Ρωσία: Μειώνει τη ροή αερίου από δεύτερο αγωγό. Να μειωθεί η ζήτηση λέει η ΕΕ

Ρωσία: Μειώνει τη ροή αερίου από δεύτερο αγωγό. Να μειωθεί η ζήτηση λέει η ΕΕ

Κλιμακώνει τους εκβιασμούς η Μόσχα με αιχμή το φυσικό αέριο καθώς μετά τον αγωγό Nord Stream 1 που παραμένει κλειστός, η Ρωσία μείωσε τη ροή προς την Ευρώπη και μέσω του αγωγού Γιαμάλ φέρνοντας νέα έκρηξη στην τιμή του φυσικού αερίου.
Νέα έκρηξη τιμών, με το φυσικό αέριο πλέον να διαπραγματεύεται ξανά πάνω από τα 215 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 13% μέσα σε μια μέρα.

Και ενώ το παιχνίδι της στρόφιγγας συνεχίζετε, νωρίς το πρωί η πρόεδρος της Κομισιόν ντυμένη στα χρώματα της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το νέο σχέδιο  για την αγορά ενέργειας.

Η Κομισιον προτείνει τη φορολόγηση των υπεκερδών των εταιρειών ενέργειας. Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπετε ότι οι εταιρείες θα φορολογηθούν με το 33% ενώ το ποσό που θα προκύψει, θα κατευθυνθεί στην στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος.

Το σχέδιο για τη φορολόγηση όλων των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων και των πετρελαϊκών, βρίσκει έδαφος και στην Ελλάδα.

«Είναι κάτι που το στηρίζουμε και θα το κάνουμε», είπε ο Κώστας Σκρέκας.

Νέος δείκτης αναφοράς στο φυσικό αέριο
Μπορεί η πρόταση της Κομισιόν να μην περιέχει τελικά πλαφόν στην τιμή του ρωσικού  φυσικού αερίου, παρόλα αυτά προτείνει έναν νέο δείκτη αναφοράς, αφού το ΤΤF του Ολλανδικού Χρηματιστηρίου δεν είναι αντιπροσωπευτικό της νέας αγοράς φυσικού αερίου, όπως δηλαδή έχει διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο.

«Όλα αυτά είναι έκτακτα και προσωρινά μέτρα στα οποία εργαζόμαστε, συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεών μας για τα ανώτατα όρια τιμών», είπε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει ως ανώτατο όριο εσόδων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στην πρόταση περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 5% τη διάρκεια επιλεγμένων ωρών αιχμής.

Προτείνετε επίσης στα κράτη μέλη να επιδιώξουν τη μείωση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 10% έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα