Στα όριά τους τα νοσοκομεία, τραγική κατάσταση στις ΜΕΘ - Αγωνία από τους γιατρούς

Στα όριά τους τα νοσοκομεία, τραγική κατάσταση στις ΜΕΘ - Αγωνία από τους γιατρούς

Εφημερίες του τρόμου. Συνθήκες πολέμου στα νοσοκομεία. Οι διάδρομοι γέμισαν με ράντζα λίγες μετά την έναρξη της εφημερίας.

Έντονη η πίεση στο ΕΣΥ, την ώρα που Αθήνα και Θεσσαλονίκη ασφυκτιούν. 

Εντείνεται η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας, με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας να βρίσκονται στο «κόκκινο». Νωρίτερα, καταγράφηκε νέο «μαύρο» ρεκόρ με 7.335 ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού, ο μεγαλύτερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας. 

Στα όριά τους τα νοσοκομεία
Έμφραγμα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ο εφιάλτης του Νοεμβρίου επέστρεψε, ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται…

Μια εφιαλτική εφημερία έζησε χθες το Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη. 150 νοσηλευόμενοι, τρεις έγκυες ανάμεσα τους και τέσσερις διασωληνωμένοι εκτός μονάδας. «Και έχουμε και 8 παιδιά που νοσηλεύονται σε κλίνες και όχι στις μονάδες» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του Ιπποκρατείου Χρήστος Τζελέπης.

Ουρές ασθενοφόρων σχηματίστηκαν στην εφημερία του Παπαγεωργίου εκεί όπου 5 ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας – Θράκης νοσηλεύονται 1.207 ασθενείς, ενώ από 499 κατέληξαν από τις 12 Σεπτεμβρίου, οι περισσότεροι τις τελευταίες 15 ημέρες, 87% ανεμβολίαστοι.

«Σήμερα το νοσοκομείο “Παπανικολάου” ξεκινάει εφημερία χωρίς καμία ελεύθερη κλίνη σε ΜΕΘ και με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ» πρόσθεσε ο Νίκος Καπραβέλος.

Η πληρότητα των ΜΕΘ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική, την τελευταία εβδομάδα, έχουν αυξηθεί κατά 17% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει ότι αν αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα υπάρχει συνωστισμός στις κλινικές. Για λόγους διαχείρισης, τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να παραχωρούν κλινικές για γενικά περιστατικά, ώστε να νοσηλεύονται σε αυτές περιστατικά Covid, όπως είχε συμβεί και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Η πληρότητα των κλινών στις ΜΕΘ κυμαίνεται από 80-85% στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό διαμορφώνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και φτάνει στο 100% σε πολλά από τα μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής.

 Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας κάνουν τους ειδικούς να εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και 10.000 κρούσματα ημερησίως. Οι ΜΕΘ γεμίζουν, ενώ καθημερινά γίνονται διακομιδές στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Στο σύνολο της χώρας, η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία είναι στο 60% της μεγάλης πίεσης που είχαν δεχτεί στο 3ο κύμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ. 

«Συνθήκες πολέμου» στον Βόλο
«Το νοσοκομείο “έχει τελειώσει”, δεν αντέχει άλλο και κάποιοι πρέπει να το πουν. Έχει κλατάρει το νοσοκομείο» σημείωσε ο διευθυντής νευροχειρουργικής του νοσοκομείου Βόλου Νίκος Χαφτούρας,  που με τρεμάμενη φωνή παραδέχεται την δραματικη κατάσταση στην οποία έχει επέλθει το νοσοκομείο.

«Η κατάσταση είναι δραματική είναι μια μαύρη μέρα χθες είχαμε 5 θανάτους. Είμαστε σε ένα πόλεμο χωρίς στρατιώτες και πυρομαχικά . Ένας γιατρός για 150 ασθενείς» πρόσθεσε.

Ακόμη και η ροή του οξυγόνου του νοσοκομείο καταρρέει από την πίεση. Συνολικά στη Θεσσαλία νοσηλεύονται 450 ασθενείς.

«Έκρηξη» εισαγωγών στην Πάτρα
Στα όρια τους και τα νοσοκομεία της δυτικής Ελλάδας με 400 ασθενείς σε κλίνες και μονάδες. Στην Πάτρα οι γιατροί εκπέμπουν σήμα κινδύνου.

Την ίδια ώρα, εφιαλτική είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Σαρηγιάννη για 9.000 κρούσματα ημερησίως σε ένα μήνα από τώρα.

«Δεν πρόκειται να φτάσουμε τα 10.000 κρούσματα εάν τα μέτρα εφαρμοστούν. ..θα φτάσουμε τα 9.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου» υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για το σύστημα Υγεία, με την επίταξη γιατρών να βρίσκεται προ των πυλών και νοσοκομεία να επιστρατεύονται αποκλειστικά για περιστατικά κορωνοϊού.

Αγωνία από τους γιατρούς

Οι νοσοκομειακοί γιατροί εκφράζουν πλέον ανοιχτά την αγωνία τους για το πόσο μπορεί να αντέξει και αυτή τη φορά το σύστημα υγείας, την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι μέσα σε λίγες ώρες περισσότερα από 100 ράντζα αναπτύχθηκαν στο νοσοκομείο «Αττικόν».

«Το Αττικόν είναι πρωταθλητής με πάνω από 100 ράντζα σε κάθε εφημερία», δήλωσε ο Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στο Mega. 

Με νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου παρομοίωσε την χθεσινή εφημερία του «Γεννηματάς» η Ματίνα Παγώνη, με τους γιατρούς να δανείζονται ράντζα από το «Σωτηρία».

«Είχαμε μια πάρα πολύ δύσκολη η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου πήραμε ράντζα δανεικά από το Σωτηρία. Μπήκαν δήλωσε δε, ράντζα και στην οφθαλμολογική κλινική που εκεί τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στη διαχείριση των ασθενών» τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Ωστόσο, την χθεσινή δραματική εικόνα στο «Γεννηματάς» διέψευσε η διοίκηση του νοσοκομείου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα