Φρίκη στον Κολωνό: Πώς ανατράπηκε η εισαγγελική πρόταση για τον Ηλία Μίχο

Φρίκη στον Κολωνό: Πώς ανατράπηκε η εισαγγελική πρόταση για τον Ηλία Μίχο

Οι ένορκοι τον έκριναν ένοχο για βιασμό και μαστροπεία. Λίγο πριν συμπληρωθεί το 18μηνο της προσωρινής κράτησης όσων προφυλακίστηκαν μετά τις απολογίες τους για τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση της ανήλικης από τον Κολωνό, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή την ετυμηγορία του.

Κόντρα στην εισαγγελική πρόταση, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον βασικό κατηγορούμενο Ηλία Μίχο για τον βιασμό του παιδιού και για μαστροπεία με σκοπό το κέρδος, αδικήματα για τα οποία η εισαγγελική λειτουργός είχε προτείνει την απαλλαγή του. Και το αξιοσημείωτο είναι πως και για τις δύο κατηγορίες εκείνοι που πλειοψήφησαν ήταν οι ένορκοι. Οι λαϊκοί δικαστές, οι πολίτες δηλαδή, ήταν αυτοί που τον καταδίκασαν για τις βαρύτερες από τις πράξεις που του αποδίδονταν βάσει του παραπεμπτικού βουλεύματος. Όσον αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες, ομόφωνα δικαστές και ένορκοι έκριναν τον 55χρονο ένοχο για κατάχρηση ανηλίκου, που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη, σε ασέλγεια, πορνογραφία ανηλίκου και παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών. Ομόφωνα τον αθώωσαν για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων.  
  
 Στην περίπτωση της μητέρας του κοριτσιού, οι ένορκοι ήταν επίσης εκείνοι που την απάλλαξαν. Η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή της για διακεκριμένη μαστροπεία και πορνογραφία. Το δικαστήριο, όμως, με πλειοψηφία των ενόρκων (4-3), την κήρυξε αθώα για το συγκεκριμένο αδίκημα, καθώς οι τρεις δικαστές είχαν την άποψη πως έπρεπε να καταδικαστεί. Παράλληλα, η μητέρα της ανήλικης κηρύχθηκε ομόφωνα αθώα λόγω αμφιβολιών για την πορνογραφία. Ένοχη κρίθηκε μόνο για το πλημμέλημα της εκβίασης.

Για την αθωότητα της μητέρας της επέμενε και η ανήλικη από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την ετυμηγορία του δικαστηρίου, έκανε μία ακόμη προσπάθεια προκειμένου να αποτρέψει μια καταδικαστική απόφαση για τη γυναίκα που τη γέννησε. «Αυτό που ζητάω είναι να με πιστέψουν ότι η μητέρα μου δεν γνώριζε τίποτα από όλα αυτά που έκανα και όχι ότι στα μισά λέω αλήθεια και στη μαμά μου λέω ψέματα. Η μαμά μου είναι αθώα και θα το λέω συνέχεια μέχρι να το καταλάβουν όλοι», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε επιστολή της που ανέγνωσε η αδελφή της σε εκδήλωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη 12χρονη, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νομική Σχολή την Τρίτη 26 Μαρτίου.


Ο «Μιχάλης»
Ο τρίτος βασικός κατηγορούμενος, γνωστός ως «Μιχάλης», που κατά το κατηγορητήριο εξέδιδε και αυτός το παιδί, καταδικάστηκε για διακεκριμένη μαστροπεία και παιδική πορνογραφία, ενώ αθωώθηκε για την απόπειρα γενετήσιων πράξεων με ανήλικη. Όσον αφορά τώρα τους αποκαλούμενους «πελάτες» του κοριτσιού, τους υπόλοιπους κατηγορουμένους στη δίκη, οι 16 από αυτούς κηρύχθηκαν, κατά πλειοψηφία, ένοχοι για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης έναντι αμοιβής, ενώ έξι αθωώθηκαν για το ίδιο αδίκημα, τετελεσμένο ή σε απόπειρα. Ακόμη ένας κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για παιδική πορνογραφία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και σε αυτή την περίπτωση η απόφαση του δικαστηρίου δεν «συμβάδισε» με την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία είχε ζητήσει την αθώωση μόνο για έναν κατηγορούμενο.


Η υπόθεση, ωστόσο, δεν κλείνει εδώ. Στην ανάκριση εκκρεμεί μία ακόμη δικογραφία με εννέα κατηγορούμενους άνδρες που εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά το κορίτσι, και προέκυ-

ψαν από τις καταθέσεις που συνέχιζε να δίνει η ανήλικη μέχρι και τον περασμένο Ιανουάριο. Εκτός από τις καταθέσεις, οι Αρχές «έδεσαν» την εμπλοκή τους και μέσω των στοιχείων που συνέλεξαν από κινητά τηλέφωνα και διαδικτυακές εφαρμογές.

Οι «212»
Τα χυδαία μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο της 12χρονης που ανακάλυψε η θεία της οδήγησαν στην αποκάλυψη της φρικιαστικής δράσης του Ηλ. Μίχου και δεκάδων ανδρών που συνευρέθηκαν με την ανήλικη έναντι αμοιβής. Η φρικτή υπόθεση ήρθε στο φως το φθινόπωρο του 2022, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο και ξεσκεπάζοντας τον σκοτεινό κόσμο του διαδικτύου, εκεί όπου κάποιοι αναζητούν τρόπους για να ικανοποιήσουν τις ανώμαλες ορέξεις τους.

Η βασική προτεραιότητα της Αστυνομίας ήταν να κατασχέσει τα κινητά τηλέφωνα των εμπλεκομένων και να τα κάνει «φύλλο και φτερό». Γρήγορα διαπιστώθηκε ότι η περίπτωση του 53χρονου, τότε καταστηματάρχη του Κολωνού ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Δεκάδες άνδρες είχαν εκμεταλλευθεί σεξουαλικά τη 12χρονη. Οι επαφές με τους υποψήφιους «πελάτες» γίνονταν μέσω της εφαρμογής Βlindchat. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε 212 χρήστες με τους οποίους ο Μίχος, υποδυόμενος τη 12χρονη, είχε επικοινωνήσει. Έστελνε ανήθικα μηνύματα, προτείνοντάς τους να συναντήσουν την ανήλικη στον σταθμό του μετρό στα Σεπόλια και να συνεχίσουν το ραντεβού στις σκοτεινές αλάνες, αντί 50 ή 70 ευρώ. 

Η Αστυνομία σχημάτισε μια λίστα με τους 212 χρήστες της εφαρμογής Blindchat και άρχισε να συλλέγει στοιχεία για τον καθένα, όπως το ΙΡ, δηλαδή την ψηφιακή ταυτότητα του ηλεκτρονικού μέσου που χρησιμοποιούσαν, το ονοματεπώνυμό τους, το e-mail, το username και την ηλικία τους, ενώ κάποιοι είχαν καταχωρισμένο τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τους. Προέρχονταν από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους (όπως μηχανικοί και σεφ), ένας δήλωνε δικηγόρος και ένας άλλος ότι εργαζόταν στα ΜΜΕ. Η Αστυνομία κινήθηκε με μεγάλη προσοχή, προκειμένου να μη στιγματιστούν άδικα όσοι είχαν εγγραφεί στην εφαρμογή αναζητώντας μια νόμιμη σχέση με ενήλικη. Οπως όμως διαπιστώθηκε, κάποιοι δεν περιορίστηκαν στην ανταλλαγή μηνυμάτων στο Blindchat, αλλά συνέχισαν στο Viber και το WhatsΑpp, κλείνοντας τελικά το παράνομο ραντεβού. Eνας 33χρονος υπάλληλος φαρμακαποθήκης, ένας 34χρονος επιχειρηματίας και ένας 36χρονος διοικητικός υπάλληλος νοσοκομείου ήταν οι πρώτοι που ταυτοποιήθηκαν, συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ένα «τσουνάμι» δεκάδων συλλήψεων, που διήρκεσε μήνες.

Tα 51 προφίλ
Ακόμη και οι έμπειροι αξιωματικοί της Αστυνομίας έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι ο Μίχος είχε ανοίξει όχι ένα, αλλά 51 προφίλ της 12χρονης! Τα 35 προφίλ ήταν δοκιμαστικά, δηλαδή δεν είχε ολοκληρωθεί η εγγραφή, ενώ τα υπόλοιπα ήταν πλήρη, με αναγραφή στοιχείων, όπως η ηλικία (16 ή 17 ετών) και ο τόπος κατοικίας. Μάλιστα, σε τρία προφίλ υπήρχε και φωτογραφία της ανήλικης!

Από τα προφίλ του κοριτσιού είχαν σταλεί συνολικά 90 φωτογραφίες σε 76 άτομα, έναντι αμοιβής. Οι διάλογοι ήταν αποκαλυπτικοί. «Θες να κάνουμε σάιμπερ (σεξ); Να σε πληρώσω; Θα σου στείλω paysafe», έγραφε ένας χρήστης στη «17χρονη από τα Σεπόλια», για να του απαντήσει ο Μίχος, υποδυόμενος την ανήλικη, «να σου δώσω το ibank να στείλεις και μετά κάνουμε ό,τι θες». Οι Αρχές προσπάθησαν να βρουν ποιο ήταν το σημείο μηδέν, οπότε και άρχισε το μαρτύριο της 12χρονης.

Η πρώτη είσοδος στη συγκεκριμένη εφαρμογή έγινε στις 25 Μαΐου 2022 και ώρα 14:34 από δοκιμαστικό προφίλ, ενώ το τελευταίο στίγμα καταγράφηκε στις 22 Αυγούστου μετά τα μεσάνυχτα. Λίγες ημέρες μετά, η θεία της 12χρονης, που τη φιλοξενούσε για τις καλοκαιρινές της διακοπές, θα έβρισκε τα μηνύματα του Μίχου και θα ξετύλιγε το κουβάρι της φρίκης.

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα