περίπου στα 4,5 ευρώ.

Το νέο τοπίο στην εστίαση, με τους δυο συντελεστές ΦΠΑ στον καφέ και τα άλλα ροφήματα, που ισχύει από σήμερα 1η Ιουλίου, ξεκαθαρίζει διευκρινιστική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ. Με την εγκύκλιο αποσαφηνίζονται οι περιπτώσεις που ο ΦΠΑ στον καφέ θα παραμείνει μόνιμα μειωμένος στο 13%, αλλά και πότε οι καταναλωτές θα πληρώνουν τον καφέ με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Ειδικότερα, όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ:

Από την 1η Ιουλίου 2024 εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων και συνεπώς, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά χυμούς και ροφήματα που διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση.
Εξακολουθεί και μετά την 1η Ιουλίου 2024 να εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away και delivery), συμπεριλαμβανομένων των καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι και λοιπών αφεψημάτων καθώς συνιστούν παραδόσεις αγαθών καθώς επίσης και όταν η παράδοση αυτών από τις επιχειρήσεις εστίασης προς τους πελάτες τους δεν αποτελεί μέρος μιας συνολικής επιτόπιας παροχής υπηρεσίας εστίασης.
   
Αντιδράσεις
Η επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% στα σερβιζόμενα ροφήματα, αντίστοιχα δηλαδή με τα μη αλκοολούχα ποτά, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των επαγγελματιών της εστίασης, καθώς, όπως υποστηρίζουν, μέσα στο περιβάλλον των έντονων πληθωριστικών πιέσεων της τελευταίας τριετίας, με το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων να έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν την όποια επιπλέον επιβάρυνση.

Παρότι κάθε επιχείρηση αποφασίζει η ίδια πώς θα διαμορφώσει τις τιμές των υπηρεσιών που παρέχει, στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της εστίασης, φαίνεται δύσκολο να αποφευχθούν οι αυξήσεις στην τελική τιμή προς τους καταναλωτές, καθώς η επαναφορά του καφέ στον υψηλό ΦΠΑ, 24%, θα οδηγήσει σε πρόσθετη αύξηση 11 μονάδων, οι οποίες θα μετακυλήσουν στη λιανική τιμή. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης με αρνητικές επιπτώσεις για τον κλάδο της εστίασης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα