Πρόταση - βόμβα για το ωράριο καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη

Πρόταση - βόμβα για το ωράριο καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες καταστηματάρχες, αφού η τεράστια αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα έχει ανεβάσει κατακόρυφα το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων του. Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα, ο εμπορικός σύλλογος προτείνει αλλαγή του ωραρίου και τα μαγαζιά να κλείνουν νωρίτερα.

Νωρίτερα θα αναγκάζονται να «κατεβάζουν ρολά» χιλιάδες επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, αφού το κόστος λειτουργίας τους πλέον έχει «χτυπήσει κόκκινο».

Πρόταση «βόμβα» ρίχνει στο τραπέζι της συζήτησης ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

«Μεγάλο το κόστος λειτουργίας. Θα βοηθήσει αλλά αν δεν γίνει από όλους δεν γίνεται να είμαστε εμείς κλειστοί», δήλωσε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Ρόγκος.

Με στόχο τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης, προτείνει από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, τα εμπορικά καταστήματα να ανοίγουν στις 10 π.μ. και να κλείνουν στις 4 μ.μ. τη Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο. Ενώ την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή να κλείνουν στις 7 μ.μ..

Με το μειωμένο ωράριο λειτουργίας που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τα καταστήματα θα λειτουργούν 6 ώρες λιγότερες εβδομαδιαίως αυτό σημαίνει ότι θα εξοικονομήσουν περίπου 15% από το ενεργειακό κόστος μηνιαίως.

Κάποιοι επιχειρηματίες ωστόσο, θέτουν ερωτήματα εάν το μειωμένο ωράριο θα συμπαρασύρει και σε ψαλίδι στους μισθούς των εργαζόμενων.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

«Αποφασίζουν να κλείσουν τα μαγαζιά τους 2 ώρες νωρίτερα και η ΝΔ πανηγυρίζει. Αλλού είναι η κυβέρνηση και αλλού η πραγματικότητα», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας.

«Εδώ βγαίνει η κυβέρνηση και λέει ότι έχουμε στηρίξει όλη την αγορά και τα καταστήματα μειώνουν το ωράριο», ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι τα εμπορικά καταστήματα να κλείνουν μία ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 8 μ.μ. αντί για τις 9 μ.μ., όπως ισχύει σήμερα.

Τις επόμενες ώρες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, θα συναντηθεί με φορείς της αγοράς, με το ζήτημα του ωραρίου να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα