Χίος: Καταγγελία Άκη Τσελέντη για σχολείο - φέρετρο το 5ο δημοτικό Βαρβασίου

Χίος: Καταγγελία Άκη Τσελέντη για σχολείο - φέρετρο το 5ο δημοτικό Βαρβασίου

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης προειδοποιεί για την ασφάλεια μαθητών και διδακτικού προσωπικού σε σχολείο της Χίου, χαρακτηρίζοντάς το «φέρετρο».
Τον κώδωνα του κινδύνου για την ελλιπή αντισεισμική θωράκιση σχολείων κρούει, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, αναφέροντας ενδεικτικά το παράδειγμα του 5ου δημοτικού σχολείου Βαρβασίου Χίου, το οποίο χαρακτηρίζει «φέρετρο».

«Σε περίπτωση σεισμού, θα βιώσουμε νέα Τέμπη», τονίζει, στη σχετική ανάρτησή του στο Facebook, καλώντας τον δήμαρχο να απαντήσει «γιατί τόσο καιρό δεν φρόντισε τα παιδιά των δημοτών του να είναι ασφαλή; Ας διαθέσει από το κονδύλι του Δήμου λιγότερα για ζαρντινιέρες και λουλούδια η και για τραγουδίστριες σε λαϊκά προεκλογικά πανηγύρια».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος, μία μέρα μετά την ανάρτηση του κ. Τσελέντη, απάντησε λέγοντας ότι έχει υπογραφεί μία σύμβασης που θα γίνει μελέτη στο σχολείο ώστε να δουν πώς θα διαχειριστούν τις ζημιές.

Άκης Τσελέντης: «Φοβάμαι ότι σε περίπτωση σεισμού θα βιώσουμε νέα Τέμπη»
«Όλοι γνωρίζετε τον αγώνα που κάνω σε πανελλαδικό επίπεδο τα τελευταία 10 χρόνια για να αναδείξω σχολεία ερείπια σε σεισμογενείς περιοχές που φοιτούν τα παιδιά λαϊκών οικογενειών και όχι κολεγιόπαιδα.

Ένα τέτοιο σχολείο φέρετρο όπως αποκαλείται είναι το 5ο Δημοτικό σχολείο Βαρβασίου Χίου όπου λειτουργούν 8 τμήματα.

Φοβάμαι ότι σε περίπτωση σεισμού θα βιώσουμε νέα Τέμπη.

Αναμένω τον κ. Δήμαρχο να μου επιτεθεί όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοί του ανά την Ελλάδα (όταν αναδεικνύω τέτοια θέματα), κατηγορώντας με ότι τους εκβιάζω για να μου δώσουν μελέτες! Μα η ειδικότητα μου δεν έχει να κάνει με ενισχύσεις κτιρίων. Γιατί τόσο καιρό δεν φρόντισε τα παιδιά των δημοτών του να είναι ασφαλή; Ας διαθέσει από το κονδύλι του Δήμου λιγότερα για ζαρντινιέρες και λουλούδια η και για τραγουδίστριες σε λαϊκά προεκλογικά πανηγύρια».

Γονέας μαθήτριας του σχολείου: «Από καθαρή τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα μέχρι στιγμής»
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Μιχάλης Μάντικας, γονέας μαθήτριας στο σχολείο, και ανέφερε ότι οι φωτογραφίες που ανέβασε υπήρξαν η αφορμή για την ανάρτηση του κ. Τσελέντη.

Συγκεκριμένα, είπε ο κ. Μάντικας: «Στις 24 του μήνα είχαμε μία γιορτή ρώτησα τον διευθυντή του σχολείου τι θα γίνει σχετικά με αυτό το θέμα και μου είπε ”βλέπετε κ. Μάντικα τα παιδιά μας πού αναγκάζονται να βρίσκονται” και του λέω ” τι σας απαντούν”».

Με τον διευθυντή του σχολείου να λέει στον κ. Μάντικα ότι αυτά που του απαντούν είναι ότι για την κατάσταση του σχολείου ότι είναι όλα καλά και δεν διατρέχει κανένας κίνδυνος.

Και πρόσθεσε ο γονέας της μαθήτριας: «Έχει περάσει ένας χρόνος και το σχολείο είναι ακόμα σε αυτή την άθλια κατάσταση. Αντί να ”πέσουμε” με θέληση να προλάβουμε τις καταστάσεις και να φτιάξουμε το σχολείο, περιμένουμε να μας προλάβουν τα γεγονότα».

Και επεξήγησε σχετικά με την κατάσταση του σχολείου ο κ. Μάντικας: «Υπάρχουν δύο κτίρια, το ένα είναι στο ανατολικά που είναι το σχολείο με τις φωτογραφίες και το άλλο έχει κριθεί ακατάλληλο, που είναι από το 1932 η κατασκευή του, στο βορεινό τμήμα. Στο ακατάλληλο σχολείο συνεχίζονται να γίνονται τα μαθήματα και κάνουν τα μαθήματα Πληροφορικής και έχουν και την βιβλιοθήκη και εκεί είναι τα γραφεία σαράντα δασκάλων, αν δεν κάνω λάθος. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο κτίρια έχουν τοποθετηθεί τέσσερα κοντέινερ που σε περίπτωση μεγάλου σεισμού κινδυνεύουν να καταπλακωθούν από τα συντρίμμια των κτιρίων».

Ο κ. Μάντικας τόνισε ότι οι δάσκαλοι και οι μαθητές είναι ήρωες και είπε χαρακτηριστικά «από καθαρή τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα μέχρι στιγμής».

Καταλήγοντας ο κ. Μάντικας επεσήμανε ότι για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου είχε καλεστεί ως επίσημος ο κ. Μηταράκης και διερωτήθηκε αν ήξερε ότι ανάμεσα στους παρελαύνοντες ήταν και οι μαθητές – ήρωες του το 5ου δημοτικού Βαρβασίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα