Σαρηγιάννης: Τα κρούσματα θα φτάσουν τα 18.000 την ημέρα αν έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός

Σαρηγιάννης: Τα κρούσματα θα φτάσουν τα 18.000 την ημέρα αν έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός

Την ανησυχία του αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού και την έξαρση των μολύνσεων εξέφρασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης τη Δευτέρα (12/7) ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Αν τον Σεπτέμβρη έχει εμβολιαστεί μόνο του 53% του πληθυσμού, τότε τα κρούσματα θα φτάσουν τα 18.000 ημερησίως» είπε χαρακτηριστικά

«Αν οι εμβολιασμοί φτάσουν στο 65% του πληθυσμού, θα έχουμε πάλι μια δύσκολη περίοδο, αλλά όχι με 18.000 κρούσματα την ημέρα» τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Μονόδρομος ο εμβολιασμός για να μειωθούν τα κρούσματα»
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ «για να μειώσουμε τα κρούσματα μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός».«Θα πρέπει να τηρούμε και τα μέτρα προστασίας και να γίνονται self tests για να προλάβουμε την μετάδοση» είπε.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης υπογράμμισε ακόμα ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων είναι πολύ χαμηλός. «Η αύξηση τα λύματα είναι πάνω από 200% και ανεβαίνει και στην Θεσσαλονίκη» πρόσθεσε.

«Αν θέλουμε να δράσουμε προληπτικά θα πρέπει να γνωρίζουμε την τάση πολύ νωρίς» σημείωσε και απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός, είπε ότι θα πρέπει να είναι στους υγειονομικούς, σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων, στην εστίαση αλλά και στους εκπαιδευτικούς.

Καπραβέλος: Τα λύματα είναι μια ισχυρή προειδοποίηση
«Τα λύματα είναι μια ισχυρή προειδοποίηση», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος.

«Έχουμε μπροστά μας ένα εκρηκτικό μείγμα με τρία στοιχεία. Είναι η μεγάλη η χαλάρωση, ο μεγάλος αριθμός των ανεμβολίαστων και το στέλεχος Delta που είναι πάρα πολύ μεταδοτικό και καταστροφικό». Αν συνεχίσουμε έτσι δήλωσε και πρόσθεσε ο κ. Καπραβέλος «βλέπουμε μπροστά μας την κατάρρευση του συστήματος όπως τον Νοέμβρη».

«Ήδη έχουμε στη μονάδα μου έναν μοναχό 49 ετών με στο στέλεχος Delta σε βαρύτατη αλλά ελεγχόμενη κατάσταση» δήλωσε.

«Τα κρούσματα που έχουμε αφορούν νεαρές ηλικίες» είπε και πρόσθεσε ότι «νοσούν ακόμα και εμβολιασμένοι με ελαφρά συμπτωματολογία». Ο κ. Καπραβέλος σημείωσε ότι «αν δεν εμβολιαστούμε θα έχουμε και τέταρτο κύμα», ενώ τόνισε ότι «το 99% των ανθρώπων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι».

«Περιμένουμε μικρή αναζωπύρωση μέσα στο καλοκαίρι», σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα έχουμε και τέταρτο και πέμπτο κύμα μέχρι να ελέγξουμε την πανδημία.

Για τους εμβολιασμούς είπε ότι δεν είναι ικανοποιητικό το ποσοστό και τόνισε ότι «για να έχουμε ανοσία πρέπει να εμβολιαστεί το 85% του πληθυσμού».

Τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού λέγοντας πως είναι «θεσμική υποχρεωτικότητα το εμβόλιο». «Μια είναι η λύση, ο υποχρεωτικός, καθολικός εμβολιασμός των πάντων», υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα