Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία: Ποια είναι τα προβλήματα στην Αττική;

Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία: Ποια είναι τα προβλήματα στην Αττική;

Πραγματοποιήθηκε τεχνική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία που είχε προγραμματιστεί από χτες το βράδυ, μετά την εμπλοκή του Στρατού και της ΠΠ, με εντολή της κυβέρνησης, στο θέμα της αποκατάστασης των ζημιών στην ηλεκτροδότηση και τη συνδρομή στον ΔΕΔΗΕ, ώστε αυτό να γίνει το συντομότερο. Η σύσκεψη άρχισε στις 07:45, υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά
Σκοπός της σύσκεψης  ήταν η αποτίμηση της πορείας αποκατάστασης των προβλημάτων σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση που αντιμετωπίζουν περιοχές στην Αττική, καθώς και ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων ως την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία με την παρουσία ΔΕΔΔΗΕ, Στρατού, Πυροσβεστικής δήλωσε πως μέχρι το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται να αποκατασταθούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που δημιουργήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας στα βόρεια προάστια της Αττικής.

Θα χρειαστεί κι άλλο διάστημα για πλήρη αποκατάσταση  όπου υπάρχουν προβλήματα σε καλώδια που έχουν κοπεί σε στενά και προβλήματα σε στύλου

«Θα δοθεί μάχη και μέχρι αργά τη νύχτα θα έχει επανέλθει το ρεύμα σε βόρεια και ανατολική Αττική», ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αυτό θα γίνει σταδιακά γιατί στα στενά και στα μικροπροβλήματα γενικότερα θα χρειαστεί κι άλλος χρόνος για να αποκατασταθούν πλήρως.Δηλαδή, αποκλείεται να επανέλθει το ρεύμα και στα 250.000 νοικοκυριά μέχρι το βράδυ...
 
θα παραμείνουν και σήμερα πολλά νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, μιας και το βάρος πέφτει στην αποκατάσταση βλαβών των δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης και θα ακολουθήσουν οι πυλώνες και τα καλώδια στις συνοικίες και στα δρομάκια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος τόνισε ότι προτεραιότητα θα δοθεί κυρίως σε περιοχές που έχουν για πάνω από 48 ώρες «σκοτάδι» δηλαδή σε Διόνυσο, Ανοιξη, Αγιο Στέφανο κι όμορες περιοχές. Πρόσθεσε πως «μόνο στην Εύβοια έχει γίνει αντικατάσταση 500 στύλων» και το πρόβλημα για πρώτη φορά ήταν σε «όλη την επικράτεια, Αττική, Εύβοια, Κεντρική Ελλάδα, Ζαγόρια, Κρήτη κτλ».

Τόνισε μάλιστα πως στην Αττική δουλεύουν 400 άτομα σε 24ωρη βάση κι ενισχύθηκαν από χθες τη νύχτα με προσωπικό 50-60 ατόμων από όμορες περιφέρειες. Συνολικά υπάρχουν 82-84 βλάβες σε κορμούς μέσης τάσης κι έχουν επισκευαστεί οι 42-43 οπότε απομένουν άλλες τόσες.

Ο κ. Μάνος πρόσθεσε ότι έχουν πέσει 800 δέντρα, δηλαδή κάθε 2 λεπτά πέφτει κι ένα πάνω σε καλώδια οπότε το πρόβλημα είναι τεράστιο. Κατέληξε λέγοντας πως μέχρι αργά το βράδυ σήμερα θα έχει αποκατασταθεί η ζημιά σε κεντρικά σημεία και θα γίνει και προσπάθεια στη συνέχεια σε στενάκια και βοηθητικές αρτηρίες ηλεκτροδότησης.

Σε ό,τι αφορά την Εύβοια τόνισε ότι τα συνεργεία κατάφεραν το βράδυ της Τρίτης να δώσουν στο περισσότερο κομμάτι ρεύμα, και έχουν μείνει 14 χωριά στη βόρεια Εύβοια. Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Μανιάτης εκτιμά ότι θα έχουν πάρει ρεύμα και αυτά. «Οι κρατικές δομές έχουν απαξιωθεί και δεν υπάρχει και η συνεργασία όλων αυτών των δομών. Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα δέντρα που πέφτουν πάνω στα καλώδια. Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει προσλήψεις, δεν έχει προσωπικό. Αν υπάρχει κόσμος μπορούν να γίνουν μελέτες, να υπάρχουν τεχνίτες, και να μην φτάνουμε στο σημείο που έχουμε φτάσει τώρα», συμπλήρωσε ο ίδιος. «Όταν συμβαίνει κάτι, τότε το κουβεντιάζουμε. Όταν ξεπερνάμε το πρόβλημα όλα αυτά τα ξεχνάμε. Γνωρίζαμε ότι η κακοκαιρία έρχεται. Δεν είχε γίνει ένας συντονισμός για να δούμε πώς θα ανταπεξέλθουμε στην κακοκαιρία», τόνισε ο κ. Μανιάτης.

«Από τη Δευτέρα στις 4 η ώρα που έπεσε το πρώτο κλαδί πάνω σε καλώδιο, είχαν αρχίσει τα πρώτα σπίτια να μην έχουν ρεύμα. Άρχισε μεγάλη χιονόπτωση, και έπεφταν διαρκώς κλαδιά πάνω στα καλώδια. Αυτή την ώρα, όλη η κοινότητα Αφιδνών είναι χωρίς ρεύμα, και η μισή χωρίς νερό. Μιλάμε για 2000 σπίτια», είπε από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος της κοινότητας Αφιδνών, όπου σημειώνονται προβλήματα με την ηλεκτροδότηση εδώ και 48 ώρες. «Αναγνωρίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια. Το ρεύμα δεν κόβεται όταν κάνεις προετοιμασία την άνοιξη και το φθινόπωρο. Τα δέντρα που είναι δίπλα στα καλώδια πρέπει να τα κόψει ο ΔΕΔΔΗΕ. Αναθέτει ο ΔΕΔΔΗΕ στους εργολάβους και δημιουργείται γραφειοκρατικό θέμα και τα δέντρα δεν κόβονται ποτέ. Από το 2019 έχουμε ενημερώσει για τα δέντρα, και για περίπτωση φωτιάς, ότι πρέπει να φύγουν όσα είναι κάτω από τους πυλώνες. Όποιος είναι αρμόδιος ας έρθει, να του υποδείξουμε τι πρέπει να κάνει», πρόσθεσε ο ίδιος.


Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα προβλήματα από τη «Μήδεια» υπενθυμίζεται ότι λόγω ύφεσης των καιρικών φαινομένων από ώρα 04:00 της 17/02/2021 δίνεται στην κυκλοφορία το τμήμα της νέας εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας από τη Γέφυρα Καλυφτάκη (Κηφισιά) έως τα όρια με τον Νομό Βοιωτίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Σημειώνεται ότι από την Βοιωτία και πάνω η κυκλοφορία στην εθνική οδό διεξάγεται κανονικά.

Μέχρι και αργά το βράδυ της Τρίτης, χωρίς ρεύμα παραμένουν οι περιοχές:

  • Διόνυσος
  • Δροσιά
  • Εκάλη
  • Άγιος Στέφανος
  • Άνοιξη
  • Παπάγου
  • Τμήματα της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας.

 

Προβλήματα υπήρχαν και στην Εύβοια, ωστόσο τα περισσότερα έχουν αποκατασταθεί, ενώ ήδη επιχειρεί ο στρατός προκειμένου να ανοίξουν οι δρόμοι και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να μπορέσουν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο Διόνυσος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε ο δήμος Διονύσου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές χιονοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 15 Φεβρουαρίου στην περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη έγινε με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για ένα μήνα, δηλαδή έως και τις 15 Μαρτίου 2021.

Ήδη από χθες το βράδυ, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Νίκο Χαρδαλιά, κατόπιν εντολής της κυβέρνησης, συνεργεία του Στρατού, καθώς και μονάδες της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Ελευσίνα, την Πάτρα, την Λαμία και τη Λάρισα, ξεκίνησαν το έργο της αποκατάστασης του μεγάλου προβλήματος της ηλεκτροδότησης στην Αττική, όπου 29 γειτονιές βυθίστηκαν στο σκοτάδι.

Στρατός και Πυροσβεστική σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις δίνουν από χθες ολονύχτια μάχη για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα συνεργεία, ώστε το πρόβλημα να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό.

Δεδομένων των δυσχερέστατων συνθηκών που επικρατούν και της άμεσης ανάγκης για αποκατάσταση των βλαβών, η Πολιτική Προστασία ζήτησε τη συνδρομή του ΓΕΕΘΑ, το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα, κινητοποιώντας δέκα συνεργεία του Στρατού.

Επιπλέον, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προστέθηκαν στις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος που επιχειρούσαν ήδη, πέντε συνεργεία της 1ης ΕΜΑΚ, καθώς και πέντε συνεργεία από την 6η, 7η και 8η ΕΜΑΚ.

Ενεργοποιήθηκαν επίσης πέντε συνεργεία του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) του ΠΣ, ενώ κατόπιν σχετικού αιτήματος από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής διέθεσαν μηχανήματα έργου για την υποβοήθηση του έργου αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.

Η αποστολή των δυνάμεων που κινητοποιήθηκαν είναι να κόψουν τα δέντρα και να ανοίξουν τους δρόμους ώστε τα συνεργεία αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης να φτάσουν στον προορισμό τους.

Για το σκοπό αυτό, από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ δόθηκαν ακριβή στοιχεία και λίστα με τα σημεία που είναι οι βλάβες ώστε τα συνεργεία να εργαστούν όλη νύχτα με στόχο να επιδιορθωθούν οι βλάβες το συντομότερο.

Όσον αφορά τον καιρό, ισχυρός παγετός αναμένεται σε μεγάλο μέρος της χώρας μέχρι σήμερα το πρωί λόγω της κακοκαιρίας «Μήδειας», σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Στη Δυτική Μακεδονία, αλλά επίσης σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αύριο θα επικρατήσει ολικός παγετός. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και σε σημαντικό μέρος της νησιωτικής Ελλάδας, θα σημειωθούν αρνητικές θερμοκρασίες.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει γενικώς το λεκανοπέδιο, καθώς το χιόνι σταμάτησε, ενώ προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης των προβλημάτων και όλοι οι βασικοί άξονες της πρωτεύουσας είναι πλέον ανοιχτοί, ωστόσο σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ, παραμένουν αρκετές διακοπές στην κυκλοφορία και συγκεκριμένα:

  •     Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος του «Ο.Τ.Ε.», ρεύμα κυκλοφορίας προς "REGENCY CAZINO MONT PARNES".
  •     Επί της Λ. Φυλής, στο ύψος του καταστήματος το «Χρυσό Βαρέλι», ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.
  •     Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Πάρκου Ανατολής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  •     Περιφ. Οδός Πεντέλης - Ν. Μάκρης από το «Νοσοκομείο 414» έως «θέση 'Αγιος Πέτρος».
  •     Ε.Ο. Ελευσίνας - Θηβών από τον Κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.
  •     Οδός Αναστάσεως, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό, Παπάγου.
  •     Λ. Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής (από σταθμό της Τάξης).
  •     Επ. Ο. Καπανδριτίου από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα.
  •     Οδός Ιπποκράτους από ύψος Επ. Ο. Αφιδνών (Πλατεία Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.
  •     Οδός Αγίου Μερκουρίου από ύψος ταβέρνας «Λεωνίδας», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αχαρνές.
  •     Επί της Λεωφόρου Εθ. Αντιστάσεως από Γήπεδο Καισαριανής μέχρι την Περιφ. Υμηττού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

ΟΑΣΑ: Μετά τις 7:00 βγαίνουν λίγα λεωφορεία

Μετά τις 7 ξεκίνησαν σήμερα τα δρομολόγια των λεωφορείων -σε όσα το επιτρέψουν οι συνθήκες να πραγματοποιηθούν- αφού λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που επικράτησαν και χθες σε όλη την Αττική είναι αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισης παγετού κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Προτεραιότητα από τον ΟΑΣΑ δίνεται στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά με στόχο να καλυφθούν οι κεντρικοί οδικοί άξονες, ενώ παράλληλα θα καταβάλλονται προσπάθειες για να κυκλοφορήσουν οχήματα στους κεντρικούς άξονες των βορείων, νοτίων και δυτικών προαστίων.

Επίσης, σύμφωνα με τον Οργανισμό γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε και σήμερα να λειτουργήσει το τμήμα της γραμμής 1 του μετρό Πειραιάς - Ν. Ιωνία και ταυτόχρονα να τεθεί σε λειτουργία και το υπόλοιπο τμήμα μέχρι την Κηφισιά, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό. Οι γραμμές 2 και 3 του μετρό θα λειτουργούν κανονικά, όπως και χθες, εκτός από το τμήμα Δουκ. Πλακεντίας - Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Τέλος, κανονικά θα διεξάγονται τα δρομολόγια του τραμ σε ολόκληρο το δίκτυο του. Τέλος, κανονικά θα διεξάγονται τα δρομολόγια του τραμ σε ολόκληρο το δίκτυο του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα