Φωτιές: Στάχτη μισό εκατομμύριο στρέμματα στη χώρα – Βαρύς ο απολογισμός

Φωτιές: Στάχτη μισό εκατομμύριο στρέμματα στη χώρα – Βαρύς ο απολογισμός

Σχεδόν μισό εκατομμύριο στρέμματα καμένης γης είναι ο απολογισμός των πυρκαγιών τον Ιούλιο.

Βαρύς ο απολογισμός

Οι μέγα πυρκαγιές άφησαν πίσω τους τον όλεθρο. H καταγραφή των ζημιών, μετά από 344 αυτοψίες σε πέντε πυρόπληκτους δήμους, είναι αποκαλυπτική.

Στη Ρόδο, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της καταγραφής των ζημιών στις κοινότητες Λαέρμων, Λάρδου, Γενναδίου και Ασκληπιείου.

Συνολικά, από 45 αυτοψίες, προέκυψε ότι 6 κτίρια χαρακτηρίζονται «κόκκινα», δηλαδή ακατάλληλα προς χρήση, 22 «κίτρινα», ως προσωρινά ακατάλληλα, και 17 «πράσινα», δηλαδή χρήζουν επισκευών.

Στην πλατεία Δημαρχείου στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας από νέους και εθελοντές που συνέδραμαν στο έργο της κατάσβεσης. Κύριο αίτημα, να προχωρήσουν άμεσα οι αναδασώσεις των καμένων εκτάσεων, να χορηγηθούν αποζημιώσεις και να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς.

Στον δήμο Λουτρακίου, η καταστροφή είναι δυσβάσταχτη για τους κατοίκους.

Σε 154 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, 51 κτήρια χαρακτηρίζονται ως «κόκκινα», 47 «κίτρινα» και 56 «πράσινα».

Η φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια, προκάλεσε στη Μάνδρα και τις γύρω περιοχές ζημιές σε κτίρια και επιχειρήσεις.

22 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση, 11 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά  ακατάλληλα και 11 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών.

Στα κοντινά Μέγαρα, οκτώ σπίτια και επαγγελματικοί χώροι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ και στην Τανάγρα 4 κτίρια έχουν καεί.

Στον Κουβαρά και το Λαγονήσι, οι κάτοικοι «πλήρωσαν» βαρύ τίμημα.

Από τις 133 καταγραφές ζημιών σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, προέκυψαν 33 επικίνδυνα κτίρια που χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα», 40 προσωρινά ακατάλληλα που βάφτηκαν «κίτρινα» και 60 «πράσινα» κτίρια που θα είναι κατάλληλα μόνο μετά από επισκευές.

Μια εβδομάδα διακοπές στη Ρόδο

Μία εβδομάδα δωρεάν διακοπών στη Ρόδο, για όσους τουρίστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί τον Ιούλιο λόγω των πυρκαγιών, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο βρετανικό ITV.

«Η Ρόδος σήμερα είναι πιο φιλόξενη από ποτέ, το νησί έχει επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς και για όλους όσοι διέκοψαν τις διακοπές τους ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών, η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, θα προσφέρει μία εβδομάδα δωρεάν διακοπών την ερχόμενη άνοιξη ή το φθινόπωρο, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψουν στο νησί και θα απολαύσουν τη φυσική ομορφιά του».

«Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία αλλά πρέπει να αποτελεί το κίνητρο για να ‘ανεβάσουμε’ σε ένα υψηλότερο επίπεδο την επάρκεια της κοινωνίας μας. Και η πολιτεία έχει την πρώτη ευθύνη», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Τεράστια οικολογική καταστροφή

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2023, έχουν καεί συνολικά στη χώρα μας περίπου 550.000 στρέμματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τις Δασικές Πυρκαγιές.

Ο αριθμός αυτός είναι ήδη κατά 30% μεγαλύτερος σε σχέση με τις συνολικές εκτάσεις που κατά μέσο όρο καίγονται στη χώρα μας ετησίως.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα