Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Έβρο και Ροδόπη - Δύο τα βασικά μέτωπα - Κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Έβρο και Ροδόπη - Δύο τα βασικά μέτωπα - Κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή

Πολύ καλύτερη είναι η μέρα σε Έβρο και Ροδόπη ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, ενώ αναφορικά με τα βασικά μέτωπα στα οποία έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις, απάντησε ότι είναι δύο.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν με 180 επιπλέον πυροσβέστες για τα πύρινα μέτωπα σε Έβρο και Ροδόπη. Συνολικά επιχειρούν 474 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 100 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Πρόκειται για ένα μέτωπο προς τη Ροδόπη ανάμεσα σε Κίρκη και Κασσιτερά και ένα στην περιοχή της Κοτρωνιάς βορειοδυτικά της Δαδιάς, όπου οι δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν καταφέρει να εγκλωβίσουν τη φωτιά σε μία χαράδρα, ανέφερε ο κ. Αρτοποιός.

Ο ίδιος αναφερόμενος στις 15 ενάρξεις πυρκαγιών που σημειώθηκαν ταυτόχρονα πριν από δέκα ημέρες στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, τόνισε ότι «τα στοιχεία δείχνουν πως  δεν μπορεί να οφείλονται σε τίποτα άλλο πέραν της ανθρώπινης δραστηριότητας είτε επρόκειτο για ηθελημένη πράξη είτε αθέλητη».

Σχετικά με τις επικρίσεις για την γρήγορη κινητοποίηση των εναέριων μέσων, ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής σημείωσε ότι «μία πυρκαγιά που ξέσπα ξημερώματα δεν μπορεί να έχει εναέρια μέσα καθώς δεν ήταν δυνατόν να πετάξουν εκείνη την ώρα, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα»

Τέλος, ο κ. Αρτοποιός, επίσης, τόνισε ότι ελέγχονται οι ενάρξεις των πυρκαγιών στην Αλεξανδρούπολη από το ανακριτικό τμήμα τις πυροσβεστικής, την αστυνομία και την ΕΥΠ.

Σχετικά με τα υπόλοιπα μέτωπα ο κ. Αρτοποιός εκτίμησε ότι θα κλείσουν σιγά σιγά τα μέτωπα και της Βοιωτίας και της Αττικής. «Υπάρχουν μικροεστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς και πάμε σε μία πολύ πιο βελτιωμένη εικόνα σε όλα αυτά τα μέτωπα», υπογράμμισε.

Όπως είπε, υπήρξαν νέες εστίες πυρκαγιάς το Σάββατο στην Ανατολική Αττική και ιδιαίτερα στη βόρεια Άνδρο, που δημιουργήθηκαν δύο εστίες μεγάλων πυρκαγιών στις περιοχές Ζωοδόχου Πηγής και στο Βιτάλι, μέτωπο το οποίο έχει πλέον ελεγχθεί.

Σημειώνεται ότι για σήμερα Δευτέρα παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Από σήμερα οι αιτήσεις οικονομικής ενίσχυσης των πυρόπληκτων του δήμου Αλεξανδρούπολης

Ξεκινά σήμερα Δευτέρα 28/08 η υποβολή αιτήσεων για την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων του δήμου Αλεξανδρούπολης που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής οι ενδιαφερόμενοι πυρόπληκτοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, της διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αθλητισμού επί της οδού Καρτάλη 2, Πολυκοινωνικό του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Η υποβολή αιτήσεων θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 και οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2551350168, 2551350255 και 2551350239.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Έβρο κυβερνητικό κλιμάκιο 
 
 Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη μετέβη σήμερα στην Αλεξανδρούπολη. Το κλιμάκιο απαρτίζουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και Σταύρος Κελέτσης αντίστοιχα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλος.

Το πρωί στο κτίριο του Νομαρχείου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης, ο αν. υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος, ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής, οι δήμαρχοι του Νομού Έβρου, ο δήμαρχος Σαπών Κώστας Χαριτόπουλος, ο δήμαρχος Νέστου του Νομού Ξάνθης, Σάββας Μιχαηλίδης και ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. Χρήστος Μέτιος.

Παράλληλα, στις αίθουσες του Νομαρχείου ο κ. Τριαντόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο Νομό, με επιμελητηριακούς φορείς για θέματα αποζημιώσεων των επιχειρήσεων, καθώς και με τον δήμαρχο Σαμοθράκης Νίκο Γαλατούμο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Μάκρης, Δικέλλων και Μεσημβρίας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέματα πρωτογενούς τομέα και αποζημιώσεων με τη συμμετοχή και του υφυπουργού κ. Κελέτση, του Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Στρατάκου και του προέδρου ΕΛΓΑ, Αν. Λυκουρέντζου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχαν συνάντηση στο επιχειρησιακό κέντρο στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης με στελέχη της ΓΑΔ-ΑΜΘ και της ΕΛ.ΑΣ.

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου μετέβη στη Ροδόπη, όπου πραγματοποιεί επισκέψεις στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης μεταξύ των οποίων των Σαπών και του Ιάσμου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βορίδης μετά το πέρας της σύσκεψης μετέβη στη Δαδιά, ενώ ο κ. Λιβάνιος επισκέφτηκε τον οικισμό της Παλαγίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα