Όμικρον: Η τρίτη δόση προστατεύει κατά 90% – Στο 70% η μετάλλαξη σε πέντε περιφέρειες

Όμικρον: Η τρίτη δόση προστατεύει κατά 90% – Στο 70% η μετάλλαξη σε πέντε περιφέρειες

Η ταχεία επικράτηση της Όμικρον έχει προκαλέσει αναταράξεις παγκοσμίως. Όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην Όμικρον είναι ανεπαρκής συγκριτικά με άλλες παραλλαγές. Οι δύο δόσεις εμβολίου δεν επαρκούν. Σε 815 άτομα με Όμικρον, η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από εισαγωγή σε νοσοκομείο, τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα.

Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει 36.246 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, με τα 13.104 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική και τα 3.856 στην Θεσσαλονίκη.

Η ταχεία επικράτηση της Όμικρον έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις» και «έχει καταστήσει αναγκαία την μελέτη της ανοσολογικής διαφυγής.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με δύο δόσεις έναντι της Όμικρον είναι «μειωμένη σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές», ενώ με τρεις δόσεις «προσφέρει προστασία αλλά δεν είναι γνωστή η διάρκεια».

Αναφέρθηκε σε βρετανική μελέτη με 815 ασθενείς με Όμικρον, στην οποία αποδείχθηκε ότι η 3η δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή σε νοσοκομείο. Ως εκ τούτου, χαρακτήρισε την τρίτη δόση «κλειδί στην αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον».

«Η πραγματικότητα που βιώνουμε εξελίσσεται παράλληλα με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις», είπε και πρόσθεσε: «Η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει ερευνητικές μελέτες σχετικά με την παθογένεια της λοίμωξης».

«Οι συλλοιμώξεις – με Δέλτα και Όμικρον- μπορούν να συμβούν, επιβαρύνοντας τα άτομα, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι. Και αποτελεί υπενθύμιση για εμβολιασμό κατά της γρίπης», τόνισε.

Αναφερόμενη σε στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στις ΗΠΑ για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 είπε ότι μέσα από αυτά επιβεβαιώνεται ότι είναι απολύτως ασφαλή και μίλησε για ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πόνος, πυρετός, κόπωση και κεφαλαλγία «με μια ίσως μεγαλύτερη συχνότητα να παρατηρείται μετά τη δεύτερη δόση».

«Το 2022 είναι το τρίτο έτος της πανδημίας και για αυτό το κάθε κράτος οφείλει να διασφαλίσει την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών», κατέληξε.

Ζαούτης:  Το 70% των ειαγγωγών στην Αττική αφορά στην νέα παραλλαγή Όμικρον

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης τόνισε ότι «το 70% των ειαγγωγών στην Αττική αφορά στην νέα παραλλαγή Όμικρον». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το 95% που είχαν θετικό PCR για την Όμικρον είχαν και θετικό rapid test, άρα αυτό αποδεικνύει την αξιοπιστία των radip test για την νέα παραλλαγή».

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αλλά και για την μετάλλαξη Όμικρον η οποία διασπείρεται ραγδαία, μίλησε κατά την σημερινή από το υπουργείο Υγείας, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης
  
Ο κ. Θεοκλής Ζαούτης προχώρησε σε ενημέρωση για την επιδημιολογία της «Όμικρον» στην Ελλάδα, γνωστοποιώντας σημαντικά στοιχεία που αφορούν κυρίως τα ποσοστά στα οποία εντοπίζεται σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, οι πρώτες εικόνες από πέντε περιφέρειες και συγκεκριμένα, από Πάτρα, Θεσσαλία, Κρήτη, Αττική και Θεσσαλονίκη, δείχνουν ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων της μετάλλαξης «Όμικρον» κυμαίνεται στο 70%.

 Αναφορικά με τις εισαγωγές, τις τελευταίες μέρες το 70% των ασθενών με COVID στα νοσοκομεία της Αττικής αφορούν την μετάλλαξη «Όμικρον». Ο κ. Ζαούτης τόνισε παράλληλα ότι η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να έχει τόσο χαμηλότερη νοσηρότητα όσο και θνητότητα.

Ο κ. Ζαούτης τόνισε τέλος, ότι τα rapid test, είναι αξιόπιστα σε μεγάλο ποσοστό απέναντι στην μετάλλαξη Όμικρον.

Θεμιστοκλέους: Το 91,4% των δικαιούχων 3ης δόσης άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού
 
 Τα αριθμητικά στοιχεία για την πορεία εξέλιξης του εμβολιασμού στη χώρα μας έδωσε ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με αυτά, περισσότεροι από 7.485.000 πολίτες έχουν εμβολιστεί με μια δόση τουλάχιστον, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 71,3% του γενικού πληθυσμού και στο 81,1% του ενήλικου. Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην Ε.Ε. είναι 72,7% και 83,6%.

Περισσότεροι από 7.070.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 67,3% του γενικού πληθυσμού και στο 76,8% του ενήλικου. Οι αντίστοιχοι μ.ο. στην Ε.Ε. είναι 69,1% και 79,1%.

Όσον αφορά τα παιδιά, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι 85.500 έχουν κλείσει ραντεβού, ενώ περισσότερα από 21.500 έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι από τη μέρα ανακοίνωσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60, έχουν κλειστεί 160.000 ραντεβού 1ης δόσης με το ποσοστό των εμβολιασμένων σε αυτήν την κατηγορία να ανέρχεται στο 88,3% (αν συνυπολογίσουμε τα ραντεβού).

Σε σχέση με τα αριθμητικά στοιχεία της αναμνηστικής δόσης, προσώρας οι δικαιούχοι είναι 5.783.000 πολίτες, ποσοστό δηλαδή 82% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.610.000 αναμνηστικοί εμβολισμοί, ποσοστό 62% επί των δικαιούχων, ενώ ακόμη 1 εκατομμύριο συμπολίτες έχουν προγραμματίσει την 3η δόση, ποσοστό 17% των δικαιούχων, συνολικά δηλαδή 80%.

«Αν χωρίσουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες, οι άνω των 60 ετών από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης, έχει εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού το 91,4% και κάτω από 60 ετών το 70,3%», κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα