Βασιλακόπουλος: Κίνδυνος μεγάλης διασποράς αν ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική

Καμπανάκι κινδύνου σήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ για την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού στην Αττική.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής σημείωσε ότι τον τελευταίο καιρό στο λεκανοπέδιο καταγράφεται σταθερά το 40%-45% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων στην επικράτεια, κάτι που χαρακτήρισε λογικό, στη βάση ότι στην Αττική ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας. Ωστόσο, όπως είπε, το γεγονός αυτό καθ' εαυτό του μεγάλου πληθυσμού, σε συνδυασμό με το ότι στο λεκανοπέδιο υπάρχουν πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές, καθιστά την κατάσταση επικίνδυνη, καθώς είναι πολύ εύκολο, σε συνδυασμό και με τις μεταλλάξεις του ιού, να υπάρξει μεγάλη διασπορά.

Ο κ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε ακόμα, ότι η αύξηση των θετικών κρουσμάτων επί των δεισμάτων που λαμβάνονται καθημερινά, είναι μεγαλύτερη απ'ο ό,τι αναμενόταν, πριν δώσει την έγκρισή της η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για άνοιγμα των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της αγοράς. Όπως είπε, πριν το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς ο δείκτης θετικότητας ήταν 1,7 και σήμερα έχει φθάσει ή και ξεπεράσει το 2,7.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας τάχθηκε κατά της λειτουργίας της αγοράς, ως έχει σήμερα και τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων με ραντεβού, ώστε όπως είπε, να είναι πιο ελεγχόμενη η κατάσταση. Επανέλαβε δε, ότι απαιτείται τεράστια προσοχή από τους πολίτες στην σωστή χρήση της μάσκας, τονίζοντας ότι σαφώς οι χειρουργικές μάσκες είναι πιο ασφαλείς, ωστόσο και οι υφασμάτινες αν έχουν τριπλή στρώση υφάσματος, είναι ασφαλείς.

 

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα