Σεισμός 5,7 στην Ηλεία: Τι λένε οι σεισμολόγοι;

Σεισμός 5,7 στην Ηλεία: Τι λένε οι σεισμολόγοι;

Ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική. Η δόνηση είχε μέγεθος 5,7 Ρίχτερ και σημειώθηκε ανοιχτά της Ηλίας, ανατολικά των Στροφάδων. Στην ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου υπάρχουν δύο αναφορές σε σεισμούς ίδιου μεγέθους 5,7 Ρίχτερ στην περιοχή με διαφορά ενός λεπτού.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή, περίπου στις 09:10 σήμερα το πρωί στην Αχαΐα, την Ηλεία, την Μεσσηνία σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

 Όπως ανακοινώθηκε από τους τέσσερις φορείς συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η πολύ σχυρή σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5,7 στην κλίμακα Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 09:12 ώρα Ελλάδος. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 239 χλμ. ΔΝΔ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 14 χλμ. ανατολικά των Στροφάδων.

«Μάλλον πρόκειται για έναν σεισμό, δεν ξέρουμε αν είναι ο κύριος σεισμός» είπε ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Το μέγεθος είναι 5,7, ευτυχώς είναι σε θαλάσσιο χώρο μακριά από κατοικημένο χώρο. Δεν πρέπει να ανησυχούμε. Έγινε έντονα αισθητός σε Μεσσηνία, Ηλεία, ακόμα και στην Κορινθία. Είναι μεγάλος σεισμός που όμως δεν μας δημιουργεί καμία ανησυχία» σημείωσε.

«Θα ακολουθήσουν και άλλοι μικρότεροι σεισμοί» είπε ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης σχετικά με την σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 Ρίχτερ που έγινε πριν από λίγη ώρα ανοιχτά της Ηλείας.

Μιλώντας στο enikos.gr, ο Άκης Τσελέντης υποστήριξε ότι «πρόκειται για 5,7 Ρίχτερ και 15 χλμ βάθος, σε θαλάσσια περιοχή. Είναι ένας σεισμός που δεν εμπνέει κανέναν λόγο ανησυχίας, ωστόσο παρακολουθούμε το φαινόμενο».

 Όπως είπε ο κ. Τσελέντης «θα ακολουθήσουν και άλλοι μικρότερης έντασης σεισμοί», ενώ εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν υλικές ζημιές ή τραυματισμοί. Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στην Αττική και την Φθιώτιδα.

Oπως εξήγησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο enikos.gr, «το θρίλερ τελείωσε με καθυστέρηση 20 λεπτών. Αρχικά στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου φαινόταν να έχουν γίνει δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ, όμως τελικά έγινε λάθος και υπήρξε ένας σεισμός 5,7 Ρίχτερ. Νωρίτερα υπήρξε μία δόνηση 4,5 Ρίχτερ η οποία ήταν προσεισμός».

 
Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε αφήνοντας αιχμές για το «μπέρδεμα» που έγινε ότι «είμαστε σε μια εποχή που στην Ιαπωνία τα τρένα σταματούν αυτόματα σε περίπτωση σεισμού και εδώ ανακοινώνουμε δύο σεισμούς. Πρόκειται για τεχνικό λάθος, αλλά και αυτό κάποιος πρέπει να το λύσει».

«Πρόκειται για περιοχή που δίνει μεγάλα μεγέθη σεισμών»
Ως προς τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ ο σεισμολόγος τόνισε ότι «είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ευτυχώς μακριά από κατοικημένες περιοχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «είναι σημαντικό το μέγεθος και γι’ αυτό έγινε αισθητός ακόμη και στην Αττική. Πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου καθώς πρόκειται για μια περιοχή που δίνει μεγάλα μεγέθη σεισμών. Θυμίζουμε ότι το 2018 είχε κάνει 6,8 Ρίχτερ».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα