Σουδάν: Για πέμπτη μέρα εγκλωβισμένοι στη μητρόπολη οι Έλληνες

Σουδάν: Για πέμπτη μέρα εγκλωβισμένοι στη μητρόπολη οι Έλληνες

Για πέμπτο 24ωρο οι Έλληνες στο Σουδάν ζουν την απόλυτη φρίκη.

Κλεισμένοι στα σπίτια τους, με τις σφαίρες να πέφτουν «βροχή» στους δρόμους του Χαρτούμ, οι Έλληνες βρίσκονται σε απόγνωση και η ζωή τους κινδυνεύει άμεσα.

«Η κατάσταση είναι χάλια, όλο και επιδεινώνεται. Δεν έχουμε ασφάλεια, δεν υπάρχουν βοήθειες και καθόμαστε εγκλωβισμένοι μέσα στη Μητρόπολη. Δεν βγαίνουν οι άνθρωποι από τα σπίτια τους, όταν βγαίνουν κινδυνεύουν να πεθάνουν», λέει η Αλεξάνδρα Καλουμέρη, εγκλωβισμένη.

«Η εκεχειρία δεν τηρήθηκε. Συνεχίζονται οι μάχες σώμα με σώμα. Οδομαχίες, αερομαχίες όλα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγούμε έξω από εδώ. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο», αναφέρει ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας.

Αγωνία για τους δύο τραυματίες

Η αγωνία για τους δύο Έλληνες τραυματίες συνεχίζεται. Το νοσοκομείο που βρίσκονταν μέχρι και σήμερα το πρωί, δε λειτουργεί πλέον καθώς έπεσε βόμβα ακριβώς δίπλα, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί.

«Σήμερα δυστυχώς έπεσε οβίδα δίπλα από το νοσοκομείο που νοσηλεύονται και αποφάσισαν να το εκκενώσουν γιατί δεν υπάρχει ούτε προσωπικό, ούτε γιατροί, ούτε τίποτε», λέει ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος.

Πέρα όμως από τον κίνδυνο για τις ζωές τους, οι Έλληνες του Σουδάν ζουν τις τελευταίες μέρες χωρίς ρεύμα, νερό και με τις προμήθειες φαγητού να λιγοστεύουν.

«Το να πας να αγοράσεις τρόφιμα έξω στην αγορά δε γίνεται γιατί κινδυνεύει η ζωή σου. Ο αδερφός μου από το Σάββατο είναι χωρίς ηλεκτρισμό, νερό και τηλέφωνο.

Κόντρα για το Predator του Σουδάν

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, παραδέχτηκε ότι η εξαγωγή του Predator έγινε και στο Σουδάν, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επισημαίνει ότι έτσι η κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα στον εμφύλιο.

«Η άδεια εξαγωγής που δόθηκε στο Predator και στο Σουδάν, δεν έχει καμία σχέση με τον εμφύλιο. Ο εμφύλιος δεν προκλήθηκε από αυτό», είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Σήμερα που ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτης επιβεβαίωσε την εξαγωγή του Predator στο Σουδάν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δύο επιλογές: Ή θα βγάλει συνωμοσιολόγο και τον κ. Βαρβιτσιώτη ή θα παραδεχτεί ο κ. Οικονόμου ότι είπε ψέματα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο πάντως συνεχίζεται η αιματοχυσία και δεν υπάρχει έστω και προσωρινή εκεχειρία, τόσο μεγαλώνει η αγωνία για την τύχη των εγκλωβισμένων Ελλήνων.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα