Αλληλοκατηγορίες και καταγγελίες πάνω από τις στάχτες

Αλληλοκατηγορίες και καταγγελίες πάνω από τις στάχτες

Η οργή των πολιτών μεγαλώνει όταν βλέπουν τη μια φωτιά να ξεσπά μετα την άλλη μέσα σε κατοικημένες περιοχές , δίπλα σε σπίτια μόλις στις αρχές Ιουνίου και τις ευθύνες να γίνονται μπαλάκι.

Ο πύρινος εφιάλτης και το «μπαλάκι» των ευθυνών
Δύο ημέρες μετά την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού στην Αττική και το «μπαλάκι» των ευθυνών συνεχίζεται πάνω στα αποκαΐδια.

Στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στην Άνω Γλυφάδα, όπου σύμφωνα με καταγγελίες ξεκίνησε η φωτιά, σήμερα, κατόπιν εορτής αποφασίστηκε να καθαριστεί.

«Οι άνθρωποι οι δικοί μας αλλά και οι περίοικοι αλλά και οι φωτογραφίες δείχνουν ότι εδώ ξεκίνησε η φωτιά μάλλον από τον πυλώνα από ότι λένε. Δεν ξέρω πως έφυγαν σπινθήρες ή τι μπορεί να έγινε» δήλωσε ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γεώργιος Παπανικολάου.

Σύμφωνα με τους κατοίκους αλλά και την δημοτική αρχή, η πρώτη πυρκαγιά ξεκίνησε λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι σε σταθμό του ΑΔΜΗΕ και επεκτάθηκε καθώς όπως καταγγέλλεται η γύρω περιοχή δεν είχε καθαριστεί και ήταν γεμάτη χόρτα.

Aνακοίνωση ΑΔΜΗΕ
Δεν διαπιστώθηκε απολύτως καμία ένδειξη ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από το δίκτυο υψηλής τάσης.

Την ίδια ώρα μηχανήματα του δήμου Γλυφάδας καθάρισαν την γύρω περιοχή και δημιούργησαν αντιπυρική ζώνη με τον δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης να επιρρίπτει ευθύνες στον δήμαρχο Γλυφάδας για τον μη έγκαιρο καθαρισμό.

«Ο σταθμός αυτός ο ΔΕΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ θα έπρεπε να τον φροντίζει και εδώ είμαστε πεντακόσια μέτρα πάνω από τον οικιστικό ιστό. Πουθενά δεν μπορεί να μπαίνει μπουλντόζα αν δεν υπάρχει έγκριση του δασαρχείου» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Γλυφάδας.

«Ο δασάρχης του όμως όταν του ζητάς εγγράφως το οκ για να μπεις μέσα να καθαρίσεις τα χόρτα σε αφήνει κανονικά και μπαίνεις. Έχουμε πάντοτε έγγραφη απάντηση από τον δασάρχη. Προφανώς η Γλυφάδα δε το έκανε» αναφέρει ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος.

Καταγγελίες για ολιγωρία
Σύμφωνα με κατοίκους του Πανοράματος Βούλας, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις καθυστέρησαν να φτάσουν στην περιοχή.

«Εδώ πέρα από ότι μας είπαν δεν υπάρχει κρουνός, δε ξέρω γιατί δεν υπάρχει, και ο καθένας προσπαθούσε να σώσει το σπίτι του με τα λάστιχα, εδώ στο σημείο δεν υπήρχε πυροσβεστικό μέχρι το απόγευμα» αναφέρει κάτοικος του Πανοράματος Βούλας.

«Εντός 12 λεπτών αφίχθησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και σε είκοσι λεπτά απογειώθηκαν τα πρώτα εναέρια μέσα. Είμαστε κατασταλτικός μηχανισμός και δεν είμαστε εδώ για να επιρρίψουμε ευθύνες σε κανέναν» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός φέτος είναι καλύτερα προετοιμασμένος, ενώ κάλυψε πλήρως τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη.

«Η διαχείριση μίας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς με τρεις ταυτόχρονες η με διαφορά λίγης ώρας εστίας στην Αττική εν μέσω σφοδρών ανέμων ήταν μία απόδειξη ότι η δουλειά και η προετοιμασία που έχουμε κάνει το προηγούμενο διάστημα αποδίδει» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Καταστροφές και καμένα σπίτια μέσα στον αστικό ιστό. Αλλά για τον κ. Οικονόμου όλα λειτούργησαν βάσει πρωτοκόλλου. Έφτασε μάλιστα στο σημείο αυτοθαυμασμού να πει ότι η φωτιά στην Βούλα δείχνει πως «κινούμαστε στο σωστό δρόμο» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Κάτοικοι της Βούλας καταγγέλλουν ότι παρόλο που ο δήμος είχε καθαρίσει την περιοχή, υπήρχαν ιδιωτικά οικόπεδα ακαθάριστα με αποτέλεσμα να αποτελούν πυριτιδαποθήκη για εκδήλωση πυρκαγιών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News
Αλληλοκατηγορίες και καταγγελίες πάνω από τις στάχτες

Δείτε ακόμα