Πεδίο μάχης το ΑΠΘ: Επεισόδια, τραυματισμοί φοιτητών και συλλήψεις

Πεδίο μάχης το ΑΠΘ: Επεισόδια, τραυματισμοί φοιτητών και συλλήψεις

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για ακόμα μία φορά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εξαιτίας επεισοδίων που σημειώθηκαν μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών.
Ειδικότερα, μετά το τέλος της πορείας των φοιτητικών συλλόγων και αντιεξουσιαστών, αρκετοί κουκουλοφόροι εισήλθαν στο χώρο του πανεπιστημίου και επιτέθηκαν προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν μπροστά από τη Γεωπονική.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν λίγα μέτρα μακριά από το κτίριο της Σχολής Βιολογίας, στο ισόγειο του οποίου κατασκευάζεται η βιβλιοθήκη, που είχε προκαλέσει συνεχείς εντάσεις.

Οι κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ, πέτρες και πυροτεχνήματα, με τους αστυνομικούς να απαντούν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Τρεις συλλήψεις – Ένας τραυματίας αστυνομικός
Ανακοίνωση για τα επεισόδια που ξέσπασαν τόσο εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου όσο και στην οδό Εγνατία εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει από τα επεισόδια τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ενώ σημειώθηκαν εννέα προσαγωγές εκ των οποίων οι τρεις μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«Απογευματινές ώρες σήμερα (26-05-2022), μετά από κάλεσμα διαφόρων οργανώσεων και ομάδων, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Καμάρας, περίπου τριών χιλιάδων (3.000) ατόμων.

Μετά το πέρας της πορείας, μεγάλος αριθμός συγκεντρωθέντων (περίπου 1.500 άτομα), κατευθύνθηκαν προς τον περιβάλλοντα χώρο του Α.Π.Θ. και ορισμένοι εξ’ αυτών προέβησαν στη ρίψη αντικειμένων (πέτρες κ.λπ.), φωτοβολίδων, καθώς και βομβών μολότοφ εναντίον των παρευρισκομένων αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός (1) αστυνομικού.

Συνολικά, προσήχθησαν εννέα (9) άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν τα τρία (3), ενώ προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης».

Φθορές σε καταστήματα τραπεζών
Με επιθέσεις εναντίον τραπεζών συνοδεύτηκε η πορεία κατά της παρουσίας της αστυνομίας στο ΑΠΘ της Θεσσαλονίκης.

Άγνωστοι, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, κατάφεραν να παρεισφρήσουν στην πορεία των φοιτητών και να προκαλέσουν τις ζημιές στα καταστήματα των τραπεζών, προτού τραπούν σε φυγή.

Τραυματίστηκαν δύο φοιτητές
Νωρίτερα εχθές, Πέμπτη, νέα ένταση σημειώθηκε στον προαύλιο χώρο του ΑΠΘ μεταξύ των φοιτητών και των δυνάμεων ΜΑΤ.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε τον φοιτητή που τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι, από χειροβομβίδα κρότου λάμψης, που φέρεται να πέταξαν οι άνδρες των ΜΑΤ.

Παράλληλα, ένας ακόνη φοιτητής τραυματίστηκε ελαφρώς στα πόδια, χωρίς να χρειαστεί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Λίγο μετά τις 11 έκρυθμη ήταν η κατάσταση που επικρατούσε και οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων εντός του χώρου του ΑΠΘ αλλά και για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Μετά τη συγκέντρωση μπροστά από την πρυτανεία, οι φοιτητές κατευθύνθηκαν προς τη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ για να ζητήσουν από άλλους φοιτητές να στηρίξουν τη δράση τους και στη συνέχεια προχώρησαν προς τη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Με συνθήματα κατά του πρύτανη, Νίκου Παπαϊωάννου, αλλά και της αστυνομίας ζήτησαν να φύγουν άμεσα οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ από το πανεπιστήμιο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα