Σεισμοί στον Κορινθιακό: Τι λένε οι σεισμολόγοι - «Παρακολουθούμε, δεν ανησυχούμε»

Σεισμοί στον Κορινθιακό: Τι λένε οι σεισμολόγοι - «Παρακολουθούμε, δεν ανησυχούμε»

Το βράδυ της Τετάρτης και σήμερα, Πέμπτη, εκδηλώθηκε σειρά σεισμών (3,8 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος) στη θαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού κοντά στο Ξυλόκαστρο, γεγονός που έχει θορυβήσει τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ανησυχούν για μεγαλύτερο σεισμό.

«Ο Κορινθιακός κόλπος είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε προσεισμούς πριν από ισχυρούς σεισμούς. Αλλά είναι εξίσου επιρρεπής και στις σμηνοσειρές, δλδ. σειρές σεισμών, κατά κανόνα μικρών, που δεν καταλήγουν σε ισχυρό», τονίζει σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Και προσθέτει:

«Στο Ξυλόκαστρο, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη η περίπτωση: προσεισμοί ή σμηνοσεισμοί;. Συμπέρασμα: οι επιστήμονες παρακολουθούμε και αξιολογούμε, οι δήμοι εφαρμόζουν το προληπτικό σκέλος του επχειρησιακού σχεδίου ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ, και οι κάτοικοι παραμένουν ψύχραιμοι και ενημερώνονται από τους παραπάνω».

Λέκκας: «Παρακολουθούμε, δεν ανησυχούμε»

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας για τις δύο σεισμικές τόνισε ότι «στο Ξυλόκαστρο ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μία ακολουθία μικρών σεισμών περίπου στους 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Σήμερα είχαμε έναν 3,9. Το παρακολουθούμε γιατί είναι μία περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη. Ωστόσο ακόμα δεν είναι σαφές αν αυτός ο σεισμός στην περιοχή της Κορίνθου είναι ο κύριος».

Παράλληλα επεσήμανε ότι «ο Κορινθιακός είναι γεμάτος ρήγματα, έχει δυναμικότητα αλλά ο δομημένος ιστός στα σπίτια και υποδομές μετά το ’81 αντέχουν για πολύ μεγαλύτερα μεγέθη. Δεν ανησυχούμε».

Επίσης αναφέρθηκε και στην χθεσινή σεισμική δονησή στην Κρήτη: «στις Μοίρες είχαμε χθες έναν σεισμό 4,3 ρίχτερ. Είχαν προηγηθεί και εκεί κάποιοι μικροί σεισμοί, ωστόσο δεν υπήρξε κανένα θέμα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα