Αλαλούμ με το νέο lockdown: Άλλοι λένε να παραταθεί 15 μέρες και άλλοι να ανοιξουν σταδιακά όλα

Αλαλούμ με το νέο lockdown: Άλλοι λένε να παραταθεί 15 μέρες και άλλοι να ανοιξουν σταδιακά όλα

Η παράταση των μέτρων φρέναρε την προηγούμενη εβδομάδα οποιοδήποτε άνοιγμα ήλπιζε πως θα μπορέσει να κάνει η κυβέρνηση, καθώς τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν ιδίως στην Αττική.

Ετσι αυτή η αναγκαστική οπισθοχώρηση καθυστερεί λίγο το άνοιγμα στα σχολεία που όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις των ειδικών, αυτό θα γίνει στα μέσα Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις των ειδικών φαίνεται πως το σχέδιο περιλαμβάνει πρώτα το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 8 Μαρτίου (αν το επιτρέπουν οι συνθήκες της πανδημίας) και μετά θα ακολουθήσουν τα σχολεία. Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε πως μετά τις 15 Μαρτίου αναμένεται να επιστρέψουν σταδιακά στα θρανία οι μαθητές, αλλά κι αυτό θα γίνει με ακόμη πιο έντονα μέτρα.

Νέα παράταση του lockdown στην Αττική, για τουλάχιστον μία εβδομάδα προκρίνουν οι ειδικοί, με το σενάριο της ολικής καραντίνας δύο εβδομάδων να «πέφτει στο τραπέζι».

Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος τάχθηκε υπέρ της παράτασης έως τις 15 Μαρτίου, καθώς υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση και παράλληλα έχουμε και μεγάλη πίεση του συστήματος υγείας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «αυτός είναι ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική» και σημειώσε ότι αυτή η περίοδος είναι βαθιά κόκκινη περίοδος και ότι είναι κρίσιμο αυτό το 15νθήμερο.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει θέμα με την τήρηση των μέτρων και έκανε έκκληση για την σωστή εφαρμογή τους. Ωστόσο, φάνηκε αισιόδοξος για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τις 15 Μαρτίου και μετά.

Παράλληλα, σημείωσε πως από τα πρώτα που θα ανοίξουν είναι το λιανεμπόριο καθώς είναι το λιγότερο επιβαρυντικό, ενώ σημείωσε πως όσο υπάρχει ο κορονοιός θα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις.

Ερωτηθείς για την Τσικνοπέμπτη είπε πως θα ήταν καλό να κάνουμε μόνοι μας λόγω της οικογενειακής διασποράς, ενώ σχετικά με το Πάσχα δήλωσε ότι μπορεί να ανοίξουν οι εκκλησίες τότε.

Δ. Σαρηγιάννης: «Δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα»

«Είναι δεδομένο ότι δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν έχουμε την απόδοση που θέλουμε», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η απόδοση των μέτρων σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο είναι στο 45%. Παράλληλα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε σημαντικό πρόβλημα τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, διασπορά των οποίων υπάρχει σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη «θα υπάρχει αποκλιμάκωση στην Αττική στο επόμενο δεκαπενθήμερο», ωστόσο, σημείωσε πως το σημαντικό είναι το πόσο αυτή η αποκλιμάκωση θα κρατήσει.

Ανέφερε επίσης, πως ο ίδιος θα έδινε προτεραιότητα στο άνοιγμα της Γ’ Λυκείου, λόγω πανελλαδικών, όχι όμως να ανοίξουν οι άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Ακόμα θα έλεγε «ναι» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, όμως υπό όρους και τόνισε πως θα ήταν προτιμότερο να ανοίξει με click away και όχι με click in shop. 

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση του lockdown για ακόμα μια εβδομάδα.

Γ. Παυλάκης: «Τίμιο-σκληρό lockdown για δύο εβδομάδες»

Από την πλευρά του ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης τόνισε πως «το να κατηγορούμε τα μέτρα είναι κακό και λάθος» και υποστήριξε ότι χρειάζεται πειθαρχία και υπομονή.

Ο κ. Παυλάκης υποστήριξε -μιλώντας στο Mega- ότι χρειάζεται «ένα ολικό lockdown δύο εβδομάδων ώστε να ανοίξουμε αργότερα με προοπτικές να σωθεί κάτι από την οικονομία και να περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι».

Για την εστίαση είπε ότι θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, όπως για τα σχολεία είπε ότι αν ανοίξουν τότε υπάρχει κίνδυνος για ένα μεγάλο τσουνάμι.

«Ξεχάστε την εστίαση μέχρι το Πάσχα αν δεν πέσουν τα κρούσματα, πρέπει να επαναληφθεί το περσινό μοντέλο και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος», κατέληξε.


Μόσιαλος: Μετά την Καθαρά Δευτέρα η άρση του lockdown, θα ακολουθήσουν τα σχολεία -Τι είπε για διπλή μάσκα και εμβόλια

«Θα πρέπει να μπει στη στόχευσή μας και η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία με πολλά rapid test, με εμβολιασμό των φοιτητών μας που θα μπουν στις κλινικές. Πρέπει να γίνει σταδιακά και με προσεκτικά βήματα» ανέφερε ο κ. Γώγος.

«Νομίζω ότι μετά τις 15 Μαρτίου θα μπορέσουμε να βάλουμε μπροστά μια τέτοια διαδικασία επιστροφής στα θρανία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως τα σχολεία θα ακολουθήσουν περίπου «10 ημέρες μετά το λιανεμπόριο»

Παράταση της σχολικής χρονιάς

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους. Οπως ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή στο MEGA, το σενάριο αυτό είναι πιθανό, αλλά δεν αναμένεται η παράταση αυτή να διαρκέσει πολύ και συγκεκριμένα και είναι μικρότερη του ενός μήνα. Επίσης, η κα. Μακρή τόνισε πως δεν εξετάζεται η περικοπή των διακοπών του Πάσχα αυτή τη στιγμή. Οσον αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις, αυτές θα γίνουν στον προκαθορισμένο χρόνο, είπε, ενώ εξετάζονται όλα τα στοιχεία από τους ειδικούς για το τελικό άνοιγμα σχολείων και φροντιστηρίων.

Ο πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε στην Ωρα Ελλάδος για την κρισιμότητα της κατάστασης στις ΜΕΘ της Αττικής από τα κρούσματα κορονοϊού. Η κα Παγώνη ξεκαθάρισε ότι αφενός δεν υπάρχει κανένα lockdown έτσι όπως το βιώνουμε, αφετέρου πρέπει να ανοίξουν άμεσα μαγαζιά και σχολεία, αλλά και μέρος της εστίασης, καθώς θα ήταν πιο εύκολο να ελεγχθεί η κατάσταση με τον κόσμο.

Οσον αφορά στο μείζον θέμα των ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής είπε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις εφημερίες της Κυριακής: «οι κλίνες είναι κατειλημμένες κατά 84% σε 259 κρεβάτια ΜΕΘ. Δόθηκαν 40 κλίνες επιπλέον σε Ερυθρό, ΚΑΤ για να καλύψουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα άλλα νοσοκομεία αναφοράς που είναι πλήρη».

Παγώνη: Το lockdown δεν έχει νόημα - Να ανοίξουν σχολεία, καταστήματα ακόμα κι εστίαση

Η κα Παγώνη παρουσιάστηκε αισιόδοξη τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «πιστεύουμε ότι προς το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε μια αποσυμφόρηση. Υπάρχει μεγάλη πίεση και από τους non covid ασθενείς. Με καρκίνους, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιαγγειακά νοσήματα. Εχουν έρθει στην κανονική ζωή οι άνθρωποι, πρέπει να έρχονται οι ασθενείς όταν έχουν προβλήματα, ανεξάρτητα αν έχουμε την covid-19. Περάσαμε μια πολύ δύσκολη βδομάδα».

Και πρόσθεσε πως: «Ασθενείς και συγγενείς είναι πολύ πιεσμένοι. Γι αυτό πρέπει να δοθούν εισηγήσεις στην κυβέρνηση από τους ειδικούς την Παρασκευή. Δεν έχει νόημα το κλείσιμο, αυτού του είδους το lockdown. Θα πρέπει λοιπόν να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο» επεσήμανε η κα Παγώνη.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι για να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε πάρκα, πλατείες κτλ, που είναι ο ένας πάνω στον άλλο «θα πρέπει να ανοίξουν και τα καταστήματα της εστίασης, τα ζαχαροπλαστεία. Πιο καλά ελέγχεται η κατάσταση αν είναι καθισμένοι στα τραπέζια με τις μάσκες τους παρά στα παγκάκια που είναι ο ένας πάνω στον άλλο και στις πλατείες».

Είπε επίσης ότι «είναι λάθος η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 18:00 τα σαββατοκύριακα. Είδαμε τον συνωστισμό που υπάρχει ειδικά στα σούπερ μάρκετ.

Για τη διπλή μάσκα τόνισε ότι «μόνο σε κλειστούς χώρους πρέπει να χρησιμοποιείται η διπλή μάσκα. Νοσοκομεία, Μέσα Μεταφοράς, σούπερ μάρκετ».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα