Κακοκαιρία: Μήνυμα από το 112 σε Πάτρα και Ζάκυνθο - Κλειστά τα σχολεία την Πέμπτη

Μήνυμα από το 112 σε Πάτρα και Ζάκυνθο. Μάλιστα με απόφαση δημάρχου, τα σχολεία στο νησί του Ιονίου δεν θα ανοίξουν την Πέμπτη (26.01.2023) υπό τον φόβο της κακοκαιρίας.

Τόσο στην Πάτρα όσο και τη Ζάκυνθο, οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 μετά τις ανακοινώσεις και την ανησυχία της έντασης των καιρικών φαινομένων από απόψε το βράδυ μέχρι και αύριο.

Την απόφαση να μην ανοίξουν την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου τα σχολεία του νησιού πήρε ο δήμαρχος Ζακύνθου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η απόφαση λήφθηκε δεδομένου ότι πολλά από τα σχολικά κτήρια του νησιού έχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα, όπως απουσία στεγάστρων, διαβρωμένους σοβάδες, προβληματικές και επικίνδυνες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, ακατάλληλα ή φθαρμένα παράθυρα και πόρτες.

Πάτρα: Το 112 

Το μήνυμα του 112 ήχησε στα κινητά τηλέφωνα κατοίκων της Πάτρας. Το προειδοποιητικό μήνυμα αναφερόταν σε εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και συστήθηκε ο περιορισμός των μετακινήσεων στη διάρκεια της κακοκαιρίας.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που επικαιροποιήθηκε προειδοποιεί για σημαντική επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα από το απόγευμα της Τετάρτης (25.01.2023) έως και την Παρασκευή (27.01.2023) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά.

Σήμερα Τετάρτη (25.01.2023)

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου (κυρίως στη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά, τη Λευκάδα και την Ιθάκη), στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, στη δυτική Στερεά και βαθμιαία στην Ήπειρο.

Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο Ιόνιο τα 8 και πιθανώς πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.

Αύριο Πέμπτη (26.01.2023)

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου με σταδιακή εξασθένηση.

Από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη Ζάκυνθο, από αργά απόγευμα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 με 9 μποφόρ.

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από το μεσημέρι της Πέμπτης (26.01.2023).

* Γίνεται έκκληση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, εάν και εφόσον προκύψουν κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα όπως ισχυρή βροχόπτωση και θυελλώδεις άνεμοι, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ειδικά σε περιοχές που ενέχουν κίνδυνο κατολισθήσεων και τοπικών πλημμυρικών φαινομένων.

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.

* Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιών ή των χώρων εργασίας τους.

* Να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

* Ιδιαιτέρως προσεκτικοί σε φαινόμενα κατολισθήσεων καλούνται να είναι οι κάτοικοι όλων των ευαίσθητων περιοχών που είχαν αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα στο παρελθόν.

* Επίσης παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι ειδικά των αγροτικών περιοχών, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε φαινόμενα συσσώρευσης φερτών υλικών και αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν πλημμυρικά προβλήματα σε τάφρους χειμάρρους γεφύρια και ρέματα.

πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα