Σαρηγιάννης: Μειωμένη κατά 45% η απόδοση του lockdown - Σε ποιες περιοχές χρειάζεται προσοχή

Σαρηγιάννης: Μειωμένη κατά 45% η απόδοση του lockdown - Σε ποιες περιοχές χρειάζεται προσοχή

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ανάλυση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, που δημοσιεύει το enikos.gr, καθώς μετά την μια επικαιροποίηση της παραμετροποίησης των μοντέλων στη βάση των δεδομένων της τελευταίας εβδομάδας, προκύπτει ότι η εφαρμογή του lockdown στην Αττική είναι πολύ κακή. Συγκεκριμένα, η απόδοση του lockdown είναι μειωμένη κατά 45% σε σχέση με το lockdown του Απριλίου 2020, ενώ εκτιμάται ότι σίγουρα υπάρχει μεγάλη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 869 κρούσματα κορονοϊού για την Αττική (852 + 17 στην Π.Ε. Νήσων), με τον καθηγητή του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη και το Δρ. Σπύρο Καρακίτσιο να σημειώνουν στην ανάλυσή τους ότι η πορεία της πανδημίας στο Λεκανοπέδιο έχει αρχίσει να περιέρχεται σε αυξητική τροχιά, ενώ αναμένουν η αποκλιμάκωση να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 3-4 ημέρες. Επίσης, τονίζουν ξανά την ανάγκη να γίνεται γνωστός από τον ΕΟΔΥ ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης που πραγματοποιούνται ανά περιφερειακή ενότητα (ή τουλάχιστον στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη). Με αυτά τα δεδομένα, υπολογίζεται ότι η Αθήνα πλέον αντιπροσωπεύει περίπου το 49% των κρουσμάτων, αλλά πλέον, εμφανίζει λίγο περισσότερα από τα πενταπλάσια κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη.

«δυστυχώς, διαφαίνεται ότι η πτώση δεν είναι η αναμενόμενη αρχικά με βάση το σκληρό lockdown που εφαρμόσθηκε (η απόδοση του lockdown είναι μειωμένη κατά 45% σε σχέση με το lockdown του Απριλίου 2020), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2 στον πληθυσμό της Αττικής, είναι υψηλότερη από αυτή που έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα» αναφέρουν χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης και η ομάδα του.

Σύμφωνα με την ανάλυση των ειδικών του ΑΠΘ, σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας αυξήθηκε στο 3,93% (η ημερήσια τιμή την Τετάρτη ήταν 3,9%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) είναι πλέον 1,24 (τιμές του Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα).

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Πού χρειάζεται προσοχή

Η πορεία της πανδημίας διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή. Πλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, προβληματίζουν πέρα από την Αττική, η Αχαΐα, η Εύβοια, η Θάσος, η Χαλκιδική, καθώς επίσης η Αρκαδία, η Αργολίδα, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Προσοχή, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, πρέπει να δοθεί στην επιδημιολογική παρατήρηση στον Έβρο, τη Φθιώτιδα και την Αιτωλοακαρνανία για να μην περάσουν και αυτές οι περιοχές στο «κόκκινο». Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στη Θεσσαλονίκη, στην οποία προβλέπεται αύξηση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στην κοινότητα και αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

Ιδίως για την Αχαΐα, (την Τετάρτη παρουσιάστηκε μείωση σε σχέση με προχθές με 98 κρούσματα) αναφέρεται στην ανάλυση των ειδικών ότι η συνολικά έντονα αυξητική πορεία, δεν έχει αρχίσει να αναχαιτίζεται ικανοποιητικά με την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν από τις 6 Φεβρουαρίου και η περιφερειακή ενότητα δεν μπορεί να βγει από το «κόκκινο» έως τις 15 Μαρτίου. «περιμένουμε να κορυφωθεί η εξέλιξη της πανδημίας στις επόμενες 3 ημέρες, αλλά χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή των μέτρων για να επιτευχθεί η επιθυμητή καθοδική πορεία στην εξέλιξη των κρουσμάτων» επισημαίνουν.

Για την Εύβοια, όπου καταγράφηκαν την Τετάρτη 54 κρούσματα, εκτιμάται ότι η άνοδος θα κορυφωθεί σε τρεις ημέρες, αν και συνολικά η πορεία της πανδημίας είναι καθοδική με ενδιάμεσες διακυμάνσεις. Λόγω αυτών των διακυμάνσεων, η Εύβοια προβλέπεται να παραμείνει «κόκκινη» μέχρι τις αρχές Μαρτίου, τονίζουν οι επιστήμονες του ΑΠΘ.

Για τη Θάσο η πρόβλεψη είναι ότι δεν αναμένεται να αποχαρακτηριστεί ως «κόκκινη» περιοχή μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ενώ η Χαλκιδική, παρά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, προβλέπεται να παραμείνει «κόκκινη» και μετά το τέλος του μήνα. Η συγκεκριμένη περιοχή ενώ φαινόταν να έχει εισέλθει σε τροχιά αποκλιμάκωσης, η χθεσινή τιμή δείχνει κάποια έντονη συρροή.

Σε ό,τι αφορά την Αρκαδία, όπου εντοπίστηκαν 28 κρούσματα, και την Τετάρτη ανακοινώθηκε πως μπαίνει σε σκληρό lockdown, εμφανίζεται πολύ έντονα ανοδική τάση. Η ομάδα του κ. Σαρηγιάννη θεωρεί πως αυτή η τάση θα καμφθεί μετά τις επόμενες τέσσερις ημέρες (όταν και καμπύλη της διασποράς θα φτάσει στο απόγειο της), αλλά για να πραγματοποιηθεί αυτό χρειάζεται προσοχή και συνιστούν λήψη μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού στον τοπικό πληθυσμό.

enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα