Άγιος Βαλεντίνος: 300.000 κόκκινα τριαντάφυλλα από την Ολλανδία στη Θεσσαλονίκη

Άγιος Βαλεντίνος: 300.000 κόκκινα τριαντάφυλλα από την Ολλανδία στη Θεσσαλονίκη

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει και στη Θεσσαλονίκη τα ανθοπωλεία ετοιμάζονται πυρετωδώς. Παρά την ακρίβεια, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα γίνουν αγορές

Στα κόκκινα έχουν ξεκινήσει να ντύνονται οι βιτρίνες των ανθοπωλείων της Θεσσαλονίκης ενόψει της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, με τους ανθοπώλες να έχουν κάνει ήδη τις πρώτες παραγγελίες τριαντάφυλλων και πολλών ακόμη λουλουδιών, κυρίως σε κόκκινες αποχρώσεις.

Με 300.000 κόκκινα τριαντάφυλλα, με τα οποία εφοδιάζονται οι καταστηματάρχες από την Ολλανδία, αναμένεται να γιορτάσει φέτος η πόλη τον έρωτα και την αγάπη, ένα είδος λουλουδιού που σημειώνει ρεκόρ στις πωλήσεις την ημέρα των ερωτευμένων και παραμένει πρώτο στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Σε δηλώσεις του ο Μανώλης Σύλλης, ιδιοκτήτης ανθοπωλείου και μέλος της διοικητικής επιτροπής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι «έχουν γίνει οι περισσότερες παραγγελίες από την Ολλανδία από την οποία προέρχεται και το 90% των τριαντάφυλλων ενώ την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε τις πρώτες αφίξεις λουλουδιών. Η διακόσμηση των βιτρινών έχει ξεκινήσει και όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου που παραδοσιακά γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου, ο στολισμός των καταστημάτων μας κορυφώνεται».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 80% περίπου των ανθοπωλείων έχει παραγγείλει κυρίως τριαντάφυλλα ενώ το 10% αφορά τα υπόλοιπα είδη λουλουδιών όπως τουλίπες. «Αρκετά δημοφιλή επίσης, εκτός από τον βασιλιά της ημέρας των ερωτευμένων που παραμένει το κόκκινο τριαντάφυλλο, είναι τα αρκουδάκια, σχεδιασμένα από υφασμάτινα τριαντάφυλλα, σε διαφορετικές αποχρώσεις και τα Forever Roses, αποχυμωμένα τριαντάφυλλα, τα οποία εμφανίζονται είτε σε γυάλες είτε σε κουτάκια. Πρόκειται για προϊόντα που αντέχουν στην πάροδο του χρόνο και παραμένουν αναλλοίωτα», τόνισε ο κ. Σύλλης.

Όσο για το πόσο θα κοστίσει φέτος στους ερωτευμένους η επιλογή λουλουδιών, ο κ. Σύλλης εξηγεί πως αν και η γενικότερη αύξηση των προϊόντων έχει επηρεάσει εν μέρει τις τιμές στα άνθη, οι ανθοπώλες έχουν αποφασίσει να κρατήσουν τις περσινές και να κινηθούν στα ίδια επίπεδα χωρίς αισθητές διαφορές, με την τιμή του κόκκινου τριαντάφυλλου να κυμαίνεται από 3 έως 5 ευρώ.

«Γενικότερα οι τιμές στα άνθη αυξάνονται από τον μήνα Οκτώβριο και μετά, ενώ πτώση των τιμών σημειώνεται από τον Απρίλιο και έπειτα καθώς αυτήν τη στιγμή διανύουμε την περίοδο του χειμώνα που τα λουλούδια είναι μέσα σε θερμοκήπια με συνέπεια να είναι πιο ακριβά στην τιμή. Ωστόσο, ως ιδιοκτήτες των ανθοπωλείων απορροφάμε τις αυξήσεις που έχουν υποστεί τα άνθη».

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται από τους ανθοπώλες πως η ημέρα των ερωτευμένων παρουσιάζει μια αυξητική τάση καθώς καταγράφει κάθε χρόνο υψηλά ποσοστά κατανάλωσης. Οι καταστηματάρχες εκτιμούν μάλιστα ότι οι φετινές πωλήσεις θα είναι υψηλότερες από πέρσι και δεν θα επηρεαστούν από την γενικότερη ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. «Χρόνο με τον χρόνο η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιγαντώνεται, παρουσιάζει ανοδική πορεία και υψηλό επίπεδο κατανάλωσης απ’ όλες τις ηλικίες. Προσδοκούμε ακόμη μια χρονιά με υψηλή κινητικότητα στα ανθοπωλεία, έχοντας ως βασικές προϋποθέσεις τη στήριξη των πολιτών και σύμμαχο τον καλό καιρό», υπογράμμισε ο κ. Σύλλης ενώ καταλήγοντας δήλωσε ότι οι καταναλωτές αγοράζουν λουλούδια αλλά σε μικρότερη ποσότητα πλέον.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα