Διπλό σχέδιο για το εμβόλιο του κορονοϊού με το βλέμμα στραμμένο στην αποσυμπίεση των ΜΕΘ

Ξεκίνησε η προετοιμασία από την κυβέρνηση για την υποδοχή του εμβολίου, αλλά το βάρος εξακολουθεί να πέφτει στη μείωση των κρουσμάτων και την «αποσυμπίεση» των ΜΕΘ.

Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας και το φρένο που πρέπει να μπει στα κρούσματα και την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας εξαρτάται άμεσα από την τήρηση των περιοριστικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση. Όμως, τα καλά νέα από το επιστημονικό μέτωπο σε ό,τι αφορά τα εμβόλια δημιουργούν αισιοδοξία και θέτουν τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα προκειμένου να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια και τη διανομή των εμβολίων, αλλά και να καταρτίσει το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Το διπλό αυτό σχέδιο τέθηκε επί τάπητος σε κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτή τη στιγμή προέχει η διαχείριση της κατάστασης και γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αφού, παρά τα καλά νέα, ο χρόνος που θα μεσολαβήσει ως το εμβόλιο είναι αρκετός και για να κερδηθεί η μάχη με τον κοροναϊό πρέπει να φτάσουμε όλοι μαζί ασφαλείς έως αυτό το σημείο.

Το χρόνο αυτό, όμως, εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση για να προετοιμάσει τις απαραίτητες υποδομές και τις διαδικασίες για τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού. Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες και τα εμβόλια θα ξεκινήσουν σταδιακά να φτάνουν στις αρχές του 2021. Συνολικά, η ΕΕ θα προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις και στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια, διατηρώντας το δικαίωμα να ζητήσει και περισσότερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρίες Pfizer, Biontech, Astra Zeneca, Sanofi και Johnson & Johnson, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες εταιρείες. Συμφωνία προαγοράς έχει υπογραφεί με τις δύο πρώτες, καθώς η αποτελεσματικότητα του πειραματικού τους εμβολίου ανέρχεται στο 90%.

Στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία των υποδομών για τη μεταφορά, τη διανομή και την αποθήκευση των δόσεων. Δεδομένου πως τα εμβόλια θα γίνονται σε δύο δόσεις, γίνεται αντιληπτό πως ουσιαστικά η Ελλάδα προμηθεύεται 12,5 εκατομμύρια τεμάχια, δηλαδή έναν αριθμό ικανό να καλύψει πλήρως τον πληθυσμό της, αλλά και να διαθέτει επαρκές απόθεμα για να καλύψει πιθανές απώλειες ή ελαττώματα. Όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θέλουμε σε κάθε περίπτωση να είμαστε σίγουροι για την επάρκεια των εμβολίων.

Ο εμβολιασμός θα γίνει σε 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν ήδη οριστεί και προετοιμάζονται σταδιακά γι’ αυτό το σκοπό. Πρόκειται για νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες παρόμοιες υποδομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ορίσει τις προδιαγραφές των κέντρων εμβολιασμού και να έχει την ευθύνη για την προετοιμασία τους. Θα υπάρξουν, επίσης, και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Όσον αφορά στο σχέδιο που εκπονείται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, προτεραιότητα ασφαλώς θα έχει το υγειονομικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές κτλ.) και εν συνεχεία οι ευπαθείς ομάδες, ενώ θ’ ακολουθήσει σταδιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται απολύτως δωρεάν για όλους και δεν θα είναι υποχρεωτικός, αλλά, λόγω της σημασίας του, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός την Πέμπτη από τη Βουλή, αποτελεί στοίχημα για το σύνολο του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο για την κυβέρνηση να πείσουν τους πολίτες για την ανάγκη θωράκισής τους από τον κοροναϊό με το εμβόλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το λόγο αυτό θα υπάρξει εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης, ενώ, με εντολή του πρωθυπουργού, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού θα ζητήσει από κάθε πολιτικό κόμμα να ορίσει σε αυτήν έναν εκπρόσωπο, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Σοκ προκαλούν οι θάνατοι από κορονoϊό: 71 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - 1698 νέα κρούσματα

Νέο σοκ προκαλούν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονoϊού τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα, Κυριακή 15 Νοεμβρίου από τον ΕΟΔΥ καθώς για μια ακόμα μέρα ο αριθμός είναι τετραψήφιος. Θλίψη όμως προκαλούν και οι αριθμοί των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κοροναϊό.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:

Σήμερα ανακοινώνουμε 1698 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 74205, εκ των οποίων το 54.0% άνδρες.

4648 (6.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19081 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

392 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 ετών. 121 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 376 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 71 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1106 θανάτους συνολικά στη χώρα. 451 (40.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ταχύρρυθμη τηλεκπαίδευση ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για COVID-19 από το υπουργείο Υγείας

Σε ταχύρρυθμη τηλεκπαίδευση ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για COVID-19, προχωρά το υπουργείο Υγείας.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με την επιστημονική επιμέλεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την τεχνογνωσία του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) και τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Α΄ Παθολογική Κλινική, ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, Δρ Συμεών Μεταλλίδη, της Προϊσταμένης στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, Δρ Παρθενόπης Παντελίδου, της Αναισθησιολόγου, Διευθύντριας ΤΕΠ ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ Δρ Βαρβάρας Φυντανίδου, και του συντονιστή Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρη Πύρρου.

«Από την αρχή της πανδημίας, είμαστε σε καθημερινή συνεργασία με τους επιστήμονες όλων των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων της χώρας, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.

Το πρόγραμμα, το οποίο γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, αφορά όλες τις ειδικές γνώσεις για τη διαχείριση των ασθενών και την ασφάλεια των υγειονομικών:

Α) Χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας, όσον αφορά τον ασφαλή τρόπο ένδυσης & έκδυσης

Β) Κλινική προσέγγιση και εξέταση ασθενούς με νόσο COVlD-19

Γ) Εκτίμηση της βαρύτητας ασθενούς με νόσο COVlD-19

Δ) Οξυγονοθεραπεία

Ε) Διακομιδές & Αεροδιακομιδές ασθενών

Έχουμε ξεκινήσει από τους ιατρούς της 3ης και 4ης ΥΠΕ στη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη και άμεσα το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ: «Προετοιμαστείτε για την επόμενη εβδομάδα, τα κρούσματα θα ανέβουν ακόμα περισσότερο»

Σε έξαρση βρίσκεται η πανδημία του κοροναϊού, τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, σημείωσε ότι ήταν μεγάλο λάθος η χαλάρωση της κοινωνίας το καλοκαίρι και αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια έξαρση της πανδημίας.

«Δυστυχώς δεν είμαστε στην κορύφωση του δεύτερου κύματος. Την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να προετοιμαστείτε να βλέπετε να ανεβαίνουν τα κρούσματα ακόμα παραπάνω. Δεν ξέρω που θα φτάσουν τελικά, θα εξαρτηθεί από αν η κυβέρνηση πάρει τα σωστά μέτρα και αν η κοινωνία ακολουθήσει».

Ο κ. Παυλάκης επισήμανε ότι είναι σημαντικό «να κάνουμε ό,τι ενοχλεί τον ιό και όχι ό,τι βολεύει εμάς», να περιορίσουμε σημαντικά δηλαδή τις μετακινήσεις και τις επαφές μας, ενώ τόνισε ότι η καραντίνα θα πρέπει να έχει τη μορφή που είχε την άνοιξη αλλιώς δε θα έχει αποτέλεσμα.

«Αν δε γίνει σωστή καραντίνα δε θα δούμε αποτέλεσμα. Την καραντίνα την κάνουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Ο γιατρός υπογράμμισε ότι η πανδημία «θα περάσει» ενώ πολύ σημαντική θα είναι και χορήγηση του εμβολίου, που αναμένεται από την άνοιξη του 2021.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα είναι συνδυαστική με τα υπόλοιπα μέτρα που θα ισχύουν.

«Τον επόμενο χρόνο προσβλέπουμε σε φοβερές βελτιώσεις, το να ξαναβρούμε κομμάτια από τη ζωή μας. Τώρα προέχει να αντιμετωπίσουμε το τσουνάμι».

Ο κ. Παυλάκης σημείωσε ότι η πανδημία θα αφήσει μακροχρόνιο πρόβλημα στην οικονομία και στην υγεία, ωστόσο «όταν τα πράγματα αρχίσουν να βελτιώνονται, θα συνεχίσουν να βελτιώνονται».

Πτώση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, πιθανόν όμως να επεκταθεί το lockdown

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη σημειώνοντας ότι αναμένεται μείωση τις επόμενες ημέρες.

Για σταθεροποίηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3 και πρόσθεσε ότι αναμένεται μείωση τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκταθεί το lockdown και μετά τις 30 Νοεμβρίου ή κάποιου άλλου είδους lockdown.

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι οι εφεδρείες μας εξαντλούνται ωστόσο ως λαός έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε ευελιξία και επινοητικότητα.

«Ανοίγουμε κρεβάτια σε κλειστές κλινικές, σε πτέρυγες που δεν χρησιμοποιούνται, ενώ μεταφέρονται ασθενείς και σε αλλά νοσοκομεία σε κοντινούς νομούς», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

news.gr, mega.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα