Νίκη Κεραμέως: Πώς θα ανοίξουν αύριο τα σχολεία - Τι θα γίνει με τις απουσίες

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά αύριο Δευτέρα 08/01. Μάλιστα αναφέρθηκε στο τι ισχύει για τις μάσκες και τι θα γίνει με τις απουσίες. Η υπουργός Παιδείας έκανε αναφορά και στα νέα σχολικά βιβλία, αλλά και τα αυξημένα περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές ανήλικους μαθητές.

Η Νίκη Κεραμέως εξήγησε τι ισχύει από αύριο στο άνοιγμα των σχολείων στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN.

Για τα σχολεία και το… πρώτο κουδούνι του νέου έτους, που θα ηχήσει υπό την έξαρση των ιώσεων η Νίκη Κεραμέως ανέφερε: «Κανονικά ανοίγουν αύριο τα σχολεία μας όπως τα είχαμε προγραμματίσει όλα. Δεν έχει αλλάξει κάτι με μια βεβαίως σημαντική προσθήκη καθώς είχε εκδοθεί νωρίτερα φέτος η εγκύκλιος για τη γρίπη.

Είναι μια εγκύκλιος που συνήθως βγαίνει πιο αργά που προβλέπει τη δικαιολόγηση των απουσιών για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη και δικαιούνται έως και 5 μέρες απουσίες οι οποίες δεν προσμετρώνται και δεν καταγράφονται από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο που είναι το διάστημα που μας έχει δώσει το υπουργείο Υγείας για την εποχική γρίπη. Προφανώς οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο εφόσον έχουν συμπτώματα».

Η υπουργός τόνισε για την έξαρση των ιώσεων πως: «ιώσεις έχουμε κάθε χρόνο και τα τελευταία δύο χρόνια ήταν λίγο περίεργα εξαιτίας του κορονοϊού. Από κει και πέρα παίρνουμε όλα τα μέτρα και έχει μεγάλη σημασία οι γονείς να παρακολουθούν τα συμπτώματα των παιδιών και από κει και πέρα υπάρχει και το πλαίσιο για τη δικαιολόγηση των απουσιών».

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει εάν δούμε εικόνες μαζικής αποχής από τα σχολεία λόγω γρίπης, η υπουργός ανέφερε πως: «σε όλο τον κόσμο έχουμε ιώσεις, σε όλα τα σχολεία. Τα σχολεία μας πρέπει να είναι ανοιχτά. Οι ιώσεις αντιμετωπίζονται και έχουμε ένα πλαίσιο προστασίας της ατομικής και της δημόσιας υγείας αλλά και της εκπαίδευσης».

«Καμία συζήτηση για επαναφορά της μάσκας»

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα επαναφοράς της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σχολεία: «Δεν υπάρχει συζήτηση για επαναφορά της μάσκας. Εξυπακούεται ότι μπορεί ο καθένας να φορέσει αν το επιθυμεί, αλλά δεν υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση με το υπουργείο Υγείας ή την Επιτροπή των Ειδικών. Δεν υπάρχει κάποιο διαφορετικό πλαίσιο για τους εκπαιδευτικούς. Ότι ισχύει για την κοινωνία. Προσέχουμε, παρακολουθούμε τα συμπτώματά μας», ανέφερε η υπουργός Παιδείας.

Για την έξαρση της βίας και τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας

Για την 14χρονη που δεχόταν ακραία κακοποίηση και για πρώτη φορά αύριο θα ξεκινήσει το σχολείο με δικαστική επιτήρηση η υπουργός αναφέρει πως: «υπάρχει μια έξαρση της βίας παγκοσμίως. Μάλιστα μερικοί συνδέουν το τελευταίο χρόνο την έξαρση αυτή και με τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό γιατί αυτό μείωσε την διάδραση, την κοινονικοποίηση των παιδιών. Όση περισσότερη βία έχουμε στην κοινωνία τόσο περισσότερη θα έχουμε και στα σχολεία γιατί είναι καθρέφτης της κοινωνίας.

Το σπίτι παίζει καθοριστικό ρόλο αλλά και το σχολείο θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο για την πρόληψη. Τι μπορεί να κάνει κανείς; Άμεσα μέτρα και πιο μακροπρόθεσμα. Περισσότεροι ψυχολόγοι στα σχολεία μας. Όταν πήγα στο υπουργείο το 2019 είχαμε στα σχολεία 1.600 ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Σήμερα έχουμε διπλάσιους. 3.200.

Ο νούμερο ένα στόχος στη χώρα μας είναι τα παιδιά να μιλήσουνε. Όσο περισσότερο αισθανθούν οικία για να μοιραστούν κάτι που τα απασχολεί τόσο πιο πιθανό είναι κανείς να προλάβει καταστάσεις. Δεύτερον, οριζόντιες επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών μας. Τρίτον, υπάρχει ο σύμβουλος σχολικής ζωής. Πάρα πολλά από τα περιστατικό που βλέπουμε ίσως θα είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε πιο έντονα μια κουλτούρα του να μοιράζεσαι, να ανοίγεσαι», επισήμανε η Νίκη Κεραμέως.

Για την υπόθεση της 14χρονης η υπουργός τόνισε πως «Θα δω που βρίσκεται η έρευνα. Όλα αυτά παρακολουθούνται πάρα πολύ στενά από τα στελέχη της κυβέρνησης».

πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα