Πανελλήνιες 2021: Σε ποιες σχολές αναμένεται εκτόξευση των βάσεων

Πανελλήνιες 2021: Σε ποιες σχολές αναμένεται εκτόξευση των βάσεων

Αύξηση αναμένεται φέτος των βάσεων εισαγωγής, στις περιζήτητες σχολές, λόγω του χαμηλού βαθμού δυσκολίας των θεμάτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, την καθιέρωση της Ελάχιστης βάσης εισαγωγής και τη μείωση του αριθμού εισακτέων σε κεντρικά ΑΕΙ.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, δίνεται για πρώτη φορά φέτος, η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο Ι.Ε.Κ.

Συνεπώς, ένας/μια υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής του/της στις Πανελλαδικές εξετάσεις και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του/της και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

«Μέλημα της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ είναι οι νέοι να έχουν επιλογές, να έχουν εναλλακτικές και να ακολουθούν εκπαιδευτικές διαδρομές, που υπηρετούν τις κλίσεις, τις δεξιότητες και τις προτιμήσεις τους. […][Επίσης], προβλέφθηκαν οι προϋποθέσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση των δομών αυτών και την καλύτερη σύνδεσή τους με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το υπουργείο.

Πώς θα κινηθούν οι βάσεις
'Οσον αφορά τις βάσεις, αναμένεται άνοδος στις περιζήτητες, Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές. 

Οι Ιατρικές σχολές αναμένεται να κινηθούν στα 18.000 μόρια και πάνω ενώ άνοδος αναμένεται και στην Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο το «κατώφλι» αναμένεται ότι θα είναι κοντά στο 8, ενώ στο 2ο επιστημονικό πεδίο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για βαθμολογία κοντά στο 9,5.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο δεν αποκλείεται η βάση να κινηθεί στα όρια του 10 ενώ στο 4ο επιστημονικό πεδίο, λίγο πιο πάνω από το 8, ενώ πέρυσι κινήθηκε γύρω στο 7.

Οι μεσαίες σχολές θα έχουν βάση πάνω από 12 και με το 0,8 του ΕΒΕ θα βγει γύρω στο 10, οπότε αναμένεται και συσσώρευση υποψηφίων καθώς μέχρι το 10 έγραψε η πλειονότητα ενώ αρκετοί φαίνεται ότι έχουν βαθμολογίες γύρω στο 14.

«Κατώφλι» σε κάθε περίπτωση λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα είναι βαθμολογίες κοντά στα 8000 μόρια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα