Πανελλαδικές 2021: Η σωστή επιλογή σπουδών, που θα οδηγήσει σε μια επιτυχημένη καριέρα

Πανελλαδικές 2021: Η σωστή επιλογή σπουδών, που θα οδηγήσει σε μια επιτυχημένη καριέρα

Μόνο μια μέρα πανελλαδικών απομένει, για τον κύριο όγκο των υποψηφίων καθώς την Τρίτη 22 του μήνα οι εξετάσεις ολοκληρώνονται για το 2021 και μαζί το πρώτο «κύμα» της αγωνίας για τους νέους που διεκδικούν μια θέση στα θέση στα πανεπιστήμια.

Τώρα όμως το άγχος θα χτυπήσει πραγματικά «κόκκινο» όχι μόνο στην αναμονή για την έκδοση των αποτελεσμάτων αλλά και γιατί τα παιδιά θα βρεθούν μπροστά σε ένα πραγματικά δύσκολο ερώτημα, όταν τις επόμενες μέρες θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο: Tι πρέπει τελικά να σπουδάσω και τι με περιμένει στο μέλλον; Ποιες σπουδές θα με οδηγήσουν να έχω μια καλή επαγγελματική αποκατάσταση; Τέτοια ερωτήματα βασανίζουν σχεδόν όλους τους υποψήφιους και δυστυχώς λίγοι είναι αυτοί που έχουν ήδη δώσει απαντήσεις καθώς είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή και αφού πάρουν τους βαθμούς τους για να κάνουν τις τελικές επιλογές τους. Και όμως η συμπλήρωση του μηχανογραφικού απαιτεί πολύ «ψάξιμο» γιατί υπάρχουν πληθώρα πραγμάτων,που θα πρέπει να έχει κάποιος κατά νου ώστε να λάβει τη σωστή απόφαση, αφού σε σημαντικό βαθμό θα καθορίσει το επαγγελματικό του μέλλον. Στην εποχή μας έχουν πάρα πολλά πράγματα αλλάξει και την επόμενη δεκαετία ίσως όλα είναι διαφορετικά όσον αφορά στα επαγγέλματα με δεδομένο ότι η τεχνολογία έχει φέρει τα «πάνω κάτω». Για παράδειγμα παλιότερα όταν κάποιος αποφάσιζε να σπουδάσει σε Νομική σχολή ήξερε ότι το επάγγελμα του δικηγόρου ήταν σχεδόν μονόδρομος, σήμερα όμως η «εικόνα» έχει αλλάξει και οι διέξοδοι, που έχουν οι απόφοιτοι των νομικών σχολών είναι πάρα πολλές και εξόχως ενδιαφέρουσες. 

Με αυτές τις σκέψεις σήμερα το ethnos.gr, με τη βοήθεια του κ. Κωνσταντίνου Κότιου Σύμβουλου Εκπαίδευσης της LABORA, σας παρουσιάζει παραδείγματα  τέτοιων «κλασσικών σπουδών», που όμως σας δίνουν πληθώρα μελλοντικών επιλογών προκειμένου να έχετε μια συνολική εικόνα στο δρόμο προς τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.

Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και  Μηχανικοί Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί χρησιμοποιούν τις αρχές των μαθηματικών και της φυσικής για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την αξιολόγηση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και συστημάτων. Το πρόγραμμα σπουδών τους εστιάζει στα επιστημονικά πεδία της παραγωγής, της μεταφοράς και της διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης της ενέργειας, των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και του βιομηχανικού αυτοματισμού, των σύγχρονων εφαρμογών της ηλεκτρονικής, της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, των δικτύων, των ηλεκτρονικών και των ενσωματωμένων συστημάτων. Μετά το πτυχίο τους οι απόφοιτοι μπορούν να ανοίξουν ποικίλα επαγγελματικά μονοπάτια. Δεδομένης της ταχείας εξέλιξης του τομέα της τεχνολογίας, οι πτυχιούχοι έχουν τη δυνατότητα, με μεταπτυχιακές εξειδικέυσεις, να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους, όπως στη Ρομποτική, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη Βιοϊατρική, την Υπολογιστική Όραση, τη Μηχανική Μάθηση, το Λογισμικό, τα Video Games, τις Τηλεπικοινωνίες (5G, Cloud Systems) κ.ά.

Μηχανολόγοι Μηχανικοί
Οι σπουδές στα τμήματα καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα περιοχών, όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, οι μεταφορές, ο σχεδιασμός μηχανών, τα συστήματα ελέγχου αλλά και οι εφαρμογές της Τεχνολογίας στην Μηχανική. Ο απόφοιτος μπορεί να ασχοληθεί με τεχνικά προβλήματα σχετικά με την παραγωγή, τη μεταφορά, τη διανομή και τη χρήση της ενέργειας σε θερμική, πυρηνική, ηλεκτρική ή μηχανική μορφή καθώς και με τεχνικά προβλήματα σχετικά με την παραγωγή εργαλείων, μηχανισμών, εγκαταστάσεων και των προϊόντων τους με σχετικούς αυτοματισμούς και ρομποτική. Οι δραστηριότητες τους εκτείνονται από την έρευνα, το σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή και τη λειτουργία μέχρι και τον οικονομικό διοικητικό προγραμματισμό τεχνολογικών επιχειρήσεων. Σύγχρονες Εξειδικεύσεις για αποφοίτους αποτελούν η Βιοϊατρική Τεχνολογία, η Τρισδιάστατη Εκτύπωση, ο Βιομηχανικός Σχεδιασμός, οι Νανοτεχνολογίες, η Ρομποτική, τα Συστήματα Logistics κ.ά.

 Πληροφορική
Αποτελεί έναν κλάδο με πολλές διεξόδους και ευκαιρίες, ιδιαίτερα στην εποχή της 4 ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Οι απόφοιτοι των τμημάτων έχουν την ικανότητα να ασχοληθούν με τη μελέτη, σχεδίαση, ανάλυση και λειτουργία: α) του υλικού και λογισμικού των ηλεκτρονικών υπολογιστών, β) της πληροφορικής, γ) των συστημάτων και δικτύων επικοινωνιών, τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και εφαρμογών διαδικτύου και δ) των συστημάτων και εφαρμογών, γραφικών, επεξεργασίας σημάτων, επεξεργασίας εικόνας και επεξεργασίας ομιλίας. Οι νέες εξειδικεύσεις για τους αποφοίτους δημιουργούνται στις εφαρμογές της πληροφορικής σε άλλους επιστημονικούς κλάδους, όπως οι Διαδραστικές Τεχνολογίες Υλικού και Λογισμικού, τα Δίκτυα Επικοινωνιών και Ασφάλεια Συστημάτων, η Επιστήμη Δεδομένων, η Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Ψηφιακά Μέσα, η Υπολογιστική Νοημοσύνη, τα Πληροφοριακά Συστήματα, η Ιατρική Πληροφορική, η Εκπαιδευτική Τεχνολογία κ.ά.

Νομική
Η Νομική αποτελεί μια επιστήμη πλατιάς βάσης και όχι μόνον μια αποκλειστική διέξοδο προς το επάγγελμα του δικηγόρου. Περίπου 30% των υποψηφίων των Ανθρωπιστικών Σπουδών επιλέγει τις Νομικές Σπουδές έχοντας στο νου του τη μαχόμενη δικηγορία αλλά η πραγματικότητα μας δίνει πολλές διαφορετικές ευκαιρίες σε νέα πεδία. Εκτός από το επάγγελμα του δικηγόρου και τις σύγχρονες εξειδικεύσεις, όπως το Δίκαιο Διεθνών Συναλλαγών, το Φορολογικό Δίκαιο, η Βιοηθική, τα Πνευματικά Δικαιώματα στο Διαδίκτυο, το Αστικό Δίκαιο και  Νέες τεχνολογίες, οι απόφοιτοι των τμημάτων Νομικής έχουν ένα ευρύ πεδίο δράσης, το οποίο εκτείνεται από το Δικαστικό Σώμα (μέσω εξετάσεων), το επάγγελμα του Συμβολαιογράφου (μέσω εξετάσεων) και φτάνει έως σύγχρονους τομείς Νομικού Συμβούλου (με μεταπτυχιακές σπουδές στα Ναυτιλιακά, στα Οικονομικά κ.ά.).

Οικονομικών Επιστημών
Μια κλασσική επιλογή για μαθητές του 4 ου πεδίου και ένας Επιστημονικός τομέας με πολλές επιλογές εξειδίκευσης αποτελούν τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών. Ο οικονομολόγος επεξεργάζεται, αναλύει και μελετά οικονομικά φαινόμενα, μεγέθη, τάσεις και δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας με τη χρήση μαθηματικών, στατιστικών και οικονομετρικών μεθόδων και τεχνικών. Παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε οικονομικά, χρηματοπιστωτικά, αναπτυξιακά, επιχειρηματικά, φορολογικά, λογιστικά, διοικητικά, οργανωτικά κ.ά. θέματα σε επίπεδο επιχείρησης, κλάδου, τομέα και συνολικά της οικονομίας. Οι υποψήφιοι για τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα από πολλούς κλάδους της Οικονομίας και μετά το τέλος των σπουδών τους να επιλέξουν εξειδικεύσεις, όπως η Οικονομική Ανάλυση, τα Χρηματοοικονομικά, οι Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές, τα Δημόσια Οικονομικά, ο Προγραμματισμός, η Οικονομική Πολιτική, η Οικονομική Ανάπτυξη, το Διεθνές Εμπόριο, η Περιφερειακή Ανάπτυξη, η Νομισματική Πολιτική, τα Ναυτιλιακά, τα Οικονομικά της Εργασίας, της Υγείας, της Εκπαίδευσης, των Μεταφορών κ.ά.

ethnos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα