Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid: Σε ισχύ από αύριο σε 33 χώρες της Ευρώπης

Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid: Σε ισχύ από αύριο σε 33 χώρες της Ευρώπης

Σε ισχύει τίθεται από αύριο 1η Ιουλίου και σε 33 χώρες της Ευρώπης για τις μετακινήσεις το Eυρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid

Απαραίτητο για τις μετακινήσεις σε 33 χώρες της Ευρώπης θα είναι από αύριο, Πέμπτη (01/07) το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid.

Το πιστοποιητικό θα είναι διαθέσιμο σε εκτυπωμένη ή ψηφιακή μορφή και θα περιέχει έναν QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται από τις εταιρείες μετακινήσεων (αεροπλάνο, τρένο, πλοίο) και την αστυνομία.

Ποιες πληροφορίες περιλαμβάνει

Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει στοιχεία ταυτότητας

όνομα, ημερομηνία γέννησης

Επίσης πληροφορίες  σχετικές με τον εμβολιασμό όπως 

τύπος εμβολίου, αριθμός δόσεων, ημερομηνία εμβολιασμού

Ακόμη περιλαμβάνει πληροφορίες διενεργείας διαγνωστικού τεστ για τον κορονοιό όπως 

ημερομηνία και τύπο του τεστ, θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα

Οι κανόνες ανάλογα με τον προορισμό

Το εργαλείο είναι το ίδιο στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έξι ακόμη ευρωπαϊκές χώρες (Ανδόρα, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μονακό, Νορβηγία, Ελβετία), ενώ οι κανόνες εισόδου και εξόδου ποικίλουν ανάλογα με τον προορισμό.

 Έτσι, για την είσοδο στην Γαλλία από μία ευρωπαϊκή χώρα απαιτείται είτε πιστοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχήματος εμβολιασμού (δύο εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση ή τέσσερις εβδομάδες για το εμβόλιο της Johnson&Johnson) είτε τεστ PCR ή αντιγόνου μέχρι 72 ωρών.

Αυτή η χρονική διάρκεια του τεστ μειώνεται στις 48 ώρες σε ορισμένες χώρες, ενώ θετικό τεστ (συνήθως έξι μηνών και κάτω) μπορεί επίσης να γίνει δεκτό ως απόδειξη ανάρρωσης έπειτα από προσβολή από την νόσο.

Σε χώρες όπως η Γαλλία, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα επιτρέπει την είσοδο σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 1.000 ατόμων.

Για τις χώρες όπου το «green pass» δεν είναι ακόμη έτοιμο, προβλέπεται μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων (μέχρι τις 12 Αυγούστου), κατά τη διάρκεια της οποίας άλλα έγγραφα, όπως πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μορφή χαρτιού, μπορούν να παρουσιαστούν στα σύνορα.

Τι ισχύει για την Ελλάδα

Η πλατφόρμα για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ανοίξει στη χώρα μας από την 1η Ιουνίου. Έτσι οι πολίτες μπορούν να εισέλθουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδώσουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους. Επίσης και τα ΚΕΠ συμμετέχουν στην έκδοση του "green pass". Για την έκδοση του εγγράφου είναι απαραίτητα τόσο ο ΑΜΚΑ όσο και η αστυνομική ταυτότητα και, μάλιστα, μπορεί να γίνει ακόμα και την αμέσως επόμενη ημέρα της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Στο ερώτημα πώς θα ελέγχεται η γνησιότητά του, η απάντηση έρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει δημιουργήσει μία πύλη μέσω της οποίας οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα