Blue Horizon: Από πνιγμό ο θάνατος του 36χρονου Αντώνη – Έφερε χτυπήματα στο κεφάλι και στο πρόσωπο

Blue Horizon: Από πνιγμό ο θάνατος του 36χρονου Αντώνη – Έφερε χτυπήματα στο κεφάλι και στο πρόσωπο

Σοκ και αποτροπιασμό στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου ενός 36χρονου Αντώνη Καρυώτη από την Κρήτη που, ενώ είχε εισιτήριο, την Τρίτη (05/09) απωθήθηκε βίαια από εργαζόμενους του πλοίου «Blue Horizon» το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Ηράκλειο, με αποτέλεσμα να πέσει από τον καταπέλτη στα νερά και να χάσει τη ζωή του.

Η νεκροψία – νεκροτομή ξεκίνησε γύρω στις 13:30 στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά από τους ιατροδικαστές Σωτήρη Μπογιόκα και Σωκράτη Τσαντίρη ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. O θάνατός του οφείλεται σε πνιγμό από θαλασσινό νερό, ενώ εντοπίστηκαν και εκδορές και μικροκακώσεις στο κεφάλι του 36χρονου. Oι ειδικοί διαπίστωσαν πως ο νεαρός έχασε ζωή του από πνιγμό, καθώς όπως είπαν και οι φιλοι του δεν ηξερε κολύμπι, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στο σημείο όχι μόνο του νερού αλλά και τις περιδίνησης απο τις προπέλες του πλοίου. Επιπροσθέτως όπως διαπίστωσαν έφερε χτυπήματα στο κεφάλι και το πρόσωπο.

Ακόμα, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, βρέθηκαν και χτυπήματα από πτώση, καθώς ο 36χρονος προσέκρουσε στον καταπέλτη πριν πέσει στο νερό και χάσει τη ζωή του.

Στόματα ερμητικά κλειστά από καπετάνιο και μέλη του πληρώματος

Ούτε λέξη δεν έχουν πει ακόμα στις προανακριτικές τους απολογίες τα μέλη του πληρώματος και ο καπετάνιος του πλοίου «Blue Horizon», που συνελήφθησαν και κρατούνται για τον θάνατο του 36χρονου επιβάτη στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, δεν έχουν δώσει καμία εξήγηση, γιατί έσπρωξαν τον 36χρονο και τον έριξαν από το πλοίο, όταν προσπάθησε να ανέβει για να ταξιδέψει στην Κρήτη, καθώς είχε βγάλει και εισιτήριο.

Δεν έχουν απαντήσει, επίσης, ούτε και στο γιατί δεν του έριξαν έστω ένα σωσίβιο, αλλά πλοίο αναχώρησε κανονικά σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

H Ε.Σ.Α.μεΑ θρηνεί και ζητά δικαιοσύνη

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) θρηνεί για τον τραγικό θάνατο του 36χρονου και ζητά, την Τετάρτη (06/09), με ανακοίνωσή της να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Το αναπηρικό κίνημα ζητά δικαιοσύνη για τον Αντώνη και διεκδικεί πολιτικές ευαισθητοποίησης της πολιτείας και της κοινωνίας, που θα καλλιεργήσουν την αποδοχή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και θα προάγουν την εκπαίδευση εργαζομένων αλλά και όλων των πολιτών για μια συμπεριληπτική κοινωνία χωρίς διακρίσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ε.Σ.Α.μεΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το αναπηρικό κίνημα απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη τη χώρα έχει εξοργιστεί και ταυτόχρονα θρηνεί για τον χαμό του 36χρου συμπολίτη μας με αναπηρία, με τον βάναυσο τρόπο που έγινε και ήρθε στη δημοσιότητα και στη γνώση όλων μας, στο λιμάνι του Πειραιά.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και στους οικείους του Αντώνη και ταυτόχρονα ζητά την απονομή δικαιοσύνης για τον τραγικό χαμό του.

Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΕΣΑμεΑ σε ζητήματα που αφορούν στην προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, η χώρα έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει. Ενώ η Ελλάδα έχει κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία είναι πλέον νόμος του κράτους από το 2012, το άρθρο 8, για "την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας (…) σχετικά με τα άτομα με αναπηρία, την ενθάρρυνση του σεβασμού των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία», καθώς και την καταπολέμηση «των στερεοτύπων, των προκαταλήψεων και των επιβλαβών πρακτικών που αφορούν σε άτομα με αναπηρία", παραμένει κενό γράμμα.

Δημόσια πρόσωπα, εκπρόσωποι φορέων και εργαζόμενοι σε κάθε τομέα εξακολουθούν να αγνοούν το πώς να επικοινωνούν με τα άτομα που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες αναπηρίας, όπως ακουστική αναπηρία, αναπηρία όρασης και νοητική αναπηρία. Οι συμπεριφορές που υιοθετούνται και αναπαράγονται προς τους πολίτες με αναπηρία, έχουν ως βασικές αιτίες αφενός τις προκαταλήψεις και τα εμπεδωμένα στερεότυπα που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία για τα άτομα με αναπηρία, θεωρώντας τους αρκετά συχνά ως "πολίτες" που δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα άτομα χωρίς αναπηρία, αφετέρου πολλοί συχνά οι πολίτες με αναπηρία προσεγγίζονται ως «αντικείμενα» οίκτου ή ως πολίτες "δεύτερης" κατηγορίας και όχι ως υποκείμενα φορείς δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Το αναπηρικό κίνημα ζητά δικαιοσύνη για τον Αντώνη και διεκδικεί πολιτικές ευαισθητοποίησης της πολιτείας και της κοινωνίας, που θα καλλιεργήσουν την αποδοχή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και θα προάγουν την εκπαίδευση εργαζομένων αλλά και όλων των πολιτών για μια συμπεριληπτική κοινωνία χωρίς διακρίσεις.

Η δικαιοσύνη πρέπει να κινηθεί ταχύτατα και χωρίς χρονοτριβή».

Ποιος ήταν ο 36χρονος Αντώνης Καρυώτης

Ο 36χρονος Αντώνης Καρυώτης από τον Άγιο Νικόλαο, ζούσε σε εργατικές κατοικίες στο Λασίθι, μέλος δεκαμελούς οικογένειας, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία. Είχε χάσει τη μητέρα του πρόσφατα, και η οικογένειά του τα έβγαζε πέρα δύσκολα. Έκανε όποια δουλειά μπορούσε. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα εργαζόταν σε ένα οπωροπωλείο, ενώ άλλες πως ήταν άνεργος.

Σύμφωνα, πάντως, με όσα αναφέρει το «Ράδιο Κρήτη», ο 36χρονος ταξίδευε συχνά για τον Πειραιά και ήταν γνώριμος του πληρώματος. Ακόμα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα cretalive.gr, στις 19:00 διοργανώνεται πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Αγίου Νικολάου με κεντρικό σύνθημα «Για τον Αντώνη».

Ένα από τα αδέλφια του Αντώνη, ο Νίκος, μίλησε στην τοπική ιστοσελίδα creta24.gr για το πώς ενημερώθηκε για το τραγικό περιστατικό. «Τον αγαπούσε όλος ο κόσμος, όλος ο Άγιος Νικόλαος κι αυτό δεν είναι υπερβολή. Ρωτήστε όποιον θέλετε για τον αδερφό μου» είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο αδελφός μου ήταν ένα παιδί που βοηθούσε τους πάντες. Δεν είχε σταθερή δουλειά, δεν είχε μάθει κάποια τέχνη, δεν είχε σπουδάσει, αλλά αγαπούσε τους πάντες και τους βοηθούσε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αδελφός του είχε πάει ταξίδι για να δει φίλους του στην Αθήνα. «Ταξίδευε συχνά στην Αθήνα για να δει τους φίλους του. Αποκλείεται να μην είχε εισιτήριο. Πάντα πριν ξεκινήσει από την Κρήτη, είχε κόψει και το εισιτήριο της επιστροφής. Οι λιμενικοί μού είπαν ότι είχε λίγα ψιλά πάνω του, είχε αγοράσει εισιτήριο, πιστεύω» ανέφερε ο αδελφός του 36χρονου.

Εντωμεταξύ ΕΔΕ για τις ενέργειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ως προς την διαχείριση του περιστατικού διέταξε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

Πηγή: .ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα