#MeToo: Η φράση που γέννησε ένα παγκόσμιο κίνημα διώχνοντας μακριά τον φόβο

Γυρνάμε στο όχι και τόσο μακρινό 2006. Την ώρα που στην Ελλάδα ψηφιζόταν ο νόμος για την ποινικοποίηση του βιασμού εντός γάμου στην Αμερική γεννιόταν το κίνημα MeToo. Τότε η η αφροαμερικανή Tarana Burke μίλησε ανοιχτά για την κακοποίηση που βίωσε από πολύ μικρή ηλικία.

Η μεγαλωμένη σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά του Μπρονξ της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του ’70, Tarana ακούγοντας τη συμβουλή τη μητέρα της χρησιμοποίησε τον όρο «MeToo» για να καλέσει όσες γυναίκες βίωσαν παρόμοιες εμπειρίες να επικοινωνήσουν μαζί της

Ήδη από το 2003 η Tarana Burke είχε ιδρύσει τη ΜΚΟ «Just Be» που απευθυνόταν σε έγχρωμες κοπέλες ηλικίας 12-18 ετών οι οποίες είχαν υποστεί βία και χρειάζονταν στήριξη ενώ ήταν ακτιβίστρια από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Το κάλεσμα της Tarana Burke έγινε μέσω της σελίδας «MeToo» που δημιούργησε στο MySpace. Το σκεπτικό ήταν ότι τα θύματα δεν έπρεπε να αισθάνονται μόνα τους και δεν έπρεπε πια να σιωπούν.

Τα στόματα στην αρχή άνοιξαν διστακτικά ενώ όσο περνούσε ο καιρός οι φωνές έγιναν πιο δυνατές. Η αφροαμερικανή ακτιβίστρια οργάνωσε ομιλίες, συναντήσεις με τα υπόλοιπα θύματα και πορείες κάνοντας τη φράση της να μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα με το πέρασμα των ετών.

Το 2017, το MeToo ήρθε ξανά στο προσκήνιο όταν η ηθοποιός Alyssa Milano κατήγγειλε δημόσια τον παραγωγό Harvey Weinstein για σεξουαλική παρενόχληση. Τότε κάλεσε όσες γυναίκες είχαν βιώσει κάτι παρόμοιο να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

«Αν έχεις βιώσει σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση, γράψε ”me too” ως απάντηση σε αυτό το tweet» έλεγε σε ανάρτησή της στο Twitter. Με το tweet της κατάφερε να προσεγγίσει πάνω από 60 χιλιάδες απαντήσεις που συνέχεια μετατράπηκαν σε συγκλονιστικές μαρτυρίες

Το κίνημα «MeToo» έγινε η φωνή που ένωσε τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης και στη χώρα μας.

Μόλις μίλησε η Σοφία Μπεκατώρου ανοιχτά για το δράμα που έζησε πριν αρκετά χρόνια κι άλλες Ελληνίδες αλλά και Έλληνες είπαν «MeToo» και αποκάλυψαν τις δικές τους ιστορίες

Μίλησαν ανοιχτά για τη βία, τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση που βίωσαν, έδωσαν στη δημοσιότητα ονόματα, προχώρησαν σε καταγγελίες και με μια φωνή δήλωσαν ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι πια αποδεκτές.

Αριθμοί που σοκάρουν: Πόσες γυναίκες πέφτουν θύματα βίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το womensos.gr ο ιστότοπος για τη βία κατά των γυναικών μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.

Μία στις πέντε γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

Την ίδια στιγμή 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, ενώ

500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Πού μπορούν να απευθύνονται τα θύματα έμφυλης βίας/σεξουαλικής παρενόχλησης

Οι εργαζόμενοι που υφίστανται τώρα βία ή σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία μπορούν να καταγγείλουν το περιστατικό είτε στον Συνήγορο του Πολίτη που είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας για την καταπολέμηση των διακρίσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών στην εργασία είτε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και να προσφύγουν στις αρμόδιες διοικητικές αρχές και τα δικαστήρια.

Οι γυναίκες θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης μπορούν να απευθυνθούν στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και να μιλήσουν με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Οι ειδικοί της γραμμής, τηρώντας το απόρρητο της συμβουλευτικής, προσπαθούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να ξεπεράσουν τα τραύματά τους και να τις ενδυναμώσουν για να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.

Ωστόσο καλό είναι να γνωρίζουν οι γυναίκες ότι υπάρχει ολοκληρωμένο Δίκτυο δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και την ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη των γυναικών: 42 Συμβουλευτικά Κέντρα, 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και η δωρεάν (μόνο μία εταιρεία έχει αστική χρέωση) 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 είναι πάντα σε λειτουργία και έτοιμες να υποστηρίξουν γυναίκες- θύματα βίας που θέλουν να σπάσουν τον κύκλο βίας.

Μάλιστα, η λειτουργία των Δομών ενδυναμώθηκε με μια σειρά από συνέργειες:

Mε την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία για τις απαραίτητες εξετάσεις για την εισαγωγή γυναικών θυμάτων βίας στους Ξενώνες Φιλοξενίας του Δικτύου.

Με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος για δωρεάν καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

Με το «Χαμόγελο του Παιδιού» για περιστατικά που έχουν παιδιά.

Με τον ΟΑΕΔ ο οποίος προχώρησε στην τροποποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης και επιχειρηματικότητας προκειμένου να στηρίξει τις άνεργες γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Η σεξουαλική βία είναι ποινικό αδίκημα

Οι γυναίκες- θύματα βίας είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι η σεξουαλική βία ως μορφή έμφυλης βίας είναι ποινικό αδίκημα για το οποίο πρέπει να προσφεύγουν στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη και να το καταγγέλλουν.

Σε περιπτώσεις άμεσης και έκτακτης ανάγκης, τα θύματα πρέπει να καλούν αμέσως στην Αστυνομία.

Τα θύματα μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στο isotita.gr και στο womensos.gr.

«Τα έμφυλα στερεότυπα και οι τοξικές νοοτροπίες και αντιλήψεις κατάχρησης εξουσίας αποδομούνται»

«Η κοινωνία είναι περισσότερο έτοιμη από ποτέ. Τα έμφυλα στερεότυπα, οι τοξικές νοοτροπίες και οι αντιλήψεις κατάχρησης εξουσίας αποδομούνται» επισημαίνει μιλώντας στο newsbeast.gr η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

Αναφερόμενη στις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα τονίζει πως «για πρώτη φορά εκφράστηκαν τόσο μαζικά οι εκδηλώσεις υποστήριξης και συμπαράστασης στα θύματα, μία αντίδραση που αποτελεί αποφασιστικό χτύπημα στην -μέχρι τώρα- κυρίαρχη κουλτούρα του βιασμού και την ανοχή στην έμφυλη βία».

«Eδώ είναι που η Πολιτεία αφουγκράζεται και στέκεται χειροπιαστά αρωγός αυτής της σπουδαίας αλλαγής» σημειώνει.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα