Η Αστυνομία αναλαμβάνει την αρμοδιότητα των εταιριών σεκιούριτι στα γήπεδα. Ξεσηκωμός στην ΕΛΑΣ

Η Αστυνομία αναλαμβάνει την αρμοδιότητα των εταιριών σεκιούριτι στα γήπεδα. Ξεσηκωμός στην ΕΛΑΣ

«Πισωγύρισμα» καταγγέλλουν στο iEidiseis συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να ανατεθεί στην Αστυνομία ο έλεγχος των οργανωμένων οπαδών στις θύρες των γηπέδων, αρμοδιότητα που την έχουν μέχρι σήμερα εταιρείες σεκιούριτι.

Οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. είχαν για πάρα πολλά χρόνια πάγιο αίτημα να απεμπλακούν οι αστυνομικοί από τους συγκεκριμένους ελέγχους με στόχο να ενισχυθούν οι υπηρεσίες που μάχονται το έγκλημα, μέχρι που πριν από μερικά χρόνια πράγματι αυτό συνέβη. Δηλαδή, όπως λένε, εφαρμόστηκε ότι γίνεται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά τα νέα μέτρα, εντούτοις, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στη σκιά της φονικής επιδρομής στη Νέα Φιλαδέλφεια, η Αστυνομία «γυρίζει πίσω» και αναλαμβάνει ξανά το ρόλο του σεκιούριτι. Όπως λένε συνδικαλιστές, παρότι η Αστυνομία είναι ούτως ή άλλως επιφορτισμένη με πάρα πολλές υπηρεσίες που αφορούν στους αγώνες (όπως για παράδειγμα οι συνοδείες των ομάδων, η φύλαξη του περιβάλλοντα χώρου του γηπέδου, ακόμα και η επέμβαση εντός γηπέδου όταν ξεσπάσουν επεισόδια κλπ), πλέον τις ανατίθεται ακόμα μία αρμοδιότητα.

«Από εκεί που ζητούσαμε ακόμα μεγαλύτερη αποδέσμευση της Αστυνομίας από τα γήπεδα, προκειμένου να ενισχυθούν οι μάχιμες υπηρεσίες, τώρα βλέπουμε την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή του Σώματος στα γήπεδα. Ο κόσμος πληρώνει την Αστυνομία για την ασφάλειά του, όχι για να κάνει τη δουλειά που θα μπορούσαν να κάνουν ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι», λένε συνδικαλιστές της ΠΟΑΣΥ, που θα εκδώσουν σκληρή ανακοίνωση εντός 24ωρου. Η ανακοίνωση του συγκεκριμένου μέτρου ήταν ένας αιφνιδιασμός στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. τόσο για τους υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και για τους συνδικαλιστές.

Γερακαράκος: «Να πάρει πίσω το μέτρο»

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Γρηγόρης Γερακαράκος, δηλώνει στο iEidiseis:«Μετά την ανακοίνωση του συγκεκριμένου μέτρου επικρατεί μεγάλη απογοήτευση στους κόλπους της Αστυνομίας. Μέχρι το 2019 το μέτρο των ελέγχων στους οργανωμένους από την Αστυνομία ήταν σε ισχύ με απογοητευτικά αποτελέσματα. Από το 2019 και μετά καταργήθηκε και ορθώς καταργήθηκε.

Και τώρα βλέπουμε να επανέρχεται. Το αποτέλεσμα είναι να γυρίζουμε πίσω, να εγκυμονούν κίνδυνοι για τραυματίες πολίτες και αστυνομικούς. Το συγκεκριμένο μέτρο υποβαθμίζει την προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού. Φοβάμαι ότι θα δούμε πάλι τραυματίες πολίτες και αστυνομικούς στα νοσοκομεία. Ένα παράδειγμα θα σας φέρω.

Πώς θα πάνε οι αστυνομικοί να ελέγξουν σε έναν μεγάλο αγώνα τους οργανωμένους οπαδούς χωρίς την υποστήριξη από διμοιρίες των ΜΑΤ; Άρα θα δαπανάται τεράστιος αριθμός αστυνομικών και το αποτέλεσμα θα είναι να αυξάνεται ο κίνδυνος για επεισόδια. Είναι μία απόφαση που ελήφθη πρόχειρα και καλούμε ως ΠΟΑΣΥ τον πρωθυπουργό να την ανακαλέσει πριν να είναι αργά. Ο χουλιγκανισμός δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιου είδους μέτρα».

Καλλιακμάνης: «Είναι πισωγύρισμα»

 
Για πισωγύρισμα κάνει λόγο μιλώντας στο iEidiseis ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής:

«Όλα τα περιστατικά οπαδικής βίας που είχαν μοιραία κατάληξη έλαβαν χώρα εκτός γηπέδων. Αν θωρακίσει τα γήπεδα με αστυνομικούς που θα ελέγχουν τους οργανωμένους οπαδούς θα αλλάξει κάτι; Ο Ορφανός ως υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή είχε αποφασίσει να κάνει ιδιώνυμο το αδίκημα περί οπαδικής βίας. Ωστόσο, στη συνέχεια ο νόμος καταργήθηκε και αυτό ήταν κάτι που δεν έπρεπε να γίνει.

Το ιδιώνυμο ήταν πράγματι ένα μέτρο κατά του χουλιγκανισμού. Το μέτρο που εξαγγέλθηκε για έλεγχο των οργανωμένων οπαδών από την ΕΛ.ΑΣ. είναι πισωγύρισμα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέτρα που εξαγγέλθηκαν που κατά τη γνώμη μου κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Είχαμε πει και εμείς ότι η Αστυνομία πρέπει να απεμπλακεί από τα γήπεδα. Η φύλαξη θα πρέπει να αναληφθεί ως καθήκον από τις ομάδες, οι οποίες μάλιστα δεν αντέδρασαν σε αυτό. Γι’ αυτό θα πρέπει ο πρωθυπουργός να το ξανασκεφτεί».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα