Θεσσαλονίκη: Πότε θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα - Πώς η σκόνη επηρεάζει τη θερμοκρασία

Θεσσαλονίκη: Πότε θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα - Πώς η σκόνη επηρεάζει τη θερμοκρασία

Κοκτέιλ υγρασίας και σκόνης «εξαφάνισαν» τη Θεσσαλονίκη. Οι εκτιμήσεις για το φαινόμενο. Εικόνες και βίντεο από το φαινόμενο.

Προβλήματα στις πτήσεις δημιούργησε το πρωί της Δευτέρας (1/4) το πυκνό πέπλο ομίχλης και αφρικανικής σκόνης που σκέπασε τη Θεσσαλονίκη, σχηματίζοντας ένα απόκοσμο τοπίο.

Ο λόγος για ένα κοκτέιλ υγρασίας και σκόνης, το οποίο ήταν ιδιαίτερα έντονο τις πρωινές και βραδινές ώρες. Τα στοιχεία από τον τομέα Μετεωρολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) δείχνουν αυξημένα επίπεδα σκόνης τις τελευταίες μέρες, που μεγιστοποιήθηκαν χθες και σήμερα. Αύριο το πρωί και το μεσημέρι αναμένεται να αυξηθούν και πάλι, ωστόσο από το απόγευμα θα υπάρξει αποκλιμάκωση του φαινομένου και την Τετάρτη αναμένεται να καθαρίσει η ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τον Δρ. Μαθηματικό - Μετεωρολόγο και μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του ΑΠΘ Δημήτριο Μπαμπζέλη, η σκόνη προέρχεται από τα βάθη της Σαχάρας, ενώ μετακινείται ανάλογα με τα καιρικά συστήματα και την κυκλοφορία του ανέμου στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Ο ίδιος επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το φαινόμενο αυτό συμβαίνει συνήθως την άνοιξη και προσθέτει: «Όταν φυσάει νοτιάς, έχουμε αυξημένη υγρασία στην περιοχή μας. Επειδή υπάρχει άπνοια στην επιφάνεια της θάλασσας τις τελευταίες μέρες, έχουμε και αυξημένη σχετική υγρασία με αποτέλεσμα σε όλο τον Θερμαϊκό Κόλπο να δημιουργείται έντονο στρώμα ομίχλης. Η Θεσσαλονίκη, που είναι παραθαλάσσια πόλη, επηρεάζεται από όλη αυτή την ομίχλη, η οποία διαλύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά όχι εντελώς. Ακόμη και τώρα, όλος ο Θερμαϊκός Κόλπος μέχρι και τις παρυφές του Πηλίου είναι καλυμμένος από ομίχλη και σκόνη».

Ο κ. Μπαμπζέλης σημειώνει ότι αυτές τις μέρες η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη, ωστόσο γενικά για την υγρασία στην πόλη αναφέρει ότι δεν είναι επικίνδυνη για τον κόσμο. «Όσο πηγαίνουμε πιο κοντά στην παραλία, τα επίπεδα της υγρασίας αυξάνονται και όσο απομακρυνόμαστε από αυτήν, προσεγγίζοντας το βουνό μειώνονται» λέει και προσθέτει: «Πάντοτε υπήρχαν επεισόδια αφρικανικής σκόνης, ενώ τα επίπεδα της υγρασίας διαχρονικά στη Θεσσαλονίκη είναι τα ίδια - δεν έχουν αυξηθεί ή μειωθεί».

Σε κάθε περίπτωση γνωστοποιεί ότι «από αύριο, τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, θα περάσει ένα μέτωπο χωρίς φαινόμενα και χωρίς βροχές από την περιοχή, το οποίο θα επαναφέρει τη ροή των ανέμων από βορειοδυτικές διευθύνσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα».

Σε ό,τι αφορά πάντως τις μετεωρολογικές προβλέψεις για υψηλές θερμοκρασίες, διευκρινίζει ότι λόγω της χαμηλής διακριτότητας του ήλιου εξαιτίας της σκόνης, η θερμοκρασία δεν θα ανέβει σε υψηλά επίπεδα.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα