Κορονοϊός: Μήνυση κατά παντώς υπευθύνου για την έκρηξη στη Θεσσαλονίκη

Κορονοϊός: Μήνυση κατά παντώς υπευθύνου για την έκρηξη στη Θεσσαλονίκη

Μετά την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε, μήνυση κατά παντός υπευθύνου για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στη ραγδαία εκτίναξη της εξάπλωσης του κορωνοιού, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, στη Θεσσαλονίκη υπέβαλε ο ποινικολόγος Νικόλαος Διαλυνάς.

Στη μήνυση, που κατατέθηκε στο Tμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, ο κ. Διαλυνάς χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη ως «ανοχύρωτη πόλη» καθώς με την ανοχή των αρχών «τα μέτρα που λαμβάνονταν, βρίσκονταν διαρκώς ένα βήμα πίσω, ακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, αντί να “διαβάσουν” και να προλάβουν την εκθετική τάση» με αποτέλεσμα χιλιάδες Θεσσαλονικείς να προσβληθούν από τον Covid-19 και δυστυχώς αρκετοί απ’ αυτούς να χάσουν ακόμη και τη ζωή τους.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη, Γεωργιάδη, Χαρδαλιά

Στις 138 σελίδες της μήνυσής του συμπυκνώνει το χρονικο της τραγωδίας, συγκεντρώνοντας παράλληλα δημοσιεύματα ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, συνεντεύξεις, μαρτυρίες και καταγγελίες, ενώ υπενθυμίζεται ότι και στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπήρχαν εισηγήσεις κάποιων λοιμωξιολόγων για lockdown στη συμπρωτεύουσα, αλλά όχι πρόταση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε αναφέρει στον ΣΚΑΪ ότι λοιμωξιολόγοι είχαν προτείνει καραντίνα στην πόλη, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση «σεβόμενη την παράδοση της πόλης και την Ορθοδοξία» με αποτέλεσμα, όπως είπε, να υπάρξει «διασπορά του ιού και η Θεσσαλονίκη να γίνει η πόλη που θρήνησε τα περισσότερα θύματα». Επίσης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς παραδέχτηκε πως υπήρξε σχετική εισήγηση του περιφερειάρχη Απόστουλου Τζιτζικώστα για μέτρα στη Θεσσαλονίκη από τις 22 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ένας εκ των μαρτύρων που προτείνονται στη μήνυση για κατάθεση. Επίσης προτείνονται οι Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Α.Π.Θ. Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και εκπρόσωποι των καταστημάτων εστίασης, αλλά και δημοσιογράφοι και ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ο.Α.Σ.Θ., καθώς στα λεωφορεία του οργανισμού  στοιβάζονταν δεκάδες επιβάτες ο ένας πάνω στον άλλον.

Η μήνυση

Στη μήνυση, παρουσιάζοντας γεγονότα - σταθμούς που πυροδότησαν την έξαρση της πανδημίας στην πόλη, ο Νίκος Διαλυνάς υπογραμμίζει ότι υπήρξαν τρανταχτές «εστίες υπερμετάδοσης» του κορωνοϊού οι οποίες αρκούσαν όχι απλά για να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου αλλά για να επιβάλουν την άμεση λήψη μέτρων. Εκτός από τις αναφορές για ελλιπή επιτήρηση της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, ιδιαίτερη έμφαση, δίνεται στο τριήμερο εορτασμών του Αγίου Δημητρίου, από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου, που έδωσε τη «χαριστική βολή» στην ήδη επιβαρυμένη επιδημιολογικά Θεσσαλονίκη.

Στη μήνυση ο κ. Διαλυνάς ζητά να διερευνηθεί ποιά άτομα συμμετείχαν στην σύσκεψη της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου, που διεξήχθη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Νίκου Χαρδαλιά, σχετικά με την πραγματοποίηση ή μη των εκδηλώσεων του τριήμερου εορτασμού του Αγίου Δημητρίου. Ακόμη προτείνει να ζητηθούν άμεσα τα επίσημα αντίγραφα των πρακτικών που τηρήθηκαν στη σύσκεψη αυτή για να διαπιστωθεί ποιά ακριβώς άποψη εξέφρασαν οι συμμετέχοντες, ποιές ήταν οι προτάσεις οι οποίες διατυπώθηκαν και κυρίως τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν σχετικά με το επιδημιολογικό καθεστώς του Covid- 19 τόσο στο αστικό κέντρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης

Επίσης ζητείται «να διευκρινιστεί περαιτέρω ποιος είχε την πρωτοβουλία διενέργειας της σύσκεψης, ποιός προΐστατο και ποιος τελικά έλαβε την απόφαση να διενεργηθούν οι εκδηλώσεις του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου». Τέλος, επισημαίνοντας ότι, «λόγω της συμμετοχής τους στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο του Αγίου Δημητρίου προσβλήθηκαν από κορωνοϊό ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, ο οποίος τελικά απεβίωσε και ο Μητροπολίτης Ιερισσού, ο οποίος επέζησε», ζητείται να διερευνηθεί «ποια ήταν η θέση- εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την διενέργεια των εκδηλώσεων του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου».

«Δεν μπορούσα πλέον να μείνω άπραγος»

«Μετά από έρευνες, διασυλλογή στοιχείων, περίπου 2 μηνών, συγκεντρώσαμε ικανό υλικό το οποίο περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, video, άρθρα και μαρτυρίες που καταδεικνύουν ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων και αρχών για την ξέφρενη και ανεξέλεγκτη αυξητική πορεία της εξάπλωσης του κορωνοιού στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρο το Νομό» επισημαίνει ο κ. Διαλυνάς στο Thesstoday.gr και προσθέτει: «Αυτά τα οποία ζήσαμε όλοι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, δεν μπορούσαν να μας αφήσουν ασυγκίνητους. Περίμενα να αντιδράσει κάποιος απ’ αυτούς που θεσμικά έπρεπε να αντιδράσουν και να ψάξουν. Κανείς δεν το έκανε.

Οι συνεχείς θάνατοι, ο τρόμος που επικράτησε στην πόλη αλλά και οι αλόγιστες και παράνομες πράξεις αρκετών πολιτών ήταν τόσο κραυγαλέες που θεώρησα ότι δεν μπορούσα πλέον να μείνω άπραγος. Συμπολίτες μας, ανεξαρτήτου ηλικίας, προσβάλλονταν από τον ιό και δυστυχώς, κάποιοι απ’ αυτούς πέθαναν εντελώς μόνοι και αβοήθητοι. Αυτοί οι οποίοι άφησαν και επέτρεψαν να γίνει η Θεσσαλονίκη η “πρωτεύουσα του κορωνοιού” στην Ελλάδα, μαζί με αυτούς που την έκαναν, θα τιμωρηθούν».

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα