Ατύχημα στο σταθμό Μοναστηράκι: Ανακοίνωση ΣΤΑΣΥ

Ατύχημα στο σταθμό Μοναστηράκι: Ανακοίνωση ΣΤΑΣΥ

Σε ανακοινώσεις προχώρησε η ΣΤΑΣΥ προκειμένου να δοθούν διευκρινιστικές απαντήσεις αναφορικά με το ατύχημα που συνέβη τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας (04.07.2022) όταν ένα κοριτσάκι 6 χρονών τραυματίστηκε πέφτοντας στο κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας στον σταθμό Μοναστηράκι.

Αναφορικά με το κενό που υπάρχει μεταξύ συρμού και αποβάθρας στον σταθμό Μοναστηράκι της Γραμμής 1, η ΣΤΑΣΥ διευκρινίζει, πως είναι στα προβλεπόμενα διεθνώς επιτρεπτά όρια και πως έχει λάβει για αυτό όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και ενημέρωσης των επιβατών.

Το κενό οφείλεται στο καμπυλόγραμμο σχήμα της αποβάθρας και μειώθηκε στο μέγιστο δυνατό βαθμό κατά την ανακατασκευή του σταθμού το 2004. Το αυξημένο διάκενο είναι ένα αναγκαστικό φαινόμενο που απαντάται σε αποβάθρες σταθμών με μεγάλη καμπυλότητα και συχνότερα σε παλαιότερα ευρωπαϊκά δίκτυα Μετρό (Λονδίνο, Βερολίνο), σημειώνεται στην ανακοίνωση της εταιρίας.

Η ΣΤΑΣΥ προσθέτει ότι για την αποφυγή ατυχημάτων, ακούγονται συνεχόμενα ηχητικά μηνύματα στις αποβάθρες, αλλά και εντός συρμού πριν την αποβίβαση ώστε οι επιβάτες να προειδοποιούνται για το κενό, με την παράκληση να είναι προσεκτικοί.

Ειδικότερα στον σταθμό Μοναστηράκι, 2 σταθμάρχες, ένας σε κάθε αποβάθρα, επιβλέπουν την αποβίβαση και επιβίβαση των επιβατών, καθώς και την ομαλή αναχώρηση του συρμού, συνδράμοντας τον οδηγό στο ασφαλές κλείσιμο των πορτών. Επιπλέον, στον εν λόγω σταθμό υπάρχει στις αποβάθρες επιδαπέδια σήμανση στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, που προειδοποιεί για το διάκενο μεταξύ συρμού και αποβάθρας, ενώ ειδικά αυτοκόλλητα έχουν τοποθετηθεί στις πόρτες όλων των συρμών».

Επιπλέον η ΣΤΑΣΥ διαβεβαιώνει το επιβατικό κοινό, πως δεν υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ηλεκτροπληξίας από την ηλεκτροφόρο ράβδο, καθώς δεν βρίσκεται από την πλευρά της πόρτας αποβίβασης του συρμού.

Η εταιρεία τονίζει επίσης ότι η αντίδραση του προσωπικού όταν συνέβη το ατύχημα ήταν άμεση, με τον σταθμάρχη βάρδιας να προσφέρει στο παιδί τις πρώτες βοήθειες και να ζητά τη συνδρομή του ΕΚΑΒ και εύχεται στο παιδάκι και την οικογένειά του καλή και γρήγορη ανάρρωση.