Ευλογιά των πιθήκων: Ενδείξεις για εγχώρια μετάδοση στην Ελλάδα, πρώτο κρούσμα που δεν είχε ταξιδέψει

Ευλογιά των πιθήκων: Ενδείξεις για εγχώρια μετάδοση στην Ελλάδα, πρώτο κρούσμα που δεν είχε ταξιδέψει

Αυξάνονται τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τη σημερινή επικαιροποιημένη έκθεση του ΕΟΔΥ.

Στην χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά έως σήμερα, όπως ανακοινώθηκε, 7 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, με τα 6 από αυτά να είναι εισαγόμενα.

Όπως αναφέρει άρθρο στο topontiki.gr το 7o κρούσμα αποτελεί το πρώτο που δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό και συνεπώς υπάρχει ένδειξη για εγχώρια μετάδοση.

Τα περιστατικά έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου, σημειώνει ο ΕΟΔΥ.

Η παγκόσμια αναζωπύρωση της ευλογιάς των πιθήκων αποτελεί υγειονομική απειλή με ανησυχητική εξέλιξη, χωρίς να συνιστά αυτήν την στιγμή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε το Σάββατο ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Προς το παρόν, το γεγονός δεν συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνών διαστάσεων για την δημόσια υγεία, που είναι το ανώτατο επίπεδο συναγερμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», δηλώνει σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε έπειτα από συνεδρίαση ειδικών για το θέμα.