Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες - Ελπίδα στα εναέρια μέσα

  Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες - Ελπίδα στα εναέρια μέσα

Ολονύχτια ήταν η μάχη με τις φλόγες στην Αλεξανδρούπολη. Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα με τον Έβρο
 
Δύσκολη ήταν η νύχτα στην Αλεξανδρούπολη, καθώς η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη σε αρκετά μέτωπα.

Συγκεκριμένα, τα δυσκολότερα μέτωπα παρουσιάζονται στη Νίψα, το Δωρικό στην περιοχή και μεταξύ Αμφιτρίτης και Μαΐστρου. Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι φλόγες σε Απαλό, Μαΐστρο και Άβαντα.

Οι άνεμοι στην περιοχή δεν πνέουν τόσο ισχυροί όσο χθες, αλλά έχουν κατά διαστήματα δυνατές ριπές.

Η μάχη που θα δοθεί σήμερα είναι να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς, το οποίο σημειώνεται ότι κάηκε και πέρσι σε μεγάλο του μέρος.

Συνολικά έχουν εκκενωθεί 12 οικισμοί, ενώ οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης έλαβαν κατά τη διάρκεια της Κυριακής νέο μήνυμα να παραμείνουν, λόγω του καπνού, σε εσωτερικούς χώρους. Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

To απόγευμα της Κυριακής οι άνεμοι ενισχύθηκαν ξανά με συνέπεια να βρεθούν σε κίνδυνο οι κάτοικοι στο Δωρικό. Οι φλόγες μπήκαν στις αυλές των πρώτων σπιτιών και έδωσαν μάχη για τις απομακρύνουν και να σώσουν τις περιουσίες τους.

Εννέα σπίτια και μία εκκλησία στα χωριά του δήμου της Τραϊανούπολης έχουν γίνει κάρβουνο, και αρκετά έχουν υποστεί ζημιές, η μεγάλη καταστροφή, όμως, έχει γίνει στις καλλιέργειες, τα μελίσσια και τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. 

Στο νοσοκομείο Πυροσβέστες και εθελοντής
Επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής που επιχειρούσαν στην περιοχή μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Πέντε διακομίστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα ένας με τραύμα στο κάτω άκρο ενώ επιχειρούσε στην περιοχή Αγνάντια, ένας με οφθαλμολογικό πρόβλημα, και ένας με έγκαυμα στο χέρι.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 198 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ σταμάτησαν τις ρίψεις τα εναέρια μέσα. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των Ο.Τ.Α.

Τα δρομολόγια των λεωφορείων από Αλεξανδρούπολη για Ορμένιο καταργούνται λόγω της φωτιάς
Τα δρομολόγια των λεωφορείων C682/C683 (Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο) καταργούνται ολικώς με εντολή της Τροχαίας εξαιτίας της πυρκαγιάς στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όπως αναφέρει σχετικά ενημέρωση της Hellenic Train.

Κλειστή η Εγνατία - Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα με τον Έβρο
Η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό Κήπων-Αλεξανδρούπολης διακόπτεται κατά διαστήματα, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης.

Την ίδια ώρα η νομαρχία της Αδριανούπολης γνωστοποιεί πως η συνοριακή πύλη των Ιψάλων προς την Ελλάδα στον Έβρο θα παραμείνει κλειστή λόγω της μεγάλης φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι έξοδοι από τη συνοριακή πύλη των Ιψάλων διακόπτονται μέχρι νεωτέρας και αναφέρεται το εξής: «Είναι σημαντικό οι επιβάτες μας που θέλουν να βγουν να προτιμήσουν τη συνοριακή πύλη Kapkule και άλλες συνοριακές πύλες για να αποφύγουν τυχόν κίνδυνο».

Eνεργοποιήθηκε ο «Κοπέρνικος»
Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα