Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι ευπαθείς ομάδες

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι ευπαθείς ομάδες

Συνεχίζει η αφρικανική σκόνη να σκεπάζει τη χώρα μας και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν κάνουν την κατάσταση ανυπόφορη.

Σύμφωνα μάλιστα με τους μετεωρολόγους, το απόγευμα θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα, αλλά αναμένεται νέα εισβολή σκόνης από την Κυριακή.

Όπως τόνισε η μετεωρολόγος του MEGA Χριστίνα Ρήγου, αναμένεται η επέλαση νέου κύματος αφρικανικής σκόνης, το οποίο θα απασχολήσει τη χώρα μας μέχρι και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Τι πρέπει να προσέχουν οι ευπαθείς ομάδες

Το εκρηκτικό κοκτέιλ ζέστης και αφρικανικής σκόνης έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα σε περιοχές της χώρας, με την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας να απευθύνει συστάσεις προς τις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα.

Όπως αναφέρει, η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Τέλος, η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας απευθύνει ισχυρή σύσταση στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα