Βρέθηκε νεκρός ο πρώην υπουργός Σηφης Βαλυράκης που αγνοούνταν στον Ευβοϊκό Κόλπο

Βρέθηκε νεκρός ο πρώην υπουργός Σηφης Βαλυράκης που αγνοούνταν στον Ευβοϊκό Κόλπο

Τραγικό τέλος για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός λίγο μετά τις 20.30 το βράδυ της Κυριακής από δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος στο Πεζονήσι Ερέτριας.

Το Λιμενικό είχε ξεκινήσει έρευνες μετά την πληροφορία ότι ο 77χρονος αγνοείτο με το φουσκωτό του σκάφος στα νερά του Ευβοϊκού Κόλπου.

Ο 77χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες, βγήκε στα ανοιχτά με το φουσκωτό του σκάφος το μεσημέρι της Κυριακής. Άργησε να επιστρέψει και η σύζυγός του ειδοποίησε τις αρχές.

 Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η σορός του βρέθηκε ένα ναυτικό μίλι μακριά από το σημείο που είχε εντοπιστεί το σκάφος του ανοιχτά της Ερέτριας.

Οι έρευνες του Λιμενικού ξεκίνησαν το απόγευμα και, σύμφωνα με πληροφορίες, το φουσκωτό εντοπίστηκε από σκάφος του Λιμενικού, χωρίς ωστόσο τον 77χρονο επιβαίνοντα. Στην περιοχή έσπευσε για να επιχειρήσει Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών και απογειώθηκε και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Λίγες ώρες αργότερα γράφτηκε το τραγικό τέλος με τον εντοπισμό της σωρού του 77χρονου.

Ο πρώην υπουργός έχει εξοχικό σπίτι στην Ερέτρια όπου και βρέθηκε το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το φουσκωτό σκάφος βρέθηκε προσαραγμένο, από άλλο σκάφος, κοντά στη νησίδα Ασπρονήσι, χωρίς μάλιστα να επιβαίνει σε αυτό ο ίδιος. Η μηχανή του σκάφους δούλευε κανονικά, ενώ στο εσωτερικό του φωσκωτού βρίσκονταν δύο ψαροντούφεκα.

Σύμφωνα με στελέχη του λιμενικού, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ πιθανότατα γλίστρησε από κάποια αιτία από το σκάφος και έπεσε στη θάλασσα με αποτέλεσμα το φουσκωτό να συνεχίσει την πορεία του.

Πάντως περισότερο φως στα αίτια του θανάτου του πρώην υπουργού αναμένεται να ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή.

Ποιος ήταν ο Σήφης Βαλυράκης

Ο Σήφης Βαλυράκης ήταν Έλληνας πολιτικός, εκ των ιστορικών στελεχών του «ανδρεϊκού» ΠΑΣΟΚ.  Γεννήθηκε το 1943 στα Χανιά. Ο πατέρας του, Γιάννης Βαλυράκης, ήταν αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία και τη Σουηδία, με ειδίκευση στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς. Μιλούσε αγγλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Κορυφαίο στέλεχος της αντι-χουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του ΠΑΚ), ο Βαλυράκης ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις και συνελήφθη τελικά το 1971, όπου βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Απέδρασε όμως καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού του και μετά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια ανέβηκε στην στέγη ενός τραίνου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία. Για κακή του τύχη το τραίνο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.

Τελικά κατάφερε πάλι να αποδράσει, αυτή τη φορά κολυμπώντας έως την Αλβανία. Αλλά το εκεί καθεστώς του Ενβέρ Χότζα νόμιζε πως ήταν Έλληνας κατάσκοπος της χούντας, και αρχικά του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι. Όμως αυτή τη φορά στάθηκε τυχερός καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του με το διεθνές Μαοϊκό και φιλοκινεζικό κίνημα (εκείνη την εποχή η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας του Μάο) για να τον σώσει. Τελικά ο πρίγκιπας της Καμπότζης Σιχανούκ, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, επενέβη στους Κινέζους, οι οποίοι επενέβησαν στους Αλβανούς, και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Διετέλεσε Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 – Νοέμβριος 1984), Υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 – Ιούνιος 1988), Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 – Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 – Μάρτιος 1995) και Υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 – Ιανουάριος 1996).

Την 1η Φεβρουαρίου 2009 ο Σήφης Βαλυράκης κρατήθηκε για αρκετές ώρες από τις αμερικάνικες αρχές αμέσως μετά την άφιξή του σε αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης λόγω ανάκλησης της βίζας του ενώ πετούσε.[2] Αυτό το περιστατικό επανέφερε στο προσκήνιο την παλιά έχθρα του Βαλυράκη με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία τη δεκαετία του ’80 τον θεωρούσε «προστάτη» της 17 Νοέμβρη.

Ήταν παντρεμένος με τη γνωστή ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, που έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία για τα έργα της. Το ζεύγος έχει αποκτήσει 2 παιδιά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα